kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Türk döneriyle köşeyi dönen Alman


Yıllar yılı marka yaratamayan Türkiye, elindeki markaları da bir bir kaptırıyor.
Anlı şanlı marka danışmanlarının yapamadığını yapan bir Alman, halis Türk dönerini "Avrupa yemeği" olarak ABD'lilere satıp köşeyi döndü

Uluslararası arenada yıllar yılı marka yaratamayan Türkiye, yaratabileceği markaları da yabancılara kaptırıyor. Dünyanın dört bir yanında döner satan binlerce Türk'ün yapamadığını, kurnaz bir Alman başardı. ABD'de açtığı büfede döneri "Avrupa yemeği" diyerek satan Alman Alfred Harle, dolar milyoneri oldu. Harle, böylece Türkiye'nin anlı şanlı marka danışmanlarına da ders verdi.

Döneri ABD'de kısa sürede yıldız yapmayı başaran 44 yaşındaki Harle, eski bir yönetim danışmanı. Her şey, Harle'nin kendine "Neden Almanya'da Amerikan usulü fast food ürünleri satılıyor da ABD'de Alman usulü fast food ürünleri satılmıyor?" sorusunu sormasıyla başladı. Bir süre Almanlar'ın geleneksel kızarmış sucuğunu pazarlamaya çalışan Harle, bu ürün kendi ülkesinde bile rağbet görmediği için başarılı olamadı. Kendisine Alman yemeklerinden hayır gelmeyeceğini anlayan Harle, işi Almanya'da tüm fast food ürünleri arasında açıkara önde giden dönere çevirdi.

WALL STREET'E AÇILACAK
İlk dönerci büfesini geçen Mayıs'ta ABD'nin Florida eyaletinde açan Harle kısa zamanda büyük başarıya ulaştı. Bunun üzerine Kebap USA adında bir şirket kuran Harle, Florida bölgesinde açtığı dükkan sayısını 14'e çıkardı. ABD'nin büyük ölçekli tüm alışveriş merkezlerinde "Rheinhaus" adıyla döner satan Harle, yılsonuna kadar ülkenin doğu kıyısında da 60 yeni restoran açacak. Harle, gerekli olan maddi kaynağı sağlamak için yaz sonunda şirketini Wall Street'te halka açacak.

HIGH-TECH DÖNER
Harle, dönerin ABD'de tutması için, hazırlanış aşamasında ufak tefek değişiklikler yapmış. Koyun eti ve kuyruk yağı Amerikan halkının damak zevkine uymadığı için dönere dahil etmemiş. Harle, bunların yerine dana eti ve tavuk etini karıştırıp yeni bir karışım oluşturarak satışlarını sürdürmüş. Etlerini döner için kullanacağı sığırların özel çiftliklerde ve yeni besleme metodlarıyla yetiştirildiğini belirten Harle, böylece yüksek teknoloji (high tech) dönerciliğinin de babası oldu. Harle, "Amerikalılar dönerin Türkiye kökenli olduğunu bilmiyor. Almanya'ya gelen ABD'li turistler her köşebaşında bir döner büfesi gördüğünden, dönerin doğal olarak Alman kökenli bir ürün olduğunu düşünüyor" diyor.

Döner, Almanya'da tez konusu oldu
Türkiye'nin medar-ı iftiharı döner, Nürnberg Üniversitesi'nde tez konusu bile oldu. İşletme öğrencisi Tim Fallenbacher, döner sevgisini akademik ortama taşıdı. Dönerin elde ettiği başarının Türkler'in Almanya'ya entegrasyonu bakımından büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Fallenbacher, döner müşterilerinin yüzde 70'inin Alman olduğunu tespit etti. Fallenbacher ürünün hızlı hazırlanmasının, lezzetinin ve fiyat bakımından uygun oluşunun başarıyı beraberinde getirdiğini söylüyor. Dönerin Almanya'da yıllık 4 milyar marklık ciroyla artık sanayileştiğine dikkat çeken Fallenbacher'in tezi büyük ilgi gördü. Genç Alman, not olarak 100 üzerinden 90 alırken bin marklık ödülün de sahibi oldu. Fallenbacher, başarısını dönerle kutladı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır