kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Yüksek tansiyon


Merkez Bankası'nın 2 günde 500 milyon dolar satış yapmasına rağmen dolara olan talep durulmadı. Dolar serbest piyasada 1 milyon 270 bin liraya kadar çıktı
Borç takası sonrası doların sakinleşeceği umulmuştu. Ama beklenenin aksine döviz daha da hareketlendi. Merkez Bankası'nın üstüste müdahale yapmasına rağmen, dolar dün yaklaşık 45 bin lira yükselerek 1 milyon 270 bin liraya çıktı.

Tedirginlik Pazartesi'den itibaren hissedilmeye başlanmıştı. Salı günü Merkez Bankası ihale açarak piyasaya 231 milyon dolar sattı. Dolar 1 milyon 225 bin lira civarında günü kapattı.

Dün sabah yükseliş devam etti. Merkez Bankası yine dolar satış ihalesi açtı. 1 milyon 236 bin lira ortalamadan 212 milyon dolar sattı. Ama piyasa yine durulmadı. Merkez Bankası ilk kez aynı gün içinde ikinci satış ihalesini açmak durumunda kaldı. 1 milyon 258 bin lira ortalamadan 62 milyon dolar daha sattı. Böylece iki günde toplam 505 milyon dolar satıldı. Ama kapanışta fiyat 1 milyon 270 bine çıktı.

Dünkü hareketlenme çeşitli yorumlara neden oldu. 500 milyon dolarlık bir talebi "aşırı" bulan bankacılar, bunda gerçek talebin yanı sıra spekülatif talebin olduğunu da belirtiyorlar. "Merkez Bankası'nın açtığı iki dolar satış ihalesi sırasında gelmeyen alıcı, eğer ihale sonrası ortaya çıkıyorsa bu spekülatiftir" şeklinde yorumlanıyor.

PİYASALAR NEDEN GERGİN?
1- GECELİK FAİZLER: Merkez Bankası'nın Pazartesi gecelik faizdeki yüzde 63'lük alt limitini indirmesini bekleniyordu. Çünkü maliyetlerin düşürülmesiyle bono piyasasına alım gelecekti ve hareket başlayacaktı, bu da döviz piyasası ve borsayı olumlu etkileyecekti. Faizin indirilmemesi, "Merkez Bankası bu çapta takas operasyonundan sonra bile dövize talep gelmesinden korkuyor, faiz ile kur arasındaki makası açmamak istiyor" şeklinde yorumlandı. Bu durum da piyasanın kimyasını bozdu! Oysa faiz yüzde 2 bine fırladığında bile bankalar döviz almıştı.

2- FAZİLET: Fazilet Partisi davasının netlik kazanamaması, piyasaların bir türlü rahatlayamamasının önemli nedenlerinden biri. "Ya erken seçim olursa" endişesi bankaların dövizde satıcı olmalarının önünü tamamen tıkıyor. Arz artamayınca da talebi doyurmak ancak Merkez Bankası'nın limitli müdahalelerine kalıyor.

3-İHTİYAÇ: Bankalar takas sonrasında belli başlı 2 ihtiyaç nedeniyle dövize talep gösteriyor.

* Sendikasyon ödemeleri: Temmuz sonuna kadar 1.8 milyar dolarlık sendikasyon ödemesi var. Genellikle bankalar önce geri ödeme yapıyor, kısa süre sonra para (ne kadarı yenilenmişse) geri geliyor. Ama bu arada banka dövize ihtiyaç duyuyor.

* Dönem sonu: Genellikle büyük ve orta boy bankalar takasla açık pozisyonlarını istedikleri düzeye indirmiş durumda. Ama takasa girmeyen küçük bankalar da var. Bu bankaların altı aylık bilançolarındaki açık pozisyon miktarını düşürmeleri, yani "makyaj yapmak istemeleri" dövize talep yaratıyor.

4-SPEKÜLASYON: Piyasanın önümüzdeki kısa dönemde dövize talep göstereceğinin hissedilmesi bankalar tarafından spekülasyon amaçlı döviz talebine de neden oluyor. Bankalar daha sonra satmak için önce alım yapıyor. Bu durum gerçek taleple birleşince fiyatların yukarı çıkması hızlanıyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır