kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )

Reform yasalarında veto korkusu...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dün RTÜK Yasası'nı veto etmesi en fazla ekonomi yönetimini kaygılandırıyor.

Çünkü, 25 Haziran'da yapılacak olan IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısına kadar fonların tasfiyesinden, Emlak Bankası'nın kapatılmasına, Tütün Yasasına kadar başlıca ekonomik reformların tamamlanması gerekiyor. Bu yasaların Meclis'ten geçeceğine bir kuşku yok, ama ya Cumhurbaşkanı bekletir veya veto ederse?

İşte kaygı bu. Ve bu kaygı nedeniyle Hazine Müsteşarı Faik Öztrak IMF heyeti ile geçen hafta başında yapılan son toplantıda, Emlakbank'ın kapatılmasına ilişkin yasanın Meclis'ten geçmesinin yeterli sayılıp sayılamayacağını soruyor. Ancak yeni Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen son derece katı bir yanıt veriyor: "Benim görevim niyet mektubunda yer alan taahhütlerin yerine getirilip getirmediğine bakmak. Bunları esnetmek gibi bir yetkim yok..." Yani 25 Haziran'a kadar Emlak Bankası kapatılmaz ise 1,6 milyar dolarlık IMF kredisi tehlikeye girecek. Bunu önlemenin iki yolu kalıyor. Kemal Derviş ya Cumhurbaşkanı'nı ikna edecek, yasayı hiç bekletmeden onaylamasını sağlayacak ya da IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'i ikna edip ek süre alacak.

Yoksa IMF ile yeni bir sorun çıkması veya kredinin gecikmesi göze alınabilecek bir risk değil. Çünkü özellikle bu ay Hazine'nin çok yüklü iç borç geri ödemeleri var ve IMF'le Dünya Bankası'ndan gelecek olan kredilerin bu amaçla kullanılması öngörülüyor. Hazine yarın 3 katrilyon 750 trilyon lira, bir gün sonra 912 trilyon lira ve 27 Haziran günü de 4 katrilyon 650 trilyon lira tutarında iç borç geri ödemesi yapacak.

Bu ödemelerde kullanılacak olan IMF kredisinin bir an önce serbest bırakılması önem taşıyor.

Dün konuştuğumuz Başbakan Bülent Ecevit, ekonomiyle ilgili yasaların IMF'in 25 Haziran toplantısına kadar Meclis'ten çıkacağını söylüyor: "Meclis çok hızlı çalışıyor herhangi bir sorun çıkmaz, yasaları yetiştiririz."

Ancak acaba Cumhurbaşkanı da aynı hızda bu yasaları onaylayacak mı? İşte Ecevit'in de kafasını kurcalayan soru bu, "Ona bir şey diyemem" diyor. Sezer'in dün veto ettiği RTÜK yasası konusunda nasıl bir tutum izleyeceklerini sorduğumuzda da Başbakan, önce koalisyon ortakları ile bir durum değerlendirmesi yapacaklarını söylüyor. Hükümetteki ağırlıklı eğilim, tasarıyı hemen Meclis gündemine getirip üzerinde hiçbir değişiklik yapmaksızın yeniden onaya sunmak biçiminde. O zaman Sezer'in onaylayıp Anayasa Mahkemesi'ne gitmekten başka yapabileceği bir şey kalmıyor. Ancak, geçen sefer çok zor çıkan bu yasa için Meclis'te yeterli çoğunluk bulunabilecek mi? Meçhul...

Sıra demokrasi reformunda
Ecevit'in ekonomik reform yasalarıyla ilgili en ufak bir kuşkusu yok. Bu noktada Meclis'e ve koalisyon ortaklarının kararlılığına güveniyor. Bu aşamada asıl üzerinde durduğu konu ise demokrasi reformu. Artık daha fazla gecikmeden demokrasi ve insan hakları standardının yükseltilmesi yönündeki adımların atılmaya başlamasını arzuluyor Başbakan. İlk adım için de Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nca hazırlanan anayasa değişikliği paketini bir fırsat olarak görüyor ve diyor ki:

"Sayın Mesut Yılmaz döndüğünde liderler zirvesinde bu konuyu değerlendireceğiz. Bütün partilerin temsilcilerinin üzerinde anlaşma sağladıkları bu 37 maddelik anayasa değişikliği taslağı kısa sürede gerçekleştirilebilecekse, belki Meclis tatili birkaç gün ileriye alınabilir..." Ecevit, anayasa değişikliğini Meclis tatilinden önce gerçekleştirme yönünde koalisyon partileri arasında mutabakat sağlanması halinde muhalefet liderlerine yönelik bir uzlaşma turuna çıkabileceğini söylüyor. Aslında demokratikleşme yönünde kapsamlı bir anayasa değişikliği konusunda Türkiye ilk defa çok önemli bir uzlaşma fırsatı yakalamış durumda. Bugünkü olumlu atmosfer, uzlaşı havası, tatil sonrasında kaybolabilir...

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır