kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Depremzedelere yeni vergi kolaylığı

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde, depremden zarar görenlerle ilgili olarak vergi yasalarında bazı değişiklikler yapılıyor. Şu anda, Meclis Genel Kurulu'nda olan bu değişiklikler, ana başlıklar itibariyle aşağıdaki gibi.

A) Vadesi Geçmiş Borçlar
Depremden zarar gören illerde, deprem öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak, tahakkuk etmiş ve vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da vadesi geçmemiş olan;

1) Vergi Usul Kanunu Kapsamına Giren Vergiler (örneğin; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV gibi).

2) Bu vergilere bağlı;

a) Gecikme faizi,

b) Gecikme zammı,

c) Fon payı,

d) Eğitime katkı payı,

borçlarının tamamı aşağıdaki esaslara göre silinecek.

- Sakarya İl Merkezi, Kocaeli İli, Gölcük ve Karamürsel İlçeleri ile Düzce İli Merkezi ve İlçeleri

Deprem tarihi itibariyle, yıllık gelir ve kurumlar vergisi yönünden mükellefiyet kaydı bulunanların, yukarıdaki borçlarının tamamı silinecek.

- Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti Yukarıda Sayılan Yerlerin Dışında Olanlardan, depremlerde, varlıklarının yüzde 10 ve daha fazlasını kaybeden mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim ve harçlarla, bunlara bağlı gecikme zammı, gecikme faizi, fon payı ve vergi cezaları ile eğitime katkı payı borçlarının tamamı silinecek.

Başka Vergi Dairesi'ne kayıtlı olanlar
Yıllık gelir ve kurumlar vergisi yönünden, başka yerlerde ancak muhtasar beyanname yönünden deprem bölgesinde kayıtlı olanların, sadece muhtasar mükellefiyetleri ile borçları silinecek.

Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar, Çöp Vergisi
Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bolu ve Düzce illerinin merkez ve ilçelerinde, deprem tarihi itibariyle, sadece;

- Emlak Vergisi,

- Motorlu Taşıtlar Vergisi,

- Veraset ve İntikal Vergisi,

- Çevre Temizlik Vergisi,

- Harçlar,

yönünden mükellefiyet kaydı bulunanların, borçlarının tamamı silinecek.

Geriye Dönük Vergi Yok
Deprem nedeniyle borçları silinen mükelleflere, daha sonra geriye dönük bir vergi salınamayacağı gibi ceza da kesilemeyecek. Ancak, bu durum vergi incelemesi yapılmasına engel değil. Özellikle, kaçakçılık suçunu gerektiren bir fiil saptandığında (sözgelimi naylon fatura düzenlendiği durumlarda) kaçakçılık suçu hükümleri uygulanabilecek. Kaçakçılık suçu işleyen depremzede, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek.

Ücretlilere Vergi İndirimi Avantajı
Sakarya İl Merkezi ile Kocaeli İlinin Gölcük ve Karamürsel İlçeleri ve Düzce İl Merkezi ve ilçelerindeki işyerlerinde fiilen çalışan ücretliler için, Gelir Vergisi Yasasında yeralan "Özel İndirim" dört kat uygulanacak. Buna göre, aylık 21 milyon 900 bin lira olan özel indirim, aylık 87 milyon 600 bin lira olarak uygulanacak.

Özel indirimin, aylık 87 milyon 600 bin lira olarak uygulanması demek, ücretinin brüt tutarından 87,6 milyon lira düşüldükten sonra gelir vergisi hesaplanacağı anlamına geliyor. Vergi hesaplaması sırasında, SSK primi, işsizlik sigortası primi ya da Emekli Sandığı kesintisinin de ayrıca indirilmesi gerekiyor. Bu uygulamadan, yukarıdaki bölgelerde, fiilen çalışan, işçiler ve memurlar, yasanın yayım tarihinden itibaren 24 ay süre ile yararlanabilecekler.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır