kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

RTÜK Sezer'e takıldı


Sezer, 16 sayfalık iade gerekçesinde, yasanın doğru ve yansız yayını engelleyeceğini bildirdi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, RTÜK Yasası'nı veto etti. Yasayı 16 sayfalık veto gerekçeleriyle birlikte Meclis Başkanlığı'na iade eden Sezer, yasanın radyo ve televizyonların doğru ve yansız haber yapmalarını engelleyici, halkın doğru ve yansız haber alma hakkını zedeleyici nitelikte olduğunu bildirdi. Yasanın Meclis'te yeniden görüşülmesi gerekiyor. Meclis aynı yasayı yeniden gönderdiği takdirde Sezer'in 2. kez veto yetkisi olmayacak ve 15 gün içinde onaylamak zorunda kalacak. Ancak iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açabilecek.

KEYFİ CEZA TEHLİKESİ TAŞIYOR
Sezer'in veto gerekçelerinden başlıcaları şöyle:

* Yasa doğru ve yansız haberciliği engelleyici ve toplumun yansız ve doğru haber alma hakkını zedeleyici nitelikte.

* Para cezaları ağır olmasının yanısıra RTÜK'e bırakılan takdir yetkisi, keyfi ceza tehlikesi yaratıyor.

* Yasada yayın ilkeleri içeriği tartışmalı genel kavramlarla anlatılmıştır. Yasaklanan ve yaptırım öngörülen eylemlerin açık biçimde, kuşkuya yer bırakmayacak belirginlikte düzenlenmesi gerekir.

* RTÜK üyelerinin 'basın, yayın, iletişim ve teknolojisi, kültür, din, eğitim ve hukuk' alanlarında birikimi olması gerekir. Ayrıca seçim yöntemi değişmeli, siyasi kimlikli kişiler kurula girememelidir. RTÜK'ün Başbakanlığa bağlı Yüksek Denetleme Kurulu'nca denetlenmesi, 'tarafsızlık' niteliği ile bağdaşmamaktadır. Üst Kurul'un denetlenmesini Sayıştay'ın yapması daha uygun düşecektir.

* Cezaların tutarı, özellikle bölgesel ve yerel yayın yayıncılar için son derece yüksektir.

TEKELLEŞME ÖNLENMELİDİR
* Yasa büyük sermaye gruplarının televizyon ve radyoculuk alanında tekelleşmelerine olanak yaratacak içeriktedir. Tekelleşerek, sorumluluk bilincinden uzaklaşacak bir medya, her sorumsuz güç gibi er geç amacından sapabilir ve toplum yaşamını, ulusal güvenliği tehlikeye sokan güç durumuna gelebilir. Bunu önlemek devletin görevidir.

* Yasada medyanın haksız rekabete neden olabilecek gücü engellenmeye çalışılmış ise de, bu soyut anlatımlı ilkelerin, kamu ihalelerinde yaratılabilecek haksız rekabeti ve borsa işlemlerinde oynanacak oyunları engellemesi zor görünmektedir.

* İnternet yayıncılığı ilkeleri ve düzenlemelerin özel yasa ile yapılması en doğru yol olacaktır.

* Hukukumuzda, hiçbir dönemde bu tür suçlar için böylesine ağır para cezaları öngörülmemiştir.

ECEVİT: SEZER'İN TAKDİRİDİR
Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in RTÜK Yasası'nı veto etmesi üzerine DSP yöneticileriyle bir durum değerlendirmesi yaptı? Ecevit basın mensuplarının soruları üzerine "Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. Bir şey söylemek istemiyorum" dedi. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de yasanın görüşülmesinin yeni yasama dönemine kalabileceğini söyledi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır