kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Mahalleler boşaldı


9 bin kişinin yaşadığı Üsküp'ün Hasanbey Mahallesi'nde artık sadece 700 kişi var. Erkekler eş ve çocuklarını Kosova'ya gönderip korku içinde silah seslerini dinliyor
Ateşkes olmasına rağmen, zaman zaman duyulan silah sesleri eşliğinde Üsküp'ün dışında ve yüzde seksen beşi Müslüman Arnavutlardan oluşan Hasanbey Mahallesi'ne giriyoruz. Öğle saatleri olmasına rağmen ortalıkta kimseler yok, mahallede dükkanlar kapalı, evler boş.

Mahalleyi biraz dolaştıktan sonra birkaç kişi görüyoruz. Kapalı bir bakkalın önünde oturmuşlar sohbet ediyorlar. Yanlarına yaklaşıyoruz, bizi görünce tedirgin oluyorlar. Türk olduğumuzu söylüyoruz, hepsi ayağa kalkıp bize sarılıyor.

48 yaşındaki Nebah Şakiri anlatıyor; "Bu mahallede 9 bin kişi yaşardı, şimdi 900 kişi bile yok. Herkes kaçtı, sadece erkekler kaldı."

Nebah Şakiri, Hasanbey mahallesinde olup bitenleri anlattıkça yaşanan sessizliğin sebebini anlıyoruz. İnsanlar daha güvenli yerlere kaçmışlar. Kaçmalarının nedeni ise bir kaç kilometre uzaktaki Araçinova köyünü abluka altına alan Makedon askerlerinin kendi mahallelerine de geleceği korkusu.

SİVİLLER SİLAHLANDI
53 yaşındaki Sulia Şakir ailesini Kosova'daki akrabalarının yanına gönderen erkeklerden sadece biri. 25 ve 21 yaşında iki oğlu ve 17 yaşında bir kızı var. "Çocuklarımın hepsi okuyor, birisi elektrik mühendisi olacak ileride. Onların geleceğini düşündüm. 10 gün önce Kosova'ya gittiler. Bizde burada erkeklerle kaldık. Her gün silah sesleri duyarak yaşamak çok korkutucu, biliyorum ki bu silahlar bir gün bizlere doğru ateşlenecek."

Sulia Şakir'e Makedon hükümetince sivillere dağıtıldığı iddia edilen silahları soruyoruz, "Benim tanıdığım bir sivil Makedon var, adam şöför. Bir gün onu askeri kıyafetler içinde gördüm, sonra anladım ki sivil Makedonlar silahlanıyor."

Ezan sesine ateş ediyorlar
Yahya Zekeriya "bizim eve gidelim çay içeriz hem ailemle tanışırsınız" teklifinde bulunuyor, "sizin aileniz burada mı" diye sorunca "ben korkak birine benziyor muyum?" diyor. Yahya beyin eşi Latife hanım bizi kapıda karşılıyor, "Ne işiniz var sizin burada, herkes kaçtı siz geldiniz" diyor. 55 yaşındaki Yahya Zekeriya anlatıyor; "Herkes çoluğu çocuğu alıp kaçtı, eskiden Cuma namazı kılacak yer bulamaz caminin bahçesine taşardık, oysa geçen Cuma camii bomboştu. Korkudan gelemedi kimse, yatsı ezanını da hoca okumuyor, ezan başladığı zaman siviller ateş etmeye başlıyorlar camiye ezan kesilsin diye."

EŞİ YANINDA
48 yaşındaki Latife hanım arkadaşlarının hepsinin gittiğini ama kocasını burada tek başına bırakamayacağını söylüyor, "Beyim buradayken ben başka bir yerde olsam ne olur, tüm komşularımız gitti, sadece birkaç kişi kaldık. Akşam olunca kalanlar bizim evde toplanıyor beraber yemek yiyoruz, oğlum Bekim'in oyun oynayacak arkadaşı kalmadı" diyor. Boşnak olan 46 yaşındaki Hamdi Zekiri Bosna'da yaşanan trajedinin tanığı olmuş "Burada en çok korkulan sivillerin silahlanması ve silahlı grupların Müslümanları vurması. Ben Bosna'da bunları yaşadım ve bunun ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Yıllarca beraber yaşadığınız komşunuz bir gün sizin kapınızı çalıyor ve üzerinize kurşun yağdırıyor. Bu yüzden 6 aylık bebeğimi ve eşimi Bosna'ya gönderdim" diyor.

BURAK KARA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır