kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Marmara'da 7 üzeri deprem kaçınılmaz!


TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da deprem bekleniyor mu?" sorusuna bu korkunç yanıtı verdi ve gerçeği tekrarladı
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki faylanmanın, deniz altında Tekirdağ çukurluğuna kadar devam ettiğinin gözlendiğini bildirdi. Prof. Dr. Görür, düzenlediği basın toplantısında, İtalyan Urania Araştırma Gemisi'nin, 29 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmaların bulgularını açıkladı. Prof. Dr. Görür, İzmit Körfezi'nin Darıca-Gölcük arasında kalan kesiminin, ayrıntılı batimetri haritalamasının yapıldığını söyledi.

HARİTALAR ÇIKARILDI
Gerek haritanın, gerekse çok ayrıntılı ve yüksek çözünürlü sismik profillerle Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF), İzmit Körfezi'ndeki güncel geometrisinin ortaya konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, şöyle konuştu: "Gölcük çukurluğunda, uzaktan kumandalı bir aygıtla yapılan gözlemlerde, faylanmanın deniz tabanında neden olduğu deformasyonlar izlenmiştir. 1912 depremine neden olan faylanmanın, deniz altında Tekirdağ çukurluğuna doğru devam ettiği gözlenmiştir. Eski depremleri tarihlendirmek amacıyla, tüm çalışma alanlarından jeolojik karot örnekleri alınmıştır. Armutlu batısındaki çalışmada, Çınarcık çukurluğunu güneyden sınırlayan İmralı Fayı'nın normal bileşeninin, egemen bir aktif fay olabileceği bulunmuştur."

YENİ KIYI ÇİZGİLERİ
Prof. Dr. Naci Görür, araştırmada, Marmara Denizi'nde, 12 bin yıl öncesine ait kıyı çizgisinin bulunduğunu da belirterek, şunları söyledi: "Son 40-50 bin yıldaki su seviyesi, eski kıyı çizgisi ve tuzluluk gibi özelliklerinin değişimi yanında, Akdeniz ve Karadeniz ile olan bağlantıları konusunda önemli bilgilere ulaşıldı. Marmara Denizi'nin 12 bin yıl öncesine ait kıyı çizgisi bulundu. Bu çizgi bize kılavuz olacak. 12 bin yıl içinde meydana gelen depremler hakkında bize büyük ipucu verecek. Bu, bilim çevrelerini en fazla heyecanlandıran çalışmadır."

"KUŞKUMUZ YOK"
Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin kritik bir bölge olduğunu ve her zaman deprem beklentisi bulunduğunu söyleyerek, "Marmara Bölgesi'nde bir depremin beklendiğinden kimsenin artık kuşkusu yok. Bugünkü yer bilimleri verileri, Marmara Bölgesi'nde bir deprem beklentisi olduğunu ortaya koyuyor. Daha önceki araştırmalarla önümüzdeki 30 sene içinde 7 ve daha büyük bir depremin olabileceği söyleniyor. TÜBİTAK genel olarak üniversitelerimizde, kurumlarda ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak Marmara Denizi'nde bilinmeyenleri sürekli araştırıyor. Daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen bulguların üzerine yeni araştırmalar planlayarak daha derine iniyoruz. Prof. Dr. Görür, bir gazetede "ürküten manzara" başlığıyla verilen haberin yanlış olduğunu da dile getirerek, bu tip haberlerin halkın ruh sağlığını olumsuz etkilediğini, bu yüzden medya mensuplarının konuya ilişkin düzenleyecekleri haberlerde daha dikkatliolmaları gerektiğini söyledi.

TUZLA İNCELENDİ
Prof. Dr. Görür, Urania gemisinin çalışmalarında hangi bölgeye ağırlık verildiğine ilişkin soruya da, "Çalışmalar sırasında Tuzla'ya daha fazla önem verildi. Tuzla bölgesi hassas bir nokta. Buraya konsantre olduk. 1894 İstanbul depreminin kesin yerinin bilinmemesi, Tuzla'nın önemini daha fazla artırıyor.

Tuzla'da aktif fay geçip geçmediğinin araştırma sonuçları çok önemlidir" yanıtını verdi. Tsunami bulguları konusundaki bir soru üzerine de Prof.Dr. Görür, "Marmara Denizi'nin neresinde denizaltı heyelanı ve göçük var, hepsini biliyoruz. Bu denizimizde ne derecede tsunami olup olmayacağı, kaç metre olacağı, nereyi etkileyeceği şeklinde yaklaşımlar sergileyeceğiz" diye konuştu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır