kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

FP gerginliği


Borsa takası bıraktı, Fazilet'e takıldı. Endeks yüzde 6.4 değer kaybetti, dolar 1 milyon 225 bine ulaştı. Bono faizleri ise yüzde 78'den kapandı
İç borç takasının beklenilenin üzerinde ilgi görmesinin piyasada yarattığı rahatlama FP davasına takıldı. Anayasa Mahkemesi'nin FP'nin kapatılması yönünde bir karar alma riskini taşımak istemeyen piyasalar dün FP ile dalgalandı. Borsa günü yüzde 6.4 kayıpla 11 bin 802 puandan kapatırken, dolar gelen alımlarla 1 milyon 225 bini gördü. Bono faizleri ise önce yüzde 73.5'lara geriledi, ardından çıkışa geçti ve bugün valörlü işlemler yüzde 78'ten geçti.

Güne alım eğilimiyle başlayan borsa, 12 bin 247'e kadar yükseldi. Ancak önce FP ile ilgili risk almak istemeyenlerin satışa geçmeleri ardından Cumhurbaşkanı Sezer'in RTÜK Yasası'nı veto etmesi, 'hükümetle Çankaya arasında yeni bir gerginlik doğacak mı?' endişesi yarattı. Endeks özellikle ikinci seansta hızla gerileyerek 11 bin 82 puana düştü. Bundan sonra 10 bin 700 sınırının önemli olduğu belirtiliyor.

BORÇLANMA REVİZYONU
Bu arada Hazine dün ek takas ihalesini gerçekleştirdi. 850 trilyon liralık kısa vadeli bono daha uzun vadeye ertelendi. Toplam takas tutarı 9.3 katrilyona çıktı.

Bu açıklamanın ardından Hazine Haziran iç borçlanma takviminde planladığı değişikliği piyasalara duyurdu. Bugün yapılacak üç aylık ihalede 1.3 katrilyon olan minimum borçlanma ihtiyacı 800 trilyona indirildi. Hazine 26 Haziran'daki 4 aylık ihalede de asgari borçlanma tutarını 2.9 katrilyondan 2.4 katrilyona çekti. Haziran tahvillerinden yaklaşık 1 katrilyon lira takasa girmişti.

Hazine bugün IMF'den gelecek 2.4 milyar doları iç borç ödemesinde kullanacak. Ayın 25'inden sonra da 500 milyon dolar gelecek.

UCUZ POPÜLİZM BİTMELİ
Devlet Bakanı Kemal Derviş, kamu bankalarındaki "ucuz popülizmin" bunalımın nedenlerinden biri olduğunu belirterek, "Artık bunun hiçbir şekilde Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini sanıyorum hepimiz bilmekteyiz" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Derviş, küreselleşen finans piyasalarında Türk bankalarının yarışabilmesi için büyük oluşumlara gerek olduğunu anlattı. Bu nedenle banka birleşmelerinde yarar olduğunu söyleyen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, Emlakbank'ın tasfiyesinin sözkonusu olmadığını, bu kurumun Ziraat Bankası ile birleştirildiğini belirtti. Çalışanların da diğer kamu bankalarındaki personel ile aynı haklara sahip olacağını söyleyen Derviş, şöyle konuştu: "Kamu bankalarında çok ciddi sorunlar var. Birçok oturumda tartışıldı. Kamu bankalarındaki ucuz popülizm Türkiye'yi bu noktaya, bu ağır bunalıma getiren önemli olaylardan bir tanesidir. Artık ucuz popülizmin hiçbir şekilde Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini sanıyorum hepimiz bilmekteyiz. Olmayan bir kaynağı, bütçe yoluyla değil kamu bankaları yoluyla vermeye çalışmak, aynı bütçedeki açık gibi bütün olumsuzlukları beraberinde getiriyor."

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır