kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Bu buluşlar hayat kurtarıyor


ABD'li teknoloji uzmanlarının geliştirdiği yeni buluşlar, öyle görünüyor ki önümüzdeki 5 yıl içinde büyük kolaylık sağlayacak
Dünyanın dörtbir yanında kendini insanlık adına bilime adamış uzmanlar, her geçen gün yeni bir buluş geliştiriyor. Geçmişte sadece sinema karelerinde rastladığımız bir çok 'düş' şimdi gerçek oluyor. 'Ocakta yemek taşıyor' alarmından, giyildiğinde sağlık bilgilerini aktaran tişörtlere pek çok buluş önümüzdeki 5 yıl içinde kullanılmaya başlayacak...

Akıllı tişört: Georgia Üniversitesi teknik uzmanlarının geliştirdiği akıllı tişört önümüzdeki yıllarda çok hayat kurtaracağa benziyor. Tişörtün içine yerleştirilen alıcılar, tansiyondan nabza kadar tüm yaşamsal verilerinizi toplayarak özel doktorunuza aktarıyor. Böylece kalp krizi ya da benzeri bir rahatsızlıkta, doktorunuzun yerinizi tespit ederek kısa sürede müdahale etmesini sağlıyor. Akıllı tişörtler ordunun çeşitli birimlerinde de kullanılabilecek. Asker yaralandığında derhal yaranın yeri, durumu ve önemi hakkında bilgiyi radyo dalgaları aracılığıyla merkeze aktaracak.

Akıllı bandaj: Çocuğunuz eve herhangi bir yeri yaralı olarak gelirse, yarayı 'akıllı bandajla' saracaksınız. Rochester Üniversitesi tarafından geliştirilen bandaj, yarada bakteri, mikrop ya da zararlı madde olup olmadığını tespit edecek. Böylelikle antibiyotik tedavisi ya da aşı gerekip gerekmediğini bildirecek. Pacific Northwest Laboratuvarları da bir başka akıllı bandaj geliştiriyor. Kısa süre sonra tamamlanacak bu bandaj da kronik yara tedavisinde kullanılacak. Örneğin sürekli incinen bileğinizi akıllı bandajla saracaksınız. O da enzimlerin salgılanmasını sağlayarak bileğinizi iyileştirecek.

Ev alarmı: Bu akıllı alarmlar, evinizi yalnızca hırsızdan korumakla kalmıyor, sağlınızın da bekçisi oluyor. Georgia Tech. şirketi tarafından geliştirilen alarmlar, ev sahibini vücut ısısından tanıyor. İçerideki oksijen oranını ya da garajınızda biriken karbon monoksid gazı olup olmadığını kontrol edebiliyor. Ocakta unuttuğunuz yemek taşmak ya da yanmak üzereyse sesli ya da görüntülü uyarıcı alarm devreye girerek haber veriyor. Tabii koşup ateşi kapatmak yine size kalıyor...

Stres eldivenleri: 80'li yıllarda moda olan eldiven takma, birkaç yıl içerisinde geri gelecek. Ancak bu kez sağlık adına. Amerika'da geliştirilen bu eldivenlere yerleştirilen alıcılar, stres hormonlarınızın seviyesi yükseldiğinde sizi uyaracak. Otomobil farı gibi beyaz bir parlaklık saçarak ışıldamaya başlayacak. Böylece tansiyon yükselmesi, kalp spazmı ya da benzeri rahatsızlıkları yaşamadan güvenli bir yere gidip ilaçlarınızı alabilecek, sakinleşebileceksiniz.

Ayna, ayna söyle bana: Sıradan değil, akıllı aynaların karşısında dakikalarınızı geçirmek hayatınızı kurtaracak. İçlerine yerleştirilen mini kamera ve alıcılar, aynanın her karşısına geçtiğinizde vücudunuzun hatlarını çıkaracak. Ve bir önceki verilerle kıyaslayarak vücudunuzda herhangi bir şişlik, büyüme, cilt renginde değişiklik, duruşunuzda bozulma gibi rahatsızlıklar olup olmadığını belirleyecek. New York'taki Rochester Üniversitesi uzmanlarından Dr. John Tu tarafından geliştirilen akıllı aynanın 2204'te kullanıma sunulacağı belirtiliyor.

Görsel gerçeklik tedavisi: İnsanların korkuları, bu korkular sanal alemde bire bir yaşatılarak tedavi edilecek. Örneğin yükseklikten korkan biri, 3 boyutlu kamera, gözlük ve alıcılara bağlanarak dağlara tırmanacak, köprülerden geçecek ya da binaların tepesinden kenti seyredecek. Görsel gerçeklik yoluyla tedavi adı verilen bu sistem, Georgia'da bulunan Virtually Better adlı şirket tarafından geliştirildi. Uzman psikologlar gözetiminde yapılan tedavilerde uçak, böcek, karanlık ya da kapalı mekan korkusu yani fobileri bulunan kişiler tedavi edilebilecek. Tedavi yöntemi, Vietnam savaşı gazileri üzerinde, savaşın kötü etkilerini yenebilmeleri için deneme aşamasında kullanılıyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır