kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Casusa 'kibrit' tuzağı


İngiliz istihbarat teşkilatları çağdaş James Bond'ları seçmek için ilginç zeka testlerine başvuruyor. Kibrit çöplerini dizdirip, bulmaca çözdürerek adayların yetenekleri ölçülüyor
Hayellerini süsleyen meslek, çocukluğunuzde seyrettiğiniz 007 James Bond filmlerindeki gibi bir ajan olmak mı? Bir gün bu hayalinizi gerçeğe dönüştürüp casusluk için başvurduğunuzda, sizi ilk olarak nasıl testlerden geçirecekler biliyor musunuz? Koşu, tırmanma, halter ve benzeri bir sürü fiziksel antrenman testleri mi?

İngiltere'de ajan olmak için başvuranlar oldukça şaşırıyor. Zira ülkenin iç istihbarat servisi MI5 ve dış istihbarat servisi MI6 için ajanlar seçip hazırlayan MI11 uzmanlarının ilk etapta aradıkları özellikler çok daha farklı. Ajanlık başvurularında ilk olarak pratik zeka aranıyor. Bunun için de Bond adaylarına kibrit testi ve benzeri bir çok zeka testi, bulmacalar soruluyor.

"BİZİM İÇİN ZEKA YETMEZ"
Testleri, MI11'e bağlı gizli servis iletişim merkezi GCHQ hazırlıyor. Burada görevli uzmanlardan Patrick Hodgson, "Biz zeki değil, kelimenin tam anlamıyla çok zeki insanlar arıyoruz" diye konuşuyor. Adayların ajanlık sınavlarını geçebilmesi için ilk olarak kibrit ve benzeri testleri geçmeleri gerektiğini söyleyen Hodgson, "Puzzle ve bulmacalar, adayın analitik (çözümleyici) zekaya sahip olup olmadığını anlamanın en iyi yolu. Ayrıca düşünme şeklini öğrenmenin en kısa yolu da buradan geçiyor" diye konuşuyor.

TESTLER İNTERNETTE
Merkezin http://www.gchq.gov.uk adresindeki internet sitesinde de benzer birçok test bulunuyor. İngiliz istihbaratında çalışmak isteyebilecek kişiler, öncelikle internetteki bu testleri çözerek başvuruyor. Bilgisayar uzmanından dilbilimcisine kadar yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı GCHQ, internetteki bu testleri, çözümlendikçe yeniliyor.

JAN DEVLETOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır