kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Yapay kan üretimi kan sıkıntısını bitirecek


Yıllardır yapay kan üretmek için çalışmalarını sürdüren Amerikalı bilim adamları çalışmalarında son aşamaya ulaştı.
Müjdeyi veren Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi yetkilisi Abdu Alayash, iki yıl içerisinde yapay kan üretileceğini açıkladı.

Yapay kan dünya çapında yaşanan kan sıkıntısını hafifletecek ve kaza ve acil durumlarda milyonlarca insanın kan kaybından ölmesini önleyecek. Kan bağışı yoluyla yayılan AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da son verecek.

Özellikle kansızlık ve doğum sırasında görülen kanamalar yüzünden her yıl binlerce insanın öldüğü geri kalmış ülkelerde de sağlık standartları yapay kan sayesinde yükselecek. Yani yapay kan gerçek kanın yerini tutamayacak ama birçok durumda hayat kurtarıcı olacak.

RAF ÖMRÜ DE UZUN
Yapay kanın temel görevi kırmızı kan hücrelerinin görevini üstlenerek vücuda oksijen taşımak olacak. Bu sayede özellikle kalp kasları oksijensiz kalmayacak. Ayrıca raf ömrü normal kandan daha uzun olduğu için daha uzun süre saklanabilecek.

Yapay kan iki ayrı yöntemle üretiliyor. İlki hemoglobin temelli. Hemoglobin, birtakım değişikliklerden sonra oksijen iletme konusunda gerçek kırmızı kan hücrelerinden daha etkili olacak. İkinci yöntemde ise birtakım sentetik maddeler kullanılıyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır