kapat
19.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Kalp hastalarına yeni umut: Abiocor


Kalp nakli için sıra bekleyenlere müjdeyi, Amerika'nın saygın dergisi Newsweek verdi. Titanyumdan üretilen yapay kalp, küçük bir bataryayla gerçek kalbin tüm işlevlerini yerine getiriyor
Amerikalı bilim adamları 'tıp bilimindeki en gelişmiş 'yapay kalbi' üretti. 'Abiocor' adlı yapay kalp, yıllarca kalp nakli için beklemek zorunda kalan hastaların yeni umudu oldu.

Tamamen plastik ve titanyumdan üretilen Abiocor, gerçek bir kalp gibi, iki kapakçığa sahip; akciğere kan pompalayarak oksijen alıyor, daha sonra oksijenli kanı vücudun diğer organlarına pompalayabiliyor. Vücudun hareketine göre pompalanacak kan miktarını kendisi ayarlayabiliyor.

Vücut dinlenirken dakikada 5 litre kan pompalayan Abiocor, hareketlenme başladığı zaman pompaladığı kan miktarını dakikada 10 litreye kadar çıkarabiliyor. Bu miktar basketbol oynamaya yetmiyor ama kalp hastaları güvenli şekilde seks yapabiliyor.

İLAÇ KULLANIMINA SON
Abiocor'un şimdiye kadar geliştirilen yöntemlere oranla çok sayıda avantajı var: Örneğin kalp naklinde olduğu gibi beklemek gerekmiyor. Nakil yapıldıktan sonra vücudun yeni kalbi reddetme riskine karşılık hastaların hayat boyu her gün 30 kadar ilaç içmesi gerekiyor. Buna rağmen iyileşmek için garanti verilemiyor.

Kalp pompaları ise kalp nakli yapılana kadar geçici bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Portatif olmaları büyük kolaylık ancak vücudun her tarafından sarkan kablolar hem kullanımı zorlaştırıyor hem de hastalık riskini artırıyor.

Kalbin yerini tutacak alet konusundaki en ünlü buluş ise Jarvik-7 adı verilen yapay kalp olmuştu. Ancak Jarvik-7'nin çalışabilmesi için çamaşır makinesi büyüklüğünde bir güç kaynağına ihtiyaç duyuluyordu. Güç kaynağıyla kalp arasındaki bağlantıyı sağlayan kablolar da tıpkı kalp pompasında olduğu gibi enfeksiyonlara yol açıyordu.

YORUCU BİR AMELİYAT
Ancak Abiocor'un da kullanımında birtakım zorluklar var. Yapay kalbin takılabilmesi için yorucu bir açık kalp ameliyatı gerekiyor. Kalbin yanı sıra bir kontrol cihazı, yedek bir batarya ve elektriği kalbe iletecek bobin sisteminin hastanın vücuduna monte edilmesi gerekiyor.

Yapılan deneylerde Abiocor'u oluşturan parçaların 37 yıl arıza yapmadan çalışabileceği hesaplandı ama garantisi yok. Aleti yapan Abiomed adlı firma, bu zorlukları Abiocor'un üzerine arızaları otomatik olarak şirket merkezine bildirecek bir sistem ekleyerek aşmayı planlıyor.

FİYATI 75 BİN DOLAR
Abiocor, yapılan deneylerde başarılı sonuçlar verdi. Gelecek hafta ileri derecede kalp hastası beş kişiye takılacak olan yapay kalp başarılı sonuçlar verirse, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayını alacak ve insanlar üzerindeki deneylere devam edilecek.

Başlangıçta fiyatının 75 bin dolar olması düşünülüyor. Sonraki yıllarda ise yapılacak çalışmalarla bu fiyat 25 bin dolara kadar inecek.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır