kapat
27.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Fatih Terim'in tanıştırdığı kent


Zenginler, Chianti'nin üretildiği Toskana bölgesine gidip köy hayatını tadıyor. En önemli şehri, tüm dünyanın Rönesans'tan, bizim Terim'den beri tanıdığı Floransa
Tanrı'nın bütün bu özellikleri aynı anda verdiği yerler vardır ki, İtalya'nın Toskana bölgesi bunların başında gelir. Toskana göz alabildiğine uzanan yemyeşil tepelerin, aralarında kıvrılarak akan nehirlerin, Rönesans'a ev sahipliği yapmış müze şehirlerin, Ortaçağ'dan beri sanki hiç dokunulmamış köylerin, dünyanın en sevilen yemeklerinin, tepelerin yamaçlarında bağların ve onların ürünü Chianti'nin ülkesidir! En büyük ve en önemli şehri ise dünyanın Rönesans'tan, sporseverlerimizin ise Fatih Terim'den beri tanıdığı Floransa'dır. Ancak Toskana'ya uçak ile gidecekseniz, Roma bağlantısından sonra ineceğiniz havalimanı Pisa olacaktır. Floransa ve Pisa'yı yazmak için gazetede bana ayrılan yeri iki sayfaya çıkarmaları gerekecek. Bunu da yapmayacakları için bugün sadece son yıllarda Toskana'da çok "in" olan bir şeyden bahsedeceğiz.

Büyükşehirlerde yaşamaktan sıkılan Avrupa'nın zenginleri, Toskana'ya köy hayatı yaşamaya geliyor. Tepelerdeki özellikle Chianti'nin bağlarına yakın köylerdeki eski evler, daha doğrusu küçük malikaneler bir haftadan bir aya kadar kiralanabiliyor. Köye inip alışverişinizi yapabiliyor, köylüler ile oturup farklı şarapları tadabiliyor, ev yemekleri yiyebiliyorsunuz. Canınız sıkıldığında ise "malikanenize çekilip" zengin turistler için sonradan ilave edildiği her halinden belli olan özel havuzunuza girebiliyorsunuz. Etrafınızda sizden ve Toskana'nın tabiatından başka hiç kimse olmuyor. Vadiye ve batmak üzere olan güneşe baktığınızda elinizdeki Chianti'yi yudumlayıp, ertesi gün tembelliğe devam etmek ile örneğin Siena'yı gezmek gibi zor kararlar vermek durumunda kalıyorsunuz.

SICAĞA DİKKAT
Siena, Chianti bölgesinin kalbinde, geçen sadece yıllara değil, yüzyıllara direnmiş bir kent. Daracık sokakların açıldığı meydanı bir top sahası boyutlarında. Zaten festival zamanlarında gelirseniz, renkli Ortaçağ kıyafetleri giymiş kimselerin katıldığı 1283'ten beri yapılan Palio yarışlarını da bu meydanda izleyebilirsiniz. Meydanın hemen kenarındaki La Torre ile biraz daha iddialı ve tanınmış Osteria Le Logge Siena'daki restoran seçenekleri. Festival zamanlarının ve turizm mevsiminin, yani temmuz ve ağustosun dezavantajlarını da unutmamak gerekir. Toskana bu aylarda çok sıcak ve kalabalık oluyor. Sıcak ve kalabalık ise bir arada oldukları zaman çok kötü bir ikili oluşturuyor. Yüzyıllarca medeniyetin merkezi olan Toskana'dan "modern" yaşantıya döndüğünüzde, gördüğünüz, tattığınız her şeyin tadı damağınızda kalacak.

Chianti içmeden olmaz
İtalyan şaraplarının tartışmasız en ünlüsü Chianti'dir. Toskana'nın kalbinde, Floransa'nın güneyindeki bu yörenin ortasında üretilen şaraplar Chianti Classico olarak tanınıyor ve daha makbul kabul ediliyor. Eskiden hasır kaplı yuvarlak şişeleri ile ünlü olan Chiantiler son yıllarda daha çok lezzetleri ile aranır oldular. Chianti bölgesinde bağları ve binaları küçük şatolara benzeyen şarap imalatçılarını gezmek ve şarapları tatmak mümkün. Hatta çoğu şarapçı, ürününü tatmak için ta oralara gitmenizden memnun dahi oluyor. Toskana'nın kıyı bölgelerinde son yıllarda ekilen bağlardan çok iyi sonuçlar alınmaya başlandı. Sassicaia, İtalya'nın en pahalı, prestijli ve de tabii ki en lezzetli şarapları arasında.

TEOMAN HÜNAL

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır