kapat
27.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Maraş yemeklerinin sırrı 'ekşi'de


Muhtelif nüanslarla kebapların her çeşidini bulacağınız Maraş'ta tencere yemeklerini mutlaka tatmak gerek. Ekşi tatların hakim olduğu Maraş mutfağı gerçek bir hazine diyebilirim
Geçen hafta Maraş'ta idim. Bu isim değiştirme illetinden kendimizi bir sıyırsak: Bin yıllık Maraş ne diye Kahraman oldu? 10 tane politikacının lüzumsuz işgüzarlığından. Her ne ise zaten herkes Maraş demeye devam ediyor...

Gözünüzün önüne uçsuz bucaksız çok verimli bir ova getirin. Toroslar'ın ucundan döne döne bu ovaya iniyorsunuz. Ben bundan 30 yıl önce de bu bölgeye gitmiştim. Antep'e. Bu yolu o zamandan hatırlıyorum. Hayal meyal. Aklımda kalan, çok müşkül bir yol olduğu. Şimdi ise dünya standartlarında bir otoyol. Arada bir vicdansızca eleştirdiğimiz Türkiye Cumhuriyeti'ne bu yoldan bu ovaya inen herkes teşekkür ediyor olmalı....

İşte Maraş bu ovanın ucunda. Anlayacağınız bonkör bir doğanın kenarına ilişmiş. Ya doğaya insan eli ile eklenenler? Yürekler acısı, bizim aziz Türk Milleti'nin "şehir yapma-şehirde yaşama" konusundaki ilgi çekici hoyratlığını yeryüzünde kolay kolay kimselerle paylaşmayacağına eminim...

KİRAZ EKŞİSİ
İşte Maraş şehrimiz de bu nadide örnekler arasında yer alıyor: Bu şehrin güzelleşmesi için çaba gösteren, emek veren herhangi bir Maraşlı olduğuna inanmıyorum. Ziver Tekerek hariç. O şehrin dört yanına köşe bucak ağaç dikmiş. 15-20 yıl önce. Şimdi bu ağaçlar artık ele geliyor. Belki 20 yıl sonra muhtelif çirkinlikleri perdeleyecekler. Maraş o zamanı beklemeden Ziver Bey'in büstünü dikmeli, bir parka ismini verip, teşekkür etmeli. Etmeli ki başka Ziver Bey'lere önayak olsun...

Şimdi diyeceksiniz ki Maraş'a ne diye gittin? Yemek yemeğe. Bu şehrin medarı iftiharı Mado Dondurmaları'nın daveti üzerine Maraş'ta bir hafta sonu geçirip, ne kadar yemekleri varsa hepsini görmeye, tatmaya çalıştım. Bunu kolay bir iş sanmayın. Başta anlattığım, o kadar verimli bir ovanın yamacındaki mutfağın ne denli renkli olabileceğini tahmin edersiniz...

Bir kere bölgenin tümünde muhtelif nüanslarla rastlayacağımız kebapların çoğu burada da var:

Ekşili Kebap (Tereyağında öldürülen domateslere nar ekşisi katılıyor, köfte katılıp kaynatılıyor), Yoğurtlu Kebap (Pide üstünde, keçi sütünden olağanüstü bir yoğurtla servis olunuyor), Ezmeli Kebap, Ali Nazik... Şimdi, buranın sumak ekşisi, nar ekşisi ve hatta üzerine atladığım kiraz ekşisi gibi baştan çıkartıcı malzemelere hakim bir mutfağa evsahipliği yaptığını unutmayın. Üçü de birbirinden güzel. Ama benim en çok ilgimi çeken; kiraz ekşisi. Bunlar Çorum'da yetişen ve piyasada satılmayan küçük kirazlardan yapılıyormuş. Çuvala konulan kirazlar, limon tuzlu suya atılıyormuş. Sonuç sıra dışı. Ben bu malzemenin büyük şehirlerdeki aşçıların elinde çok yaratıcı neticelere ulaşabileceğine inanıyorum...

TENCERE YEMEKLERİ
Elbette Maraş mutfağı bunlardan ibaret değil. Daha neler neler var? Bir akşam yemeğinde karşımda oturan Mehmet Kanbur'un mihmandarlığında insanoğlunun merak uğruna ne miktarda yemek yiyebileceğini test etmiş olduk. Sonuç mu, yemek bittiğinde masadan kalkacak halde değildik. Bakın sofraya servis olunanlardan aklımda kalanlar: Çökelekli Pide, İç Pilav, Yaz Turşusu, Ekşili Havuç Salatası, Nohutlu Et Kabağı, Etli Kurufasulye, Bulgurlu Ekşili Köfte,

Sıcak ve Soğuk Yoğurtlu Köfte, Bulgur Pilavı, Borani, Ekşili Aya Sulusu, Havuçlu Bezelyeli Türkmen Pilavı...

Maraş'ın "tencere yemeklerinin" gerçek bir hazine olduğuna inanıyorum. Mehmet Kanbur'u sıkıştırdık, bildiklerini yazmalı bir kitap haline dönüştürmeli diye. Daha fazlasına söz verdi. İstanbul'da etnografik bir lokanta açacak. Unutmayın bilmediğiniz yer sizin değildir. Ne yapıp yapmalı köşe bucak Anadolu mutfağını öğrenmeliyiz...

ALİ ESAD GÖKSEL

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır