kapat
27.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Yumurtanın mekânı


Brasserie D'oeuf (yumurtanın mekânı) Süreyya Paşa'nın torunu, binicilik Şampiyonu, otomobil yarışçısı ve yüzücü Mehmet Aksel'e nam-ı diğer Yumurta Mehmet'e ait. Aksel'in mekânı da hayatı gibi detaylarla dolu
Bugünlerde midesine düşkün olanların ağzından düşmeyen mekânlardan biri de Nişantaşı'nda yeni açılan Belçika restoranı Brasserie D'oeuf. Efendim koltukları pek rahatmış, rakı soslu çilekli dondurması nefismiş, garsonları bir melekmiş falan falan. Merak ettik haliyle. Gittik gördük. Mekân A'dan Z'ye detay. Hazırsanız saymaya başlıyoruz:

Suyu uzun bir bardakta buzlu ve limonlu getiriyorlar. Bu bir Belçika geleneği. Bardağın içindeki uzun saplı dondurma kaşığı ise buzu ve limonu karıştırmanıza yarıyor.

Sandalye ve koltuklar çok rahat. Çünkü arkalıkları ünlü bir otomobil firması üretmiş. Dünyanın en rahat koltuklarının otomobil koltukları olduğunu bu noktada hatırlatalım.

Mekânın kahvesi tamamen özel. Hatta Türkiye'de tek. Mönüde her yemeğin karşısında bir yerli bir yabancı yol gösterici şarap var.

Havalandırma ve mutfakta su filtresi çok iddalı. Su filtresi yapan insanlar laboratuvar için çalıştıklarını zannetmiş.

Mutfaktaki her alet çok özel. Mekânın lokomotif yemeği olan "midye tenceresi"ni yaptıkları tencereler en özel.

Öğlen yemeklerinde belirli bir mönü var. Ve bu mönü her gün müşterilere e-mail olarak gönderiliyor. Mekânda bazı aylar şarap kursları düzenleniyor. Bu kurslar bundan sonra ücretsiz olacak. Şaraba bu kadar önem verdikleri için şarap satışları aylık 5000 kadehlerde...

Brasserie D'oeuf, sanatla ve modayla iç içe olmayı hedefliyor. New York trendlerini bire bir uyguluyor. Yakında defileler ve sergiler yapılacak.

Mekânın tam karşısında kapalı otopark var. Restoranın önü belediye tarafından yeşillendirilmiş. İsteyenler ön bahçede de yemek yiyebiliyor.

SÜREYYA PAŞA'NIN TORUNU
D'oeuf'ün sahibi Mehmet Aksel'in hayatı da yarattığı mekân gibi detaylarla dolu. Aksel, Süreyya Paşa'nın torunu. Yani aileden zengin. Kadıköy'deki ünlü Süreyya sinemalarının sahibi...

Üniversiteyi Amerika'da okumuş. 9 yaşında büyükannesinin zoruyla ata binmeye başlamış. Çok kere Türkiye Şampiyonu, Balkan dördüncüsü ve en son 1986'da Balkan birincisi olmuş. 92'de hayatın yalnızca ata binmekten ibaret olmadığını anlayıp otomobil sporlarına merak salmış.

Bu arada Mehmet Aksel'in dedesi İstanbul Yüzme İhtisas Klübü'nün de sahibi. Yani o aynı zamanda da yüzücü ve tabii ki bu alanda da dereceleri var. Bu adamın restoran işine nasıl girdiğini merak ediyorsunuz değil mi?

1995'te Tuğrul Şavkay ve Osman Serim ile birlikte Cafe Turc'ü açmışlar. Aksel, bu yıl tek başına bir restoran açma işine girişmiş. "Carpacio ile başlayıp, tiramisu ile biten İtalyan restoranı mönülerinden bıkmıştım. Biniciliğin merkezi olan Belçika'da yediğim enfes yemeklerin mutfağını Türkiye'ye getirmek istedim" diyen Mehmet Aksel, restoranın isim hikayesini ise gülerek anlatıyor: "Binicilik yaptığım sırada herkes bana Yumurta Mehmet derdi. D'oeuf da yumurta demek. Yani burası Yumurtanın Mekânı anlamına geliyor."

Özetle D'ouef normal bir insanın yaratamayacağı kadar farklı bir restoran. Gittiğinizde mutlaka yemeniz gerekenler var. Dondurmalı ılık çilek tatlısı, Belçika soğan çorbası, stek tartar, somon eskalop, levrek terin...

Hesap konusunda da iyi bir şeyler söylemek isterdik ama Douef maalesef çok ucuz değil. Adres: Bronz Sokak. No:5 Maçka Ğİstanbul, Tel: (0212) 230 38 68

SİBEL ARNA

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır