kapat
27.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Tasarımcı filozof


Bahar Korçan, modanın kendini tekrarlamasından ve 'modacı' teriminden sıkılıyor. Yeni kış koleksiyonu ise kağıt kumaştan
Ufak tefek, kara kuru bir kızdı. Nasıl Nihat Odabaşı, Erol Atar devrini kapattıysa, o da bir anda "haute couture modacı" diye geçinen 40 yıllık terzilerin iğnesini, ipliğini ellerine verdi. Kolay olmadı tabii... Bahar Korçan'a çamur atanlar çok oldu. "O tasarımcı değil taklitçiymiş, yurtdışındaki fuarları gezip gezip kopyalıyormuş" diye... Ama bu sefer gelenek bozuldu. Çamur attılar, izi kalmadı. Çünkü Bahar Korçan'ın yaptığı iş hiçbir lekeyi üzerinde barındırmayacak kadar pürüzsüzdü. İlk günden beri bu farklılığını anlatmak için çabaladı. "Ben terzi değilim tasarımcıyım" cümlesini kaç yüz bin kere kurduğunu o da hatırlamıyor. Türkiye'de büyük bir kavram kargaşası yaşandığını söylüyor: "Tasarımcılık, stilistlik ve terzilik birbirine girmiş. Kopya yapmayan ve kendi görüşleriyle ilerleyenlere tasarımcı, bilmemkim hanımlara kıyafet dikenlere Haute Couture terzi, belli bir firma için çalışanlara stilist denir. Bizde üçünü birden toplayıp modacı diyorlar. 'Odacı' gibi..." Günümüz modasının kendini tekrarlamasından sıkılan Bahar Korçan 2001-2002 sonbahar-kış koleksiyonunda moda tarihinde hiç kullanılmayan İnnova adında bir kumaş kullanmış. Kağıt kumaş olarak tanımlanan İnnova'yı hammadde üreten Dupont üretiyor. İnnova yırtılmıyor ve boya almıyor.

'BİR' FELSEFE
Bahar Korçan'ın 2001-2002 kış koleksiyonu bir felsefeye dayanıyor. Bu felsefenin ve dolayısıyla koleksiyonun ismi "Bir". Felsefe bir olmayı anlatıyor. "Bir", Bahar Korçan'ın okuduğu bir haberden sonra çıkmış. "Kısa süre arayla gördüğüm iki haber; birincisi Hubble teleskobundan gelen bir fotoğraftı. Bebek bir evren resmi. Stingray, bizden tam 18 bin ışıkyılı uzakta yeni doğan bir bebek evren. Diğer haber ise bilimadamlarının "T" geni keşfiydi. Yani Tanrı geni, inanç geni veya Tanrı ile bağlantı geni. Bunlar beni heyecanlandırdı" diyen Korçan hemen NASA ve TÜBİTAK ile bağlantıya geçmiş. Kozmotolojiye merakı artmış. Okudukça okumuş, araştırdıkça araştırmış ve sonunda "Bir" koleksiyonu ortaya çıkmış.

Koleksiyonun minik bölümü geçen hafta Avrupa Birliği gününde İş Bankası Oditoryum'da sergilendi. Defileye Nuri Çolakoğlu ve TÜSİAD ev sahipliği yaptı.

YÜN, KAŞMİR VE FARKLI DOKULAR
Koleksiyon üç temel renk üzerine kurulmuş: Beyaz, kırmızı ve siyah. Kırmızı yüksek enerjiyi ve insanın sınanmasını, siyah evrenin rengini ve beyaz arınmışlığı simgeliyor.

Bu kış Bahar Korçan'da kağıt kumaş İnnova'nın yanı sıra yün, kaşmir ve farklı dokular var. El örgüsü elbiseler ve ipek el işlemesi ağırlıkta. Kolların gövdeden farklı renkte olduğu modeller, dıştan pensler ve kuplar dikkat çekiyor.

Hepsi bu kadar değil. Bahar Korçan "Bir" koleksiyonunun gömlekten ve pantolondan ibaret olmadığını söylüyor. "Bir" artık bir felsefe ve Korçan bu felsefeyi yaymak için uğraşacak.

Dibe vurduk ama olsun...
Bahar Korçan bir marka. ABD'de sekiz merkezde satılıyor. Üretim yüzde 80 Türk malzemeleriyle yapılıyor. Türkiye'de satış yok. Korçan, Türkiye'deki ilk satışını kendi açacağı mağazada yapmak istiyor. Meraklısına Nişantaşı'ndaki ofisinden satış yapıyor.

Amerika'da bu kadar başarılı olduğunu duyunca ister istemez Bahar Hanım'a "Neden hâlâ Türkiye'desiniz?" diye sorduk. Yanıtı netti: "Ülkem beni çok iyi besliyor. Sesimi burdan duyurmak bana haz veriyor. Ben Türkiye'ye aşığım. Dibe vuruyoruz ama olsun. Çünkü dipler önemlidir."

Bir dönem ünlülerin ve Tarkan'dan sonra pop sanatçılarının modası olarak tanınan Bahar Korçan bu durumdan çok rahatsız olmuş. Şu anda yanlızca Serdar Ortaç ile devam ediyor. Ama sürekli çalıştığı dostları da var. Meltem Cumbul, Yonca Evcimik, Demet Akbağ bunlardan birkaçı.

SİBEL ARNA

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır