kapat
27.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Centilmen sporcu banka soyguncusu


Attila Ambrus, Macaristan'da bir efsane.Buz Hokeyi oyuncusuyken bir yandan da kibar bir banka soyguncusu olarak para kazanmayı tercih etti
Büyük ihtimalle Attila Ambrus ismini hiç duymadınız. Budapeşte'deki Ujpesti spor kulübünde bir zamanlar buz hokeycisi olduğundan tanımanız da mümkün değildi zaten... Sporcuyken yılda 1200 dolar kazanıyordu ve hayranı pek azdı. Ancak banka soyguncusu olarak yılda 600 bin doları götürünce Doğu Avrupa'da onu tanımayan kalmadı. 34 yaşındaki Attila Ambrus, ülkesi Macaristan'da bir efsaneye dönüştü. Öyle ki yakalandığında kadınlar ağıt yaktı! İsmine bakacak olursak Transilvanya doğumlu Attila, aslen Türk olabilir. Ancak bu konuda net bir delil yok.

Ambrus'un Bonnie&Clyde, Billy the Kid, Jesse James gibi modern çağın Robin Hood'ları klasmanına girmesinin nedenlerinden biri, bankada bulunan insanları asla soymaması ve doğruca kasaya yönelmesi. Ayrıca bankada bulunan hanımları iltifatlara boğup, çiçek vermesiyle de ünlendi. 'Viski soyguncusu' adı verilen Ambrus'un en büyük özelliği, her soygundan önce bir Johnny Walker Red Label shot yapıp, şişeyi olay mahallinde bırakmasıydı... İşte bu nedenlerden dolayı halk onu çok sevdi. Uzun süre polisten kaçmayı beceren Ambrus'la ilgili tüm haberler maç takip eder gibi izleniyordu. Nihayet yakalandığında ülke resmen yas tuttu, güzel kadınlar mahkeme salonuna doluştu. Yakalandıktan sonraki bir röportajında Ambrus, "Otoriteyi öyle zorladım ki benim için bir nevi spor halini aldı" diyordu.

15 YIL DAHA
Altı yıllık 'banka soygunu kariyeri'ni tek başına yapmadı Ambrus'un ortağı Gabor Orban'dı. Hapishaneye girdikten sonra inanılmaz öyküsünü basına anlattı. Düzgün konuşan, iyi giyimli, kibar biriydi. Ancak milli buz hokeycisi olmak ona yetmemişti; "Kadınları, hızlı arabaları ve parayı çok sevdim. Bir de macerayı!" diyordu. Bankadaki güvenlik görevlilerini maskaraya çeviriyordu adamımız. 1997'de bir soygunun ardından hokey antremanına yetişmişti! Bir başka soygunda yaşlı bir kadına yere yatmasını söylemiş, ona bir güzel yardım etmiş, kadıncağız da teşekkür etmiş. Yakalanması da başka bir komedi. Soygunu yapıyor, Slovakya'ya kaçmaya hazırlanırken eve gidip köpeğini kontrol etmeye karar verince yakayı ele veriyor. Ambrus, üç yıldır hapiste ama boş durmuyor tabii. Yakında kitabı çıkacak. Ama neye yarar? Bu ayki duruşmasında 15 yıl daha hapis cezası aldı. (Details)

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır