kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Türk Dil Çiftliği!


Ankara DGM, Türk Dil Kurumu'ndaki yolsuzlukla ilgili iddianamesini tamamladı. 24 yıla kadar hapsi istenen sanıklar Atatürk'ün kurduğu kurumu babalarının çiftliği gibi kullanmış
ANKARA DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Dil Kurumu (TDK) eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilesun ile dönemin TDK Başkanvekili Prof. Dr. Hamza Zülfikar'ın da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında "cürüm işlemek için çete oluşturdukları ve bu çeteye yardım ettikleri, zimmetlerine para geçirdikleri, görevlerini kötüye kullandıkları" gerekçesiyle dava açtı. Sanıkların 6 ay ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Savcı Nuh Mete Yüksel tarafından hazırlanan iddianamede, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı Türk Dil Kurumu'nda zimmete para geçirme olaylarının ve ihale yolsuzluklarının yapıldığının ihbar edilmesi üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı iki ayrı rapora yer verildi. İddianamede, raporlara göre, Türk Dil Kurumu'nda yolsuzluk olaylarının 1996 yılında başlandığı, sayman Mustafa Kurtcuoğlu'nun kurumun amir ve memurları tarafından himaye gördüğü belirtilerek, şöyle denildi:

"Sanıkların davranışları ve eylemleri Mustafa Kurtcuoğlu'nun zimmet olayının devamına sebebiyet vermiştir. İhaleler yasalara aykırı bir biçimde yapılarak, kurumun devamlı zarara uğratılmasına sebebiyet vermiştir. Türk Dil ve Edebiyatı'ndan mezun öğretmenlerin mektubunda da belirtildiği gibi Büyük Atatürk'ün kurduğu bu kurum, çiftlik gibi kullanılmıştır. Bu nedenlerle sanıkların birlikte anlaşmalı şekilde hareket ettikleri ve cürüm işlemek için teşekkül oluşturdukları kanaatine varılmıştır."

SAYMANDAN TRİLYONLUK ZİMMET
İddianamede, Kurtcuoğlu'nun, 1986'da TDK'da sayman olarak göreve getirildiği belirtilerek, 1996'dan itibaren kurumun parasını zimmetine geçirmeye başladığı kaydedildi. Kurtcuoğlu'nun, kurum çeklerini kurum personeli olan ve olmayanlar adlarına tanzim ederek, ilgili bankalardan tahsil ettirdiği belirtildi. Kurtcuoğlu'nun 1996'dan itibaren yaklaşık 1 trilyon lirayı zimmetine geçirdiğinin anlaşıldığı bildirildi.

İddianamede, sanık Kurtcuoğlu'nun, zimmetine geçirdiği paralarla Ankara'da Paris, Kristal ve Kazanova gazinoları ile Etlik semtinde iki tane kahvehane işlettiği, 1999-2000 yılları arasında Kıbrıs'a 41 defa giriş çıkış yaptığı, bunlardan 36'sında da arkadaşı Gülizar Metin ile birlikte olduğunun tespit edildiği belirtildi.

"YOLSUZLUK YOKTUR" TUTANAĞI
Sanık Halil Selçuk'un dönemin TDK Genel Sekreteri olduğu belirtilen iddianamede, Selçuk'un, Ata Tarakçı isimli şahsın kurum başkanlığına yazdığı, "Sayman Mustafa Kurtcuoğlu'nun kurumun parasını zimmetine geçirdiği ve kurumda yolsuzluklar yapıldığına" ilişkin mektubu üzerine 13 Ağustos 1999'da kurum Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Zülfikar ile soruşturma yapmak üzere görevlendirildiği belirtildi. İddianamede, Prof. Dr. Zülfikar ile Selçuk'un, soruşturma sonunda "Herhangi bir yolsuzluk ve usulsüzlük yoktur" şeklinde tutanak düzenledikleri bildirildi.

KURTCUOĞLU'NA GÖZYUMDULAR
Kurtcuoğlu'nun 1999-2000 yılları arasında Kıbrıs'a gittiği hafta sonlarında cuma ve pazartesi günleri de işe gelmediğinin belirtildiği iddianamede, "Hamza Zülfikar'ın amiri olarak denetim görevini yapmadığı, Mustafa Kurtcuoğlu'nun rahatça at oynatmasına göz yumduğu, kurum amirinin bu kadar pervasızca hareket eden işlediği yolsuzluğu kanunsuzluğu yapan saymanın bu eylemlerinden haberdar olması gerektiği" vurgulandı. Dönemin TDK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilesun'un da olaydan habersiz olmasının imkansız olduğu vurgulandı. İddianamede sanıkların 6 aydan 24 yıla kadar çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırılması istendi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır