kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Yalova'yı yakan madde


Derviş, Tütün Yasası'ndaki maddelerde değişiklik istedi. Tütün ithalatının serbest bırakılma talebi ise Yalova'dan geri döndü. Bu da krizin başlangıcını oluşturdu
Devlet Bakanı Yüksel Yalova'yı istifaya sürükleyen Tekel kavgasının perde arkasını açıklıyoruz. Yalova ile Derviş arasındaki Tekel Yasa Tasarısı'na ilişkin görüş ayrılığı birçok noktada toplanıyor. Krizin odak noktasını ise sigara ithalatına ilişkin düzenleme oluşturuyor. Yalova, sigara firmalarının tütün ithalatına 'marka bazında en az 2 milyar adet üretim ve satım' şartı getirmek istedi. Derviş ise buna karşı çıktı.

Derviş, Yalova'ya gönderdiği mektupta, bazı maddelerde değişiklik istedi. Yalova, bürokratlarına, Derviş'in önerilerinin kabul edilemez olduğunu belirterek çalışmayı dondurdu. Daha sonra da durumu Yılmaz'a aktararak, Derviş'in istediği şekilde yasanın çıkarılmasının doğru olmayacağını bildirdi. İşte önemli maddeler:

1- BAŞLANGIÇ FİYATI: Yalova, tütün piyasasında açık arttırma başlangıç fiyatının, her kalite yaprak tütün için son 3 yılın ihraç fiyat ortalamasının yüzde 15 altında belirlenmesini önerdi. Derviş, fiyatın son 3 yılın ihraç fiyat ortalamasının yüzde 50 altında belirlenmesini ve bu oranı arttırma yetkisinin Kurul'a verilmesini istedi.

2- TEKEL TARTIŞMASI: Yalova, yetkilerin Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu veya Tekel Genel Müdürlüğünce yürütülmesini istedi. Derviş, yetki paylaşımında "Tekel" ifadesinin çıkarılmasını önerdi.

3- TZOB TEMSİLCİSİ: Oluşturulacak üst kurulda TZOB temsilcisinin de yeralmasını isteyen Yalova'ya karşılık Derviş, Dış Ticaret Müsteşarlığı temsilcisinin Kurul'da yer almasını uygun buldu.

4- KURULUN GÖREVİ: Yalova, Kurul'un görevleri arasında, Tekel'in görevinin belirlenmesi, ekim belgesi verilmesi ve üretim planlamasını da saydı. Derviş, bu ifadelerin tamamen metinden çıkarılmasını istedi.

5- TÜTÜN BELGESİ: Kurul'un gelirleri arasında tütün ekim belgesi başına alınacak tutar ve üretim başına alınacak tutarı gösteren Yalova'ya Derviş, 2002 yılından itibaren destekleme alım yapılmayacağı için tütün ekim belgesi verilmeyeceğini, bu nedenle tütün ekim belgesinden alınacak tutarın gelir kalemleri arasında gösterilmesinin anlamı olmadığını bildirdi.

6- İSTENMEYEN MADDE: Yalova, tütün üretimi yapacak gerçek ve tüzel kişiler ekimden önce kurumdan ekim belgesi almak zorunda olduğunu belirtirken, Derviş, bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi.

7- TÜTÜN İTHALATI: Yalova, "Tütün ithali, ihtiyaçla sınırlı olarak tütün mamulleri üretenler tarafından yapılır. Türkiye'de marka bazında sigara için en az iki milyar adet, diğer tütün mamülleri için en az bir milyar adet üreten ve satanlar, aynı markadan olmak üzere serbestçe ithalat yapabilirler " derken, Derviş, 'marka bazında 2 milyar adet alım ve satım' şartına itiraz etti.

8- TÜTÜNÜN EKİMİ: Yaprak tütün ekimi, tütün ekiminin yasaklanması, üretimin çeşitlendirilmesi, ekim alanlarının kontrolü, tütünün imhası, işlenmesi, satılması, sigara fabrikalarının kurulmasının izin verilmesini kurula bırakan Yalova'ya karşılık Derviş, bu maddedeki, "Yaprak tütün ekimi, ekimin yasaklanması, üretimin çeşitlendirilmesi, ekim alanlarının kontrolü, toplanması, imhası, işlenmesi, satılması, saklanması " ifadesinin çıkarılmasını istedi.

9- CEZALAR: Derviş, Yalova'nın görevini ihmal eden muhtarlar ve kolluk kuvvetleri için öngördüğü 225 milyar liradan 1 milyar 125 milyar liraya kadar ağır para cezasının, 3 milyon-15 milyon lira olarak değiştirilmesini istedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır