kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

'Beni idam ediyorsunuz'


Egebank davasında ifade veren Semizer gözyaşları içinde "Bu tutuklama geçmişimi sildi" dedi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ı, "teşekkül oluşturmak suretiyle sistemli ve planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattıkları" öne sürülen 19'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına dün de devam edildi. İstanbul 1 No'lu DGM'de önceki gün başlanan duruşmaya, Yahya Murat Demirel, Nail Keçili, Aydoğan Semizer, Ayşenur Esenler (Demirel), Sevtap Arslan ile Emine Mehtap Ceylan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada, önceki gün ifadeleri alınan Yahya Murat Demirel, eşi Ayşenur Esenler (Demirel), Sevtap Arslan, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, Aykut Karabulut, Turan Turanoğlu, Hüsnü Barbaros Olcay, Kevin Hood, Emine Mehtap Ceylan ve Ali Süha Paya'nın dışındaki sanıklar sorgulanmaya başlandı.

SEMİZER HAKİM KARŞISINDA AĞLADI
HAKİM tarafından ifadesi alınan ünlü avukat Aydoğan Semizer sözlerine, "35yıllık avukatım. Ama parmaklığın bu tarafına alışık değilim, onun için duygusal anlar yaşarsam beni bağışlayın" diyerek başladı.

Semizer, 1998 yılının Mart ayından Mayıs ayı başına kadar, Egebank'ın Bayraktar grubundan Demirel grubuna devri sırasında, Demirel grubunun avukatlığını yaptığını belirterek, bu devir işlemlerinden sonra Murat ve Neslihan Demirel'in isteği üzerine bankanın yönetim kurulu üyeliğine geçtiğini hatırlattı. Defterdarlığın açıkladığı listede, gelir vergisi ödemede birinci olduğunu ileri süren Semizer, kendisinin profesyonel bir kişi olduğunu, işi yapıp parasını aldığını söyleyerek üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Türkiye'de son 10 yılda en yüksek vergi verenler arasında ön sıralarda geldiğini anlatan Semizer, "Mesleki becerilerim başıma dert oldu. Kazandığım avukatlık ücretini ne poliste, ne savcılıkta ne de yedek hakimlikte anlatamadım" dedi. Semizer, "Bu tutuklama geçmişimi sildi. Geleceğimi kararttı. Bir hamalın bacaklarının kesilmesiyle benim tutuklanmam arasında ne fark vardır. Paralarıma mallarıma tedbir konuldu. Yurtdışına çıkışım yasaklandı, bunun adı sosyo-ekonomik idamdır. Bana hukukçuluğumu geri verin" şeklinde konuştu. Semizer'in gözyaşları içinde verdiği ifadesinden sonra duruşmaya ara verildi. Öğleden sonra ifade veren Egebank eski Genel Müdürü Şükrü Esat Erkuş ise, "Hiçbir zaman örgütlenme olmadı. Yasalara ve ahlaka karşı gelmedim" dedi.

KEÇİLİ: Şirketim iflasın eşiğine geldi
SANIKLARDAN Nail Keçili, bankacı olmadığını, 30 yıldır iş dünyasında binin üzerindeki kuruluşa, hissedarı olduğu Cenajans Grey vasıtasıyla halkla ilişkiler, reklam ve danışmanlık hizmeti verdiğini belirterek, Egebank'ın da reklam işlerini yaptığını, buna karşılık ajansının bankadan alacaklı olduğunu anlattı. Devlet başkanlarına bile reklam hizmeti veren kuruluşunun son 7 ayda iflasın eşiğine geldiğini savunan Keçili, şunları söyledi:

ŞEREFİMLE OYNANDI
"Hileli ve dolaylı yollardan kimseye kredi kullandırtmadım. Cenajans A.Ş'nin hissedarı olarak banka sahibi Murat Demirel ile çalışmam kadar doğal bir şey yok. Bu işbirliğini çarpıtarak bankanın içini boşaltan çeteye beni dahil etmek, bana yapılmış çok büyük ve kabul edilemez bir suçlamadır. Ankara DGM tarafından medyaya sızdırılan haberler nedeniyle şerefim ayaklar altına alınmıştır. Şimdi düşünüyorum, almadığım, kullanmadığım, kimseye aktarmadığım kredi, tahsil edemediğim fatura nedeniyle cezaevindeyim. Kaybettiğim şerefim, haysiyetim, itibarımı sizin temsil ettiğiniz adaletin bana geri vermesini istiyorum. Çünkü bunu yapacak başka bir yer yok."

Demirel ile Bayraktar tartıştı
EGEBANK'ın eski sahibi Hüseyin Bayraktar, "Sadece bir şirketler topluluğu sattım. Eğer bu Türkiye'de suçsa, beni Taksim Meydanı'nda assınlar" dedi. Bayraktar'ın, "Olsa olsa satış yapacağım kişi konusunda yanlış seçim yapmış olabilirim" demesi üzerine söz alan Yahya Murat Demirel, Bayraktar için, "Neyle suçlandığını karıştırıyor. Bankayı kime sattığı önemli değil. Önemli olan içi boş bankayı allayıp pullayıp satmış olması. Her şey bakkal defteri gibiydi" dedi.

Sözlerini sürdürmek isteyen Demirel'e mahkeme başkanı, savunmanın bölünmemesi için söz vermedi. Savunmasını sürdüren Bayraktar, "Benim yaşım 65. Tansiyonum var. Ömrümde ilk defa mahkemeye çıkıyorum. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Namusuyla yaşayan alnı ak gezen bir işadamıyım. Evliya değilim. Benim de kusurlarım var. Bankayı satarken yanlış seçim yapmış olabilirim" ifadelerini kullandı.

OFİSBOY TAHLİYE EDİLDİ
Duruşmaya katılan tüm sanıkların ifadelerini vermesinin ardından yeniden söz alan Demirel, "Herşeyin sebebi benim. 2. Dünya Savaşı'nın çıkmasının sebebi de benim. Susurluk'ta da adım geçti. Hikmet Uluğbay'ın intihar teşebbüsüne de ben sebep oldum" diye konuştu. Mahkeme Başkanı, Demirel'in konuşmasına müdahale etti. 23.30'da sona eren duruşmada, mahkeme Demirel'in şirketinde ofisboy olarak çalışan Turan Turanoğlu'nun tahliyesine, diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Ayşenur'a 2'nci tutuklama
Dünkü duruşmada hakkında yeniden tutuklama kararı verilen Ayşenur Esenler Demirel diyabet hastası olduğu için özel diyet yemeği yedi

ANKARA DGM'nin verdiği kararla tutuklu bulunan Ayşenur Esenler Demirel dünkü duruşmada tahliye beklerken, yeniden tutuklandı. Bayan Demirel, "Bankacılık Kanunu'na muhalefet" ve "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmakla" suçlandı. Duruşma sırasında kendini iyi hissetmeyen Esenler (Demirel), salondan dışarı çıkarak şeker ölçümü yaptı. Esenler, daha sonra Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde görevli bir bayan infaz koruma memurunun getirdiği özel yemeklerinden yedi.

Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde kaldığı dönemde Ankara İbni Sina Hastanesi'nden "diyabet" hastası olduğuna dair özel bir rapor alan ve diyabetli olduğu için özel diyet uygulanan Ayşenur Esenler Demirel, beslenmesine bu rapor doğrultusunda özen gösteriyor. Düzenli ve dengeli beslenmek zorunda olan Esenler, cezaevinin çıkardığı yemekleri yiyemiyor. Esenler, özel olarak hazırlanan bir mönüyle besleniyor.

NE YİYOR?
Amerikan Hastanesi diyetisyenlerinden Tuğçe Aytulu, bu tip hastalarda endokronolog, diyetisyen, diyabet hemşiresi ve psikologdan oluşan bir ekibin sürekli iletişim halinde olması gerektiğini de belirterek şöyle dedi: "Tip1 Diyabeti olanlar, yağlı ve bol şekerli yiyeceklerden mutlaka uzak durmalı. Çünkü bu hastaların ileride kalp hastalıklarına yakalanması riski artar. Beslenme ilkelerinin başında 5-6 öğünden oluşan bir beslenme planı gelmeli ve her bir öğünün kendi içinde dengeli olması sağlanmalıdır."

SAVCI KİMİN, KAÇ YIL HAPSİNİ İSTiYOR?
İSTANBUL DGM Cumhuriyet Savcıları Muzaffer Yalçın, Turan Çolakkadı ve Ercan Cengiz tarafından hazırlanan 91 sayfalık iddianamede, sanıkların işledikleri suçlar "Çıkar amaçlı organize suç örgütü oluşturmak", "Banka aracı kılınarak dolandırıcılık yapmak ve bu suça iştirak etmek" ile "Banka parasını zimmete geçirmek ve bu suça iştirak" olarak sıralanıyor. İstenen cezalar ise şöyle:

Yahya Murat Demirel 1890 ile 4727 yıl, Yönetim Kurulu üyesi Ali Süha Paya, Müdür Yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off Shore'nin kurucusu Kevin Hood, Off shore şirketin Genel Müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay 1846 ile 4615'er yıl, Demirel'in arkadaşı Gökalp Baştürk 1863 ile 4653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici Şaban Ayhan Tatlıgil 1857 ile 4638 yıl, Egebank Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Demirel 19 ile 48 yıl, Akdeniz Turizm A.Ş'nin yöneticisi Ayşenur Demirel'in (Esenler) 6 ile 15 yıl, avukat Aydoğan Semizer ile Kredi İzleme ve Hukuk Birimi Başkanı Özgen Tamuman 18 ile 45'er yıl, bankanın eski sahibi Hüseyin Bayraktar 4.5 ile 10 yıl, Yönetim Kurulu üyesi Pembe Jale Oktay 14 ile 34 yıl, genel müdür Şükrü Esat Erkuş 31.5 ile 78 yıl, Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Aygün ve Özkul Arkadaş 13 ile 33'er yıl, Ömer Özbay 15 ile 37 yıl, Merkez Şube Müdürü Erol Ergin, Berdan Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Muhteşem Ekenler, Emine Mehtap Caylan, Şakir Gürel ve Ali Ertunç Yalçın 7 ile 27'şer yıl, Bankanın Genel Müdür Yrd. Özcan Tangu, M. Suat Çelebi, Hakan Ferhatoğlu, Abdüllatif Yoldüz, Cemal Birol Meral ve Ahmet Yalçın ile Murat Budanaz 6 ile 15'er yıl, reklamcı Nail Keçili 9 ile 22.5 yıl, Turan Turanoğlu (tahliye oldu), Suavi Arslan, Volkan Olcay Mustafa Tugay 2 ile 4 yıl, Hatice Behlül Özbay 2 ile 6 yıl.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır