kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Türkiye, ekonomik programa iyi başladı


Türkiye'nin Niyet Mektubu'yla verdiği taahhütleri incelemek üzere Ankara'ya gelen yeni şef Kahkonen, ayağının tozuyla yeni programı ve hükümeti övdü
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, "Ekonomik program çok güçlü bir program ve hükümet başarılı şekilde başladı" dedi. IMF'nin yeni Türkiye Masası Şefi Kahkonen, 8. Gözden Geçirme ziyareti çerçevesinde dün Ankara'ya geldi. Kahkonen, Türkiye'nin IMF'ye sunduğu Niyet Mektubu'ndaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol edeceklerini kaydetti.

ÖDEVLER EKSİK KALDI
IMF Heyeti, performans kriterlerinin yerine getirilip getirilmediğine bakarak, 1.5 milyar dolarlık diğer bir kredi diliminin, 25 Haziran'dan sonra serbest bırakılmasını talep edecek.

Kahkonen, verilen taahhüdleri incelemeye gelirken, Türkiye ise Mayıs sonu itibariyle yapma taahhüdü verdiği bazı ödevleri tamamlayamadı.

Niyet Mektubu'nda Mayıs sonu itibariyle, Emlak Bankası'nın kapatılarak Ziraat Bankası'na devredilmesi, 4 fon bankası için ikinci bir geçiş bankasının kurulması ya da bu bankaların tasfiye edilmesi, Tütün Yasası'nın Meclis'ten geçirilmesi ve vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması için yapılacak vergi düzenlemesinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu.

1.5 milyar $'lık kredinin şartları
* TMSF bünyesindeki bankaların ve kamu bankalarının kalan gecelik yükümlülüklerinin ortadan kaldırılması.

* TMSF ve kamu bankalarının Merkez Bankasıyla olan repo stoklarınnı 7 katrilyon lirayı aşmaması.

* Emlak Bankası'nın kapatılması ve yükümlülükleri ile bazı varlıklarının Ziraat Bankası'na transfer edilmesi.

* HalİhazIrda hiçbir teklif verilmeyen dört banka için ikinci bir geçiş bankası kurulması veya bu bankaların tasfiye edilmesi.

* Türk Telekom için yeni bir profesyonel yönetim kurulu ve yönetimin atanması.

* Tütün Kanunu'nun Meclis'ten geçmesi, program harcama rakamları ile uyumlu ek bütçenin kabulü, vergi kimlik numaralarının kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır