kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kriz spekülatöre kâr yağdırdı


Yalova Krizi borsanın büyük spekülatörlerine milyarlarca lira kazandırmak için fırsat sundu. Onlar da bunu kullandı
Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın, Tütün Yasası'nın gecikmesiyle ilgili "Niyet Mektubu'na kim imza attıysa, onun sorunu" açıklamaları ile patlayan ve istifaya kadar uzanan kriz piyasaları allak bullak etti. Ancak puslu havaları seven spekülatörler için önceki gün borsa oldukça kârlı bir yatırım alanıydı. Piyasada konuşulan 7-8 aracı kurum ile birlikte oynayan borsanın büyük spekülatörlerinin önceki günkü derin dalgadan büyük paralar kazandıkları.

Güne 10 bin 687 puandan başlayan ve en yüksek 10 bin 900'lu puanları gören bileşik endeksin Yalova'nın açıklaması ile 10 bin 100 puanlı seviyelere dönmesi sırasında Akbank, Sabancı Holding, Tüpraş, ve Aksa hisselerinde yaşanan hareket dikkat çekti. Yalova'nın sürpriz kabul edilen sivri açıklamalarının ardından çevik bir hareketle satışa dönen spekülatörler daha sonra liderlerin açıklamaları ile tekrar alıma geçtiler. Spekülatörler aradaki farktan pay toplarken, küçük yatırımcı yine sapır sapır dökülenler arasındaydı. Her borsada var olan ve piyasanın çarklarını döndürdüğü ifade edilen spekülatörler örneğin Tüpraş'ı 28 bin 500'den satarken, düşüş sırasında bu sefer 26 bin liradan yeniden toplayarak hisse bazına 2.500 lira kâr elde ettiler. Ancak kâr rakamı bununla sınırlı kalmıyor. Çünkü piyasanın sakinleşmesi ile Tüpraş günü yine 28 bin 500'den kapatınca 2 bin 500 lira daha kazanmış oluyorlar ki bu gün içerisinde sadece bir hissede 5 bin lira gibi bir rakam demek.

Borsacılara göre Tüpraş ve Sabancı kağıtlarında en büyük spekülatör olarak bilinen İlhami Suaydın'ın hareketi ciddi anlamda hissediliyordu. Yalova'nın yarattığı krizde en çok iş yapanın ise bir başka yasaklı Ziya Sesel olduğu konuşuluyor. Efesçi olarak bilinen Barış Küce'nin Garanti'de, Bahadır Müfit'in ise Aksa ve Sabancı kağıtlarında iyi kâr yazdıkları söylentiler arasında.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır