kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Vakıflar, Kira Yasası'nı deldi


Ecevit, 2001 yılı kira artışlarını yüzde 10 ile sınırlayan yasadan övgüyle söz ediyor, ama Vakıflar Müdürlüğü kiracılarından enflasyon oranında artış istiyor
Devlet bile kendi koyduğu yasayı uygulamıyor! Evsahiplerinden 2000 yılında yüzde 25, 2001'de yüzde 10 kira artışı isteyen devlet, kendi mülklerinin kiracılarına "Yasa beni ilgilendirmez" der gibi bir tavır takınıyor. Başbakan Ecevit hükümetin 2. yılını değerlendirirken kira artışlarını sınırlayan yasadan övgüyle söz etmişti. Ama Vakıflar Müdürlüğü, Ecevit gibi düşünmediğini, enflasyonu fırlatan Şubat krizinden önce ortaya koydu. Hem de yazılı olarak.

YÜZDE 45 ZAM TALEBİ
Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü kiralarda Kasım ayından beri yüzde 45 artış talep ediyor. 21 Kasım 2000 tarihli mektup, Vakıflar Müdürlüğü'nün 2001'de yüzde 10 artışı öngören yasayı pek de 'takmadığını' gösteriyor. Yazıda 2001 yılı kiralarının toptan eşya fiyat artışına göre belirlendiği, kiracıların da bu bedel üzerinden anlaşma yapacağı belirtiliyor. Yazıda "Anlaşma yapmazsanız yeni kira bedelinizin tayini için tespit davası açılacaktır" deniliyor.

Bu yazının muhatabı ve o çevrede bulunan diğer kiracılar, İstanbul Kadıköy yakasında aylık 350 milyon gibi rayiç bir bedelle oturuyorlar. Vakıflar Müdürlüğü kiracısına "Yüzde 45 artırmazsanız, yeni kira bedeli için tespit davası açarım. Sizi evden çıkmış, sonra yeni bir bedelle kiracı almış gibi yaparım" diyor.

Yasalar uymak için değil mi?
17 Şubat 2000'de kabul edilen yasaya göre, 2000 yılında kira artış oranı yüzde 25, 2001 yılında da yüzde 10 olacak. Eski programın rafa kalkmasına rağmen, bu yasa hala yürürlükte. Yasaya göre 2001'de yenilenecek kiralarda yüzde 10'luk sınır hala geçerli. Bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı için eskisi hükmünü koruyor. Yani bir kiracı isterse, bu yıl için kirasına yüzde 10 zam yapma hakkını yasa ile elde etmiş durumda. Evsahiplerinin son ekonomik gelişmeleri neden olarak gösterip dava açmaları ise bir çözüm getirmiyor. Çünkü düzenleme yasayla getirildiği için mahkemeler kiracının lehine karar veriyor.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır