kapat
02.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kartal yuvalarına son


"Parasıyla değil mi?" devri sona erdi. Dünyaca ünlü zenginlerin saray yavrusu evleri, diğer sakinlere zarar vermeye başlayınca, Seattle eyaleti ev, bahçe ve havuzlara sınırlama getirdi
Yeni ekonominin kalbinin attığı Silikon Vadisi'nin kralları, artık eskisi gibi fantastik malikaneler inşa edemeyecek. Washington eyaletine bağlı Seattle kentinin Medina Belediyesi, yeni iskan projesi dahilinde ünlü zenginlerin şaşalı ev yaşantısını kıskaca alıyor. Ünlü zenginlerin evlerinin bulunduğu bölgede bir evin tek başına binlerce metrekarelik alanı işgal ettiğini belirten Belediye Başkanı Doug Shulze, her evin yayılacağı metrakeyi ve kullanacağı su miktarını belirli koşullara bağladı.

HELİKOPTER PİSTİ KALKACAK
Bunun 3 nedeni bulunuyor: İlki, zenginlerin evlerini genişletme çalışmaları nedeniyle başka insanların ev yapma hakkının elinden alınması, zenginlerin tükettikleri su nedeniyle bölgede su sıkıntısı çekilmesi ve komşuların rahatsız olması... İşte Microsoft'un sahibi Bill Gates'in canını sıkacak reform paketi: 2.4 kilometrekarelik bir alana kurulu ve 1200 evin bulunduğu Medina'da artık en büyük ev 1250 metrekarelik olacak. Daha önceden yapılmış büyük evlere kısıtlama getirilmeyecek ancak genişletilmelerine izin verilmeyecek. Evlerin yüksekliği 10 metreden 8 metreye indirilecek. Helikopter pistleri kalkacak. Geniş alan yaratılacak. Her evin kullanacağı küçük deniz uçaklarının sayısı 1 ile sınırlandırılacak...

ÖRNEK OLACAK
Metrelerce uzunluktaki sahili tek başına bir zenginin parsellediğini belirten Shulze, bunun bölgede huzursuzluk yarattığını söyledi. Shulze, geçen yıl bir zenginin kendilerine bahçesine Taç Mahal'in kopyasını yaptırmak için başvurduğunu söyledi. Medina Belediyesi, yeni uygulamayla diğer birçok bölgeye de örnek oldu. Trilyonerlerin uğrak yerleri Palm Beach ve Aspen dışında, Los Angeles gibi şehirlerde de zenginlerin evlerine kısıtlama getirilmesi düşünülüyor.

BAHÇEDE 500 KİRAZ AĞACI VAR
Larry Ellison: Microsoft'un en büyük rakibi Oracle'ın sahibi. 75 bin metrekarelik arazi üzerinde yaptırdığı evi de Medina Belediyesi'nin kısıtlama kanunundan nasibini alacak. Evine şimdiye kadar 70 milyon dolar harcadı. İnşa halindeki evde bir dönümlük suni göl, 8 suni şelale olacak, 500 kiraz ağacı dikilecek. Bahçede başka ağaçlar da olacak! Bittikten sonra yılda 500 bin litre su harcayacak. Belediye'nin yakın markaja aldığı zenginlerden biri.

Jon Shirley: Microsoft'un eski başkanı. Belediye ilk onu cezalandırdı. Saray yavrusu evini belirtilen süre içinde yaptıramadığı için Mart 2000'de 500 bin 500 dolar cezaya çarptırıldı. Evinin içinde 3 sanat galerisi, 4 kütüphane ve "bir havaalanındakinden daha fazla" asansör var. 2 bin 200 metrekarelik evin inşaası için her gün 30 kamyon bölgeye gidip geliyor. Komşular rahatsız.

Jeff Bezos: Amazon.com'un sahibi. Gates'in kapı komşusu. Geçtiğimiz Şubat ayında taşındı. "Altın Sahil"deki evinin değeri 10 milyon dolar. O da "su sıkıntısı" nedeniyle belediye ile ters düşecek olanlardan.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır