kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

7.6 şiddetinde transfer


ABD, deprem uzmanı Prof. Celal Şengör'ü önemli programda yer alması için bir yıllığına 135 bin dolar, ev ve otomobil karşılığında transfer etti
17 Ağustos'taki depremle birlikte tanıdık Celal Şengör'ü.. Ancak o gerçekleri dile getirse de İstanbullular'ın uykusunu kaçıran adam olarak ilan edildi. İstanbul'da büyük deprem olacağını söyleyen Şengör, "Marmara fayı tek parça olarak kırılacak ve büyük deprem olacak" iddiasından asla dönmedi. Uluslararası alanda 145 makalesi ve 6 kitabı bulanan deprem proseförlerinden Celal Şengör, şimdi futbolcu gibi bir transferi gerçekleştirdi. Ve bir yıllığına ABD'deki California Institute of Technology'e (Caltech) gitti. Prof. Şengör, ABD'ye transfer oluşunun öyküsünü SABAH'a anlattı.

* Ağustos 2000'de Caltech'ten bölüm başkanı Prof. Dr. Edward M. Stolper'den yazılı teklif geldi. Sonra telefonla konuştuk, detaylandırdık. 2 aydır da Amerika'dayım...

* Amerika'ya George W. Moore bursu programında davet edildim. Bu program dünyanın en ünlü bilim adamlarının bir süre Caltech'te vakit geçirerek hem hocalarla hem de öğrencilerle bilgi ve fikir alış-verişi yapmalarını sağlamak için başlatılmış. Programın amaçlarından biri de tabii Caltech'i dünyanın ünlü bilim adamlarına yakından tanıtarak onların en iyi öğrencilerini buraya doktora için veya doktora sonrası çalışmalar için yollamalarını sağlamak.

* Burada hiç kuşkusuz en büyük yerbilimcisi olan Cambridge Üniversitesi'nden Dan Mc Kenzie ve jeokimyacı olan eski Fransız Milli Eğitim Bakanı ve Paris Üniversitesi profesörlerinden Claude Allegre de var..

* Caltech, ABD'nin sismik olarak en faal yerinde, bizim Kuzey Anadolu Fayı'nın bir benzeri olan San Andreas'ın yanıbaşında. Modern deprembilimin iki kurucusundan olan, büyük Alman jeofizikçi Beno Gutenberg 1927'de Caltech'e çağrılarak burada arkadaşı Charles Richter ile birlikte dünyanın en meşhur deprembilimi laboratuvarlarından birini kurmuş. Halen Caltech ABD'nin en iyi deprembilimcilerinden pek çoğunu bünyesinde bulunduran bir kurum. Hatta Türkiye'de modern jeofizigi kuran Prof. Dr. Kazım Ergin (İTÜ) Gutenberg'in Caltech'den doktora öğrencisidir.

* Program dahilinde Caltech'te bulunan bilimadamlarından gönülleri ne isterse onu yapmalarını ve birĞ iki seminer vermelerini istiyorlar

* Buradaki maaşım yıllık brüt 135 bin dolar. Ayrıca sınırsız uluslararası telefon, posta ücreti ödüyor. Araştırma masraflarımı da üniversite karşılıyor. Yüzme havuzlu iki katlı bir ev ve bir otomobil da tahsis ediyor. İTÜ bana 700 dolar aylık veriyor. Telefon masraflarımı da kendim karşılıyorum.

ALTI KİTAP YAZDI
Celal Şengör, Robert Koleji'ni bitirdikten sonra, üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimini Amerika'da yaptı. 1990'da Avrupa Bilim Akademisi'ne seçilen ilk Türk olan Şengör, 20 ödülün de sahibi. İTÜ Maden Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Şengör'ün 6 kitabı bulunuyor.

Öge DEMİRKAN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır