kapat
30.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Avrupa göğüs istiyor!


Avrupa'daki deli dana ve şap salgını, Türkiye'ye 500 milyon dolarlık tavuk eti pazarı sağladı. Ancak üreticiler, devlet denetlemediği için Avrupa'ya göğüs eti satamıyor
Tavukçuluk sektörünün başına gelenler, "pişmiş tavuğun" başına gelmedi. Ekonomik krizle birlikte büyük tavuk üreticilerinin kapılarına bir bir kilit vurması tavuk üretimini yüzde 25 oranında azaltırken, üreticiler ekonomik kaybın 300 trilyon olduğunu söylüyor. Şeker Piliç'in sahibi Ali Bor ise tavukçuluk sektörünün iç piyasadaki daralmayı ihracatla aşabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Orta Avrupa'dan ciddi talepler var ama ihracat yapamıyoruz. Çünkü sektörümüzde devlet denetimi yok. Avrupa ise bizden alım yapmak için AB normlarında devlet denetimi istiyor."

Sözlerini 'Allah aşkına devlet bizi denetlesin' diyerek sürdüren Bor, denetlemeyi yapacak memurların maaşlarını da kendilerinin ödeyebileceğini söylüyor. Bor, "Güney komşularımızla zaten ilişkilerimiz kötü. Orta Asya pazarı da ABD'nin elinde. Avrupa'da yayılan deli dana hastalığı insanları beyaz ete yöneltti. Bu yüzden Avrupa ülkeleri tavuk eti satın almak için kapımıza kadar geliyor. Özellikle de tavuk göğsü istiyorlar ama biz onlara ihracat yapamıyoruz. Çünkü devlet denetimi yok. Onlar da Çin'den Tayland'tan tavuk ithal ediyor. Bu küçük prosedür aşılırsa bu yıl 250 bin ton tavuk eti ihracatı yapabiliriz. Bu da 500 milyon dolar demektir" diye konuştu.

Bor, Türkiye'de kurulan tesislerin yeni olduğunu belirterek, "Elimizde Avrupa'nın sahip olduğu tesislerden daha iyisi var. Çünkü onlarınki 40-50 yıllık. Bizimkilerin mazisi ise 5 yılı geçmiyor. Teknoloji olarak onlarla mücadele edebiliriz ama devletin bizi sadece denetlemesini istiyoruz" dedi.

300 TRİLYON KAYIP
Besd-Bir (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıklar Birliği Derneği) Genel Sekreteri Doç.Dr. Erol Şengör, ekonomik krizle birlikte tavuk eti üretiminde ciddi düşüşlerin yaşandığını belirtti. Şengör,"1990'da tavuk eti üretimimiz 217 bin tonken, 2000 yılında bu rakam 765 bin tona çıkmıştı. 2001 yılı için de 812 bin ton piliç eti üretimi programlanmıştı. Ancak rakamlar 2001 yılının ilk 5 ayında üretimin yüzde 25 düştüğünü gösteriyor. Yıl sonuna kadar da bu düşüş devam eder. Tahminlerimiz, 2001 yılında tavuk eti üretiminin 600 bin ton, maddi kaybın ise 300 trilyon lira olacağı yönünde. Sektörde yaşanan kriz devam ederse yıllık üretim 500 bin tonun bile altına düşer" dedi.

Bülent GÜNAL

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır