kapat
26.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Taklit ürünler yabancı yatırımcıları kaçırıyor


TMD Başkanı Selçuk Güzenge, "500 milyon dolara çıkan sahtecilik ve taklit piyasası, ünlü markaların Türkiye'ye gelişini engelliyor" dedi
Tescilli Markalar Derneği Başkanı (TMD) Selçuk Güzenge, Türkiye'de 500 milyon dolar dolayında bir büyüklüğe ulaşan sahtecilik ve taklit piyasasının, ünlü markaların Türkiye'de yatırım yapmasına engel olduğunu söyledi.

Sahtecilik piyasasının kontrol altına alınması halinde, yıllık alımları 20 milyar doları bulan ünlü tekstil markalarının, alım ve üretimlerinin bir bölümünü Türkiye'ye yönlendirmeye hazır olduğunu belirten Güzenge, "Yeter ki mücadelede ciddi ve somut adımlar atıldığını gösterebilelim. Bu piyasanın sıfırlanmasının mümkün olmadığını onlar da biliyor. Ancak sahteciliği asgariye indirmek şirketlerin tek başına başarabileceği bir şey değil. Bu nedenle dernek kurmaya karar verdik" dedi.

BİRÇOK YOLU VAR
Güzenge karşılaştıkları sahteciliğin çeşitlerini taklit, paralel ithalat ve çifte vergilendirme şeklinde özetledi. Güzenge ayrıca, acentelik yapan firmaların içinde bir takım yanlışlıklar olduğuna ve Türkiye için özel fiyatla veya kalitesiz üretim yapan firmaların varlığına dikkat çekti. Güzenge, bunları tespit edip ilgili makamlara bilgi vereceklerini söyledi.

İhracata yönelik sahtecilik
Selçuk Güzenge, sahte ve taklit mallardan çok miktarda ihracat da yapıldığını vurguladı. Güzenge, 200 milyon doları bulan sahte mal ihracatının İsrail, Rusya ve bazı Batı Avrupa ülkelerine yapılmakta olduğuna dikkat çekerek, ekiplerinin bunları saptamak için çalışacaklarını ve gümrüklere ihbar edeceklerini sözlerine ekledi. Türkiye'de sahtecilikle mücadele mevzuatının, üretim ve satış yerlerine baskın yapmaya olanak verdiğini belirten Güzenge, mahkemenin sahteciyi suçlu bulması halinde ertelenmeyen kesin hapis cezası olduğunu söyledi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır