kapat
26.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Bu yasa 400 bin işçiyi işsiz bırakır


'Yaptım oldu' şeklindeki bir iş güvencesi yasasının olamayacağını belirten Baydur, "Aksi halde eldivenleri takıp ringe çıkarız" dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın, 'İş Güvencesi Yasa Taslağı önümüzdeki hafta mutlaka Bakanlar Kurulu'na gönderilecek' açıklamasına TİSK Başkanı Refik Baydur'dan sert cevap geldi. Konu ile ilgili olarak SABAH'ın sorularını cevaplayan Baydur, "Sanayide en az yüzde 5-7 ihtiyaç dışı işçi çalışıyor. Yasa çıkmadan bu insanlar işsiz kalacak. Avrupa'daki gibi katı işveren olacağız" dedi.

'Bir uzlaşma sağlandı mı?' sorusuna Baydur, "Tekrar bir araya gelme konusunda bir program yapılmadı. Ümit ederim ki Sayın Bakan önümüzdeki haftaiçi işçi, işveren ve bakanlık yetkililerini biraraya getirir. Hocalar da gelir, son düzenlemeler yapılır" şeklinde cevap verdi. 'Taslak önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na giderse tavrınız ne olacak sorusuna ise Baydur'un cevabı net oldu: "Eldivenleri takıp ringe çıkacağız."

TEHDİT DEĞİL GERÇEK
Taslağın çoğunluk oyla Meclis'ten çıktığını, dolayısıyla bundan sonrasının Okuyan'ın tasarrufunda olduğunu belirten Baydur, taslak kabul edilse bile bu yıl uygulamaya koyulmasının mümkün olmadığını söyledi. 'Yasa bu yıl uygulamaya koyulduğu taktirde sanayi toptan mahvolur. O zaman sanayiden ne üretim, ne istihdam, ne de ihracat bekleyin' diyen Baydur, şunları söyledi:

"İş güvencesinin Türkiye için elzem olup olmadığını tartışmıyoruz bile. Ama 'yaptım oldu' şeklindeki bir yaklaşıma karşıyız. Dünyada en yüksek kıdem tazminatı 16 günle İspanya'da en düşüğü ise 1 hafta ile İngiltere'de hesaplanır. Biz 10 gün olsun diyoruz. 30 gün üzerinden olsun, başka şeyler de olsun demek olmayanı istemektir. O zaman biz de Avrupa'daki gibi katı işveren oluruz. Mehmet Bey'in yeğeni, Ali Bey'in tanıdığı, emektarı, emekliliği yakın olanı gider. Onlar buna razıysa biz de razıyız. Bu sayı da en az 400 bindir."

İşçi temsilcilerinin de şapkayı önlerine alıp düşünme zamanının geldiğini öne süren Baydur, "Türk-İş Başkanı Bayram Meral bizi kendilerini tehdit etmekle suçlamıştı. Bunun bir tehdit değil gerçek olduğunu görecekler" dedi.

OKUYAN: TARTIŞMAM
Bakan Yaşar Okuyan ise, "Yeni bir toplantı olmayacak. Onların görüşlerini saygı ile karşılıyorum ama paylaşmıyorum. Taslak Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na gidiyor" şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı konusunda daha metin tartışmaya açılmadan işçi ve işveren kesiminde gürültü koparıldığını kaydeden Okuyan, "Kıdem tazminatı bugünkü uygulamada işçinin aleyhinedir. Çalışma hayatının büyük çoğunluğunu oluşturan vasıfsız işçilerde kıdem tazminatı işten çıkartılma tehdidi ve korkusu haline gelmiştir.

Bu da işçinin hak mağduriyetini getirmektedir" dedi. Okuyan, iş hayatıyla ilgili yasalardaki tüm aksaklıkların giderilmesi için çalışma başlatıldığını, sözkonusu yasaların gözden geçirilerek, işçi ve işveren kesimini rahatsız eden maddelerin yılbaşına kadar düzenleneceğini kaydetti.

Sanayiciyi yıkarak isim yapmak isteyen mi var?
Taslak üzerinde anlaşmaya varılamayan bir sürü teknik detayın bulunduğunu hatırlatan TİSK Başkanı Refik Baydur, "Bizim, hocaların üzerinde görüş birliğine vardığı taslağı kabul etme konusunda Sayın Bakana sözümüz vardı. Hocalar, kıdem tazminatı ile iş güvencesinin ayrılmaz bir bütün olduğunu söylüyor. Aksi taktirde sanayici için çok ağır hükümler oluşturan bir tasarı olacağı konusunda da görüş birliği var. Buna rağmen sanayii yıkarak isim yapmak isteyenler varsa onu bilemem" dedi.

Leyla ŞEN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır