kapat
26.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Bilmece gibi tarife


THY'nin iç hat seferleri dört kategoride ücretlendirilecek.Tek gidiş yüzde 25 zamlanırken, gidiş-geliş tarihine bağlı olarak fiyatlandırma yapılacak
Türk Hava Yolları (THY), iç hat uçuşlarında aylık, üç aylık, yıllık ve promosyonlu olmak üzere dört ayrı ücretlendirme sistemine geçiyor. Haziran ayı başında uygulanmaya başlayacak yeni sisteme göre yolcular hangi tarihler arasında uçacaklarını satış görevlisine söyleyecek ve sistem fiyatı kendisi belirleyecek. Yeni sisteme göre iç hat bilet ücretlerinde 1 aylık uçuşlar için fiyat artışına gidilmezken, 3 aylık uçuşlarda yüzde 15, yıllık uçuşlarda ise yüzde 25 oranında fiyat artışı yapıldı.

KISA ARALIKLAR PAHALI
Yeni sistemden en çok kısa aralıklarla gidiş-dönüş uçması gereken iş takibi yapanlar ve işadamları etkilenecek. Örneğin İstanbul-Ankara gidiş-dönüş ücretleri "aylık" kategorisinde 144 milyon, "üç aylık"ta 166 milyon, "yıllık"ta 180 milyon lira olacak. Tek gidiş ya da tek dönüş ücreti de 98 milyon lira olacak. Yeni sistemde business class kullanımını artırmak ve yaygınlaştırmak için bu sınıfa uygulanan yüzde 50 zam oranı da yüzde 25'e indirildi.

İNDİRİMLERE SINIRLAMA
THY'nin ücret çeşitlendirmesi sisteminde, basın, asker ve milletvekili indirimleri, en pahalı kategori olan yıllık bilet kategorisi ile sınırlandırıldı. Böylece indirim hakkı olan bu yolcular, yüzde 25 daha pahalı uçuş hakkını seçerek bunun üzerinden yüzde 30 indirim alabilecek. Dolayısıyla indirim oranı da yüzde 5'ten ibaret olacak. Bir aylık gidiş-dönüş, 3 aylık gidiş-dönüş ile tek veya gidiş-dönüşlü yıllık biletlerde 2-12 yaş grubu çocuklar için yüzde 33, yine aynı uçuşlarda 0-2 yaş grubu bebekler için yüzde 90 oranında indirim öngörülürken, basın mensubu, asker ve milletvekili gibi indirimler sadece yıllık biletlerde uygulanacak.

Biletlerde süre uzatımlarında bir üst tarifenin ücret farkı alınacak. 1 aylık bilet 8-30 gün, 3 aylık bilet 5-90 gün arasında kullanılabilecek. Belirtilen sürelerden önce kullanılması halinde, yıllık tarife üzerinden ücret farkı alınacak. Sürenin dolması halinde kullanılmayan bilet geçersiz sayılacak.

İşadamlarına kötü haber!

AYLIK ( Sıfır zam)
İstanbul-Ankara (gidiş-dönüş): 144 milyon lira.

Bu kategoride alınacak gidiş-dönüş bilette 8 günden önce dönüş yapılamıyor. En fazla kalış süresi ise 1 ay. Ara noktalarda kalışa izin verilmiyor (Örn: İstanbul-Ankara-Trabzon). Süre uzatımında yıllık ücretin tek gidişi ile aradaki fark tahsil ediliyor. Bebek ve çocuk dışındaki indirimler uygulanmıyor. Rezervasyonda yedek yazılma yok.

ÜÇ AYLIK (Yüzde 15 zam)
İstanbul-Ankara (gidiş-dönüş): 178 milyon lira

Bu kategoride gidiş-dönüş bileti alındığında 5 günden önce dönüş yapılamıyor. En fazla kalış süresi 3 ay. Süre uzatımında yıllık ücretin tek gidişi ile aradaki fark hesaplanıp tahsil ediliyor. Bebek ve çocuk dışında indirim yok. Rezervasyonda yedek yazılma yok.

YILLIK (Yüzde 25 zam)
İstanbul-Ankara (gidiş-dönüş): 194 milyon lira

En erken dönüş sınırlaması yok (Örneğin günübirlik uçuşlar). En fazla kalış süresi 1 yıl. Bebek ve çocuk da dahil tüm indirimler geçerli. Ara noktada kalışa izin veriliyor. Rezervasyonlarda yedek yazılma var.

Kafalar karıştı
THY'nin basın toplantısıyla açıkladığı ücret çeşitlemesi sistemi, önce gazetecilerin kafasını karıştırdı. Yetkilileri soru yağmuruna tutan, buna rağmen net bir fikre ulaşamayan gazeteciler, yanlarında oturan meslektaşlarına fısıltıyla, "Nasıl yazacağız bunu? Halka nasıl anlatacağız?" diye soruyordu. Uygulamanın karışıklığının farkında olan THY yetkilileri de "Siz konuyu anlayana kadar bu toplantıyı bitirmeyeceğiz" dedikten sonra, bir muhabirin söz isteyerek "Şu an itibariyle uygulamayı anladığımı sanıyorum, ama bir sorum daha var" demesi salonda gülümsemelere neden oldu. Toplantı bittiğinde tüm gazetecilerin görüşü aynıydı: "Bu tarife yüzünden bilet satışlarında çok tartışma yaşanır..."

Hesabını yap ucuza uç!
Sürpriz indirimli promosyonel ücret kategorisi, talebin az olduğu, dolayısıyla doluluk oranlarının düşük olduğu hat, sefer, saat ve günlerde yıllık ücretten yüzde 40, en düşük aylık ücretten yüzde 25 indirimli uçmayı sağlıyor. Eğer aceleniz yoksa ve zamanınız esnekse bu kategoriye dahil olabilirsiniz. İşte örneği:

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır