kapat
21.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Her kart akıllı değildir


MasterCard Yeni Teknolojiler Müdürü Derya Göknar, kredi kartının akıllı olması için kart üzerinde bulunan çipe yetki komutlarının yüklenmesi gerektiğini söyledi
Kredi kartı ile ödeme alışkanlığı her geçen gün biraz daha artıyor. Gerek normal hayatımızda gerekse internet ortamında vazgeçilemez hale gelen kredi kartı uygulamaları yeni teknolojilerle destekleniyor. Bu alanın kuşkusuz en dikkat çekici yeniliği "Smart Card" adı verilen akıllı kartlar. Hem kullanıcıya hem de kartı düzenleyen kuruluşa çeşitli avantajlar sağlayan bu teknolojiyi ilk olarak kredi kartı yolsuzluklarını önlemek isteyen Fransa kullanmaya başladı. Üzerinde bir çipin bulunduğu her kartın akıllı olmadığını belirten uzmanlar kartın akıllı olması için kullanılan çipe ileri seviyede yetki komutlarının yüklenmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de bu seviyede işlem gören akıllı kart uygulamalarına yakında geçilecek. Özellikle güvenlik sorunlarına yeni çözümler getiren akıllı kartların teknolojileri hakkında MasterCard Avrasya Bölgesi Yeni Teknolojiler Müdürü Derya Göknar ile görüştük.

* Türkiye'de kaç kişi MasterCard kullanıyor?

Kredi kartlarında 5 milyon 800 bin banka kartlarında da 13 milyon kartla Türkiye pazarında yüzde 52'lik payla birinci sıradayız.

* Kartların işlem hacmi nedir?

Türkiye'de kullanılan MasterCard'larla ayda yaklaşık dört işlem yapılıyor. Bu işlemlerin boyutu dönemsel olarak değişmekle birlikte ortalama 80 dolar olarak gerçekleşiyor. Ancak bu rakamlar zaman zaman büyük farklılıklar gösterebiliyor. Zira kart piyasası çok dinamik bir yapıya sahip.

* SmartCard adı verilen akıllı kartların "aklı" nereden geliyor?

Bu kartları akıllı yapan üzerine yerleştirilmiş olan bir işlemci. Fakat akıllı olmasının nedeni yalnızca bu değil. İşlemci üzerine kullanıcı ile ilgili bilgilerin yanısıra daha çok farklı parametreler yüklemek mümkün. Böylece kart başlı başına bir bilgisayar haline geliyor.

* Şu an kullandığımız manyetik kartlarda durum nasıl?

Manyetik kartlarda yükleyebileceğiniz bilgi miktarı kullanıcının adı soyadı, kart numarası ve geçerlik tarihi gibi statik bilgilerle sınırlı.

* İnsanın kimlik bilgilerinin yanı sıra, sigorta, ikametgah gibi bilgilerini de tek bir kart üzerinde toplamak mümkün olur mu?

Elbette bu mümkün. Ancak biraraya getireceğiniz tüm parametreler için ortak olarak işleyecek bir platform oluşturmanız gerekir. Bu ileride mutlaka olacak. Ancak bunu günümüzde yapmak çok pahalı ve iddialı bir proje olur.

Akıllı kartları ilk kez Fransızlar kullandı
* Güvenlik farkı nedir?

Manyetik kartınızı kaybettiğinizde bu kartı bulan bir başkası kart üzerindeki imzayı değiştirerek alışveriş yapma imkânına sahip. Akıllı kartlarda bu mümkün değil. Kullanıcı kendisine verilen dört haneli kodu POS cihazına giriyor ve kart kullanıma açılıyor. Dolayısıyla kart çalınsa bile eğer kodu bilinmiyorsa hiçbirşeye yaramıyor.

* Akıllı kartlar ilk olarak Fransa'da kullanılmaya başlanmış bunun sebebi nedir?

Fransızlar'ın bu sisteme geçmelerinin nedeni manyetik kart sahteciliğinden bıkmış olmaları. Fransızlar altı sene önce ülke içi kart sahteciliğinde dünya birincisiydi. Ciddi bir çözüm arayışına girdiler. Sonuç olarak akıllı kartlarda karar kıldılar. Kartların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte sahtecilik oranında yüzde 98 oranında düşüş sağlandı.

* Türkiye'de kart sahteciliği hangi boyutlarda?

Türkiye bu bakımdan çok iyi bir durumda. Çünkü finans kuruluşları aralarında güvenliğe yönelik bilgi alışverişinde bulunuyor. Sakıncalı uygulamalar görülürse, diğer bankalar uyarılıyor.

MAHMUT SANCAK

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır