kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Dünyanın çatısında yürüyüş


Everest'e nazır tepelerde, dev şömineli oteller ideal bir sığınak. Isıtılmış yatağa süzülüp, uzun tüylü Himalaya sığırının kösele kıvamındaki etini tadabilirsiniz.

Doktor kontrolü şart
Bu hafta önereceğimiz seyahat, doktor kontrolü gerektiriyor. 4 bin metreye yakın yükseklikteki bir otelde kaldığınız zaman, ciğerleriniz incecik havanın içinde sadece izleri kalan oksijeni nafile arar. Bu yüzden bu seyahate çıkmadan doktorunuzun sizi görmesinde yarar var. Muhtemelen son günlerin popüler yaşlı uzay turisti kadar komple bir bakım gerekmeyecektir, ama gene de emin olmanız gerekir. Neden böyle bir ıstıraba katlanayım diyorsanız, izin verin de otelden bahsedelim.

Everest View Hotel, dünyanın en yüksek dağı Everest'e nazır, şartların elverdiği ölçüde lüks bir otel. Eksi otuz derecelik soğuktan kaçmak için ideal bir sığınak. Dev şömineli salonlarında ısınıp elektrikli battaniye ile ısıtılmış yatağınızda yatabiliyorsunuz. Hiç yak eti yemediyseniz, bu uzun tüylü Himalaya sığırının kösele kıvamındaki etinin tadına burada bakabilirsiniz.

Burada bulunma nedeni tabii ki yemek değil. Kar leoparlığı yapmadan dünyanın en yüksek dağını görebilmek. Çünkü karşınızdaki manzara bu gezegende görebileceğiniz en görkemli manzaralardan biri.

DAĞCI OLMAK GEREKMEZ
Everest hemen önünde yer alan Nuptse ve Lhotse dağlarının arkasında saklı. Ancak zirvesi görülüyor. 8 bin metreden yüksek olan Lhotse, Everest View otelinden bakılınca 4 bin metrelik tek bir duvar halinde yükseliyor. Lhotse dünyanın dördüncü yüksek dağı. Tengpoche manastırı seçilebiliyor. Turuncu esvaplı rahipleri ziyaret etmek ise otelden bir günlük bir yürüyüş. Bembeyaz bir kule gibi yükselen kutsal dağ Ama Dablam ise panaromayı tamamlıyor.

Dünyanın çatısı sayılabilecek bu bölgede gezmek için dağcı olmak gerekmiyor. Otelden birkaç günlük keyifli, ama oksijensizlikten yorucu bir yürüyüş ile Everest tırmanışlarının başladığı kampa kadar gidebilirsiniz. Bu noktalarda artık akşam yakacağınız odunu yanınızda taşımanız, içeceğiniz suyu dağlardan akan buzu kaynatıp sağlamanız gerekiyor. Sabahları erken kalkarsanız, gün ışığını etraftaki tepelerden önce alan 8 bin metre yükseklikteki bu devlerin tepelerinin, zifiri karanlık göğün ortasında altın rengi parladığını görebilirsiniz. Ve dünyanın çatısında, en yüksek dağı görme zevkini tadabilirsiniz.

Bu arada Everest, her ne kadar dünyanın en yüksek dağı ise de yerküremizin hafif basık olmasından dolayı, dünyanın merkezinden en uzak noktanın Everest olmayıp, Ekvator'daki Chimborazo yanardağı olduğunu biliyor muydunuz?

Heyecanlı saatler
Everest yöresine gitmenin en iyi yolu, Emirates ile Dubai üzerinden Delhi'ye, oradan da Katmandu'ya uçmak. Sonra Nepal Kraliyet Hava Yolları'nın altı kişilik uçakları ile Luklha veya Namche Bazar'a uçabilirsiniz. Bu köy alanları uçurumların arasına yerleştirilmiş toprak yollardan ibaret, ancak pilotlar oldukça usta. Luklha 2 bin 800 metre yükseklikte ve Everest View oteline yürüyerek üç gün mesafede, ancak bu irtifalardaki oksijen azlığına alışmak için daha iyi bir başlangıç noktası. Namche Bazar 3 bin 600 metre, ama Everest View'dan yürüyerek sadece bir saat uzaklıkta. 8 bin metrelik dağların arasındaki vadilerden yapılan bu uçuş, dünyanın en heyecan verici seyahati.

Teoman Hünal

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır