kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Yatırım yoluna başkoyduk

Ahmet Nazif Zorlu, Avrupa Birliği yolunun Güneydoğu'dan geçtiğini belirtiyor ve ekliyor: Her şey yolunda giderse yatırımlarımız artacak

Çok değil bundan sadece bir ay önceydi. Ahmet Nazif Zorlu ve Genel Müdürü Vedat Aydın'la birlikte Zorlu Holding'in Amerika'nın Atlanta şehrinde kurduğu ev tekstili fabrikasını gezmeye gitmiştik. Zorlu'nun fabrikasında ki tamamı zenci işçiler yılda 1.5 milyon adet çarşaf takımı üretmeye başlamışlardı. Kumaşların tamamının ise Zorlu'nun Çorlu'daki tesislerinden gittiğini öğrenmiştik.

Ahmet Nazif Zorlu'nun yeni fabrika kurma isteği bitecek gibi değil. Dün de grubun Güneydoğudaki ilk fabrikasının açılışı için Urfa'daydık. Fabrikaya doğru yol alırken Zorlu'ya, ekonominin içinde bulunduğu krizin böyle yatırımlar yaparken kendilerini korkutup korkutmadığını soruyorum, "Bir kere yüzmeye girdim geri dönüş yok " diye cevap veriyor.

Zorlu Holding bu yıl tam 1.1 milyar dolar ihracatın altına imza atmaya çalışıyor. Peki Ankara bunu görüyor mu? diye merak ediyoruz. Zorlu, sitem ediyor "Sen bu kadar ihracat yapıyorsun gel konuşalım bunu daha nasıl yukarı çıkarırız diyen yok. Aslında sen kimsin diye soran dahi yok. Kuşkusuz bu durum sanayici Zorlu'yu pek yıldırmışa benzemiyor. Çorlu'daki entegre tesislerdeki kumaşların bir kısmı Atlanta'daki, bir kısmı Güney Afrika'daki, bir kısmı Fransa'da ki ve geri kalanı da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan 14 Zorlu fabrikasında ev tekstili ürünlerine dönüşüyor.

Urfa'daki istihdama fabrikada çalışmaya başlayan 220 işçi ile katkıda bulunan Zorlu Holding yakında yeni bir yatırım açıklaması daha yaparsa hiç şaşırmayın. Ahmet Nazif Zorlu "bu bir başlangıç" dediği Güneydoğu'daki yatırımlarını ilerde büyütmeyi ve yerel işadamlarıyla da iş yapmayı aklına koymuş bir kere.

Zorlu, Urfa'daki fabrikaya her şeyden önce bir eğitim merkezi gözüyle bakıyor. Batı ile doğu arasındaki büyük farkın iş adamlarının yapacağı bu tarz yatırımlarla azalacağına inanıyor. İşte bu noktada devletten istedikleri tek şeyi de istihdamın teşvik edilmesi olarak açıklıyor.

Atlanta'daki fabrika için eyaletin "40 kişiyi istihdam et, fabrika senin" dediğini ve vergi de almadığını daha önce öğrenmiştik. Zorlu, orada 200 kişiyi istihdam edince eyalet tarafından yere göğe koyulamamış. İşgücü yaratmak için geldikleri Güneydoğu'da da istihdama yurtdışında olduğu gibi kişi başına 10-15 bin mark kadar teşvik verilmesini istiyor. Zorlu, iddia ediyor ki, bu yapıldığı takdirde devlet verdiği paraları kat kat geri alacak. Ahmet Nazif Zorlu "AB'nin yolu Güneydoğu'dan geçer" diyor. İşte bu nedenle de her şey yolunda gittiği takdirde amaçlarının bölgede entegre tesisler kurmak olduğunu söylüyor.

Zorlu Linen Urfa'da
Zorlu Holding tekstil grubu Şanlıurfa'da Zorlu Linen nevresim konfeksiyon fabrikası açtı. Şanlıurfa organize sanayi bölgesinde bulunan fabrikanın toplam kapalı alanı 2500 metrekare. Ayda toplam 85 bin takım nevresim konfeksiyonu gerçekleştirme kapasitesine sahip olan fabrikada 210 işçi çalışıyor. 1.5 trilyon yatırımla kurulan fabrika Zorlu'nun Güneydoğu'daki ilk fabrikası olma özelliğini taşıyor. Bölgedeki yatırımlarını artıracaklarının müjdesini veren Ahmet Nazif Zorlu, "Yapılan yatırımlarla birlikte bölgedeki istihdam sorununun çözülmesinin yanı sıra bölge işadamlarının da bölgelerinde yatırım yapmaları sağlanır" dedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır