kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Tantan'a by-pass


Jandarma ve Emniyet'in telefon dinleme yetkisi kaldırılıyor. Telefon dinleme kararına Başbakanlık'a bağlı üst kurul karar verecek
Beyaz Enerji operasyonuyla yeniden gündeme gelen ve ANAP tarafından Meclis Araştırması istenen telefon dinleme skandalına neşter vuruluyor. Telefon dinleme kuralları yeniden belirlenirken, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan by-pass ediliyor. Jandarma ve Emniyet'in doğrudan telefon dinleme yetkisini kaldıran düzenlemeyle göre, Başbakan'a bağlı olarak çalışacak Üst Kurul'un onayı olmadan telefon dinlenemeyecek. Tantan devre dışı kalırken, Genelkurmay ve MİT, yeni düzenlemede aktif rol oynadı. İki kurum, telefon dinleme konusunda hazırladıkları ayrı yasa taslaklarını Başbakanlığa gönderdiler. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şagar başkanlığında oluşturulan bir ekip, iki kurumdan gelen taslak metinleri harmanlayarak yeni bir metin hazırlıyor. Bu gelişmede, Başbakan Yardımcısı ve ANAP Lideri Yılmaz ile Tantan arasındaki soğukluk etkili oldu. Yılmaz, partisinin son Meclis Grubu'nda isim vermeden Tantan'a yüklenmiş, usulsüz telefon dinlendiğinden şikayetçi olmuştu.

"ACİL" DİYE İZİNSİZ DİNLEMELER SONA ERECEK
Üzerinde çalışılan taslak metne göre, telefon dinlemeler, Başbakanlık bünyesinde oluşturulacak Üst Kurul'un onayıyla gerçekleştirilecek. İlgili savcı, kimlerin telefonlarının dinlenmesini istiyorsa önce bu kuruldan izin alması gerekecek. Anayasa uyarınca dinleme için hakim kararı gerekiyor. Bu nedenle Anayasa değişikliği yapılamadığı takdirde, acil durumlarda mahkeme kararını beklemeden dinleme yapılması zorunluluğu doğduğunda da kuruldan izin alınması şart olacak. Siyasilere göre, Jandarma veya Emniyet, bazen maksatlı olarak uzun süre telefonları dinledikten sonra savcı aracılığıyla mahkemenin kapısını çalıyor. Kurul ile bu durum engellenecek. "Ulusal güvenlik" gibi istisnai durumlarda ise Genelkurmay ve MİT devreye girecek. Bir başka ifadeyle, istisnai yetkiyi ağırlıklı olarak Genelkurmay ve MİT kullanacak. Adli olaylarla ilgili telefon dinleme kararları ise istisnasız kurul kararına bağlı olacak. Kurulda, Genelkurmay ve MİT temsilcileri ile deneyimli bürokrat ve yargıçlar olacak.

İZİNSİZ DİNLEMEYE AĞIR CEZA GELİYOR
Taslak metinde, kurulun telefon dinleme iznini hangi şartlarda vereceği de net olarak tanımlanıyor. Savcının izin istemesi veya kurulun telefon dinlemeye karar verebilmesi için önce ilgili şahıs hakkında "şüphe" oluşması gerekiyor. Daha sonra bu şüpheyi destekleyen isnatların bulunması zorunlu. Ancak bu şartlar oluşmasına rağmen, eğer, başka yollardan suç delillerine ulaşma imkanı varsa yine telefon dinleme kararı verilemeyecek. Yani, kurulun telefon dinleme kararını, "son çare" olarak vermesi gerekiyor.

Yeni düzenlemeler, ağır yaptırımlarla donatılıyor. İzinsiz telefon dinleyen kamu görevlilerine 6 aydan 3 yıla kadar ağır hapisle dava açılabilecek. Eğer suç, ihmalden değil de özel amaç veya siyasi saiklerle işlenmişse ceza miktarı üçte bir arttırılabilecek.

Şamil TAYYAR

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır