kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

1683 kişi dinlenmiş


ANAP'lı Cavit Kavak'ın gizlice izlenmesi ve gözetlenmesi istenmiş, ancak milletvekili olduğu anlaşılınca işlem yapılmamış
4422 sayılı Organize Suçlarla Mücadele Kanunu ile 3 yıl içinde İstanbul'da 963, Ankara'da 720 kişi dinlenmiş

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak hakkında "gizli izleme ve gözetlenmesi" istenen kişiler arasında yer aldığını, ancak Kavak'ın milletvekili olduğu anlaşılınca işlem yapılmadığını açıkladı. Bakan Türk, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'na dayanılarak 3 yıl içinde Ankara'da 720, İstanbul'da ise 963 kişinin dinlendiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı söz alan ANAP İstanbul Milletvekili Sühan Özkan, çıkar amaçlı suç örgütlerine ilişkin yasanın uygulanmasının çerçevesinin, ilgili mevzuatta çizildiğini söyledi. ANAP İstanbul milletvekili Cavit Kavak'ın telefonlarının hukuka aykırı olarak dinlendiğini söyleyen Özkan, "Ortada bir anayasa suçu vardır. Bu uygulama eğer kasıtlı değilse hukuk ehliyeti bakımından çok önemli bir zaaf sözkonusudur" dedi.

Bakan Türk, Özkan'ı cevaplandırmak için yaptığı konuşmada, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'na dayanılarak yapılan "dinleme" işlemlerinin dökümünü açıkladı ve Kavak'ın "dinlenmesiyle" ilgili bilgi verdi.

JANDARMADAN 10 KASIM TARİHİNDE "İZLEME" TALEBİ
Yasanın "iletişimin dinlenmesi ve tespiti" konusunda bazı istisnai düzenlemeler getirdiğini kaydeden Türk, bu durum için hakim kararı gerektiğini, uygulamanın "son çare" olarak öngörüldüğünü söyledi. Türk, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin, "Yasadışı suç örgütü mensubu oldukları kuşkusuyla bazı kişilerle ilgili olarak" 10 Kasım 2000 tarihinde Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, "gizli izleme kararı" talep ettiğini dile getirdi.

GÖZETLEME VE İZLEME DİNLEMEYİ KAPSAMIYORMUŞ
Adalet Bakanı Türk, şöyle devam etti:

"Sözü edilen kişiler arasında İstanbul Milletvekili Cavit Kavak'ın da adı bulunmaktaydı. Ankara 2 Numaralı DGM yedek hakimliğince, haklarında soruşturma yürütülen kişilerin her bir faaliyetlerinin teknik araçlarla gözetlenmesine ve izlenmesine karar verilmiştir. Bu karar telefonların dinlenmesini kapsamamaktadır. Yedek hakimliğin 10 Kasım 2000 tarihli kararında, (bu şahısların uzun süredir takip edildiği, telefonlarının izlenip, dinlendiği) ibaresi yer almaktadır."

KAVAK'IN MİLLETVEKİLİ OLDUĞU BİLİNMİYORMUŞ
"Bu ibare Sayın Milletvekili ile ilgili olmayıp, tutuklanmış bulunan diğer bir sanığın telefonlarının dinlenmesi konusunda yedek hakimlikçe daha önce verilen kararların uygulanmasına yöneliktir. Karar sırasında Sayın Kavak'ın milletvekilli kimliği bilinemediği için, durum daha sonra soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı'na sözlü olarak bildirilmiştir. Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılan araştırma sonucunda kararın Sayın Milletvekili açısından uygulanmaması yönünde talimat verilmiştir."

"Ankara 2 Numaralı Yedek Hakimliği'nce Sayın Kavak'ın telefonlarının dinlenmesine dair verilmiş bir karar bulunmadığından, TBMM'ndeki telefonlarının da dinlenmesi söz konusu değildir. Ayrıca, Sayın Kavak'ın milletvekili kimliği anlaşıldıktan sonra hakkında herhangi bir soruşturma işlemi yapılmamış; ev veya işyeri telefonları da hakimlik kararına dayanılarak hiçbir zaman dinlenilmemiştir."

İSTANBUL'DA 1999'DAN BU YANA 963 KİŞİ DİNLENDİ
Bakan Türk, 4422 Sayılı Organize Suçlarla Mücadele Kanunu'nun 1 Ağustos 1999 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, o günden bu yana, jandarma ve polis tarafından İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na dinleme ve tespit için 991 başvuru yapıldığını, 963 başvurunun mahkemece kabul edildiğini, 25 başvurunun reddedildiğini kaydetti. Türk, İstanbul'da, gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nca karar verilen 3 tedbirin de mahkemece onaylandığını söyledi.

ANKARA'DA 3 YILDA 720 KİŞİ DİNLENDİ
Türk'ün verdiği bilgiye göre, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 1999 yılında verilen dinleme veya tespit kararı sayısı 102, ret kararı sayısı ise 2 olarak gerçekleşti. Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, 2000 yılında verilen dinleme veya tespit kararı sayısı 421, ret kararı sayısı 14 oldu; 2001 yılındaki dinleme ve tespit kararı sayısı 197, mahkemece verilen ret kararı sayısı 2, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen ret kararı sayısı ise 4 olarak belirlendi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır