kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Bankalara 40 milyar dolar sermaye gerek


Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık bankacılık sisteminin beş yıl içinde yüzde 35 büyüyeceğini söyledi. Akışık en büyük sorun olarak ise sermaye yetersizliğini gösterdi
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Türkiye'de mali piyasaların halen çok sığ olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 5-6 yıl içinde sektörün yüzde 35 büyümesini bekliyorum. Bu büyümeyi taşıyacak olan bankacılık sisteminden sadece yüzde 2 oranında pay alan küçük ve orta ölçekli işletmeler olacaktır" dedi. Finansinvest'in yabancı kurumsal yatırımcı ve fon yöneticilerinin katılımı ile düzenlediği ''Kriz Sonrası Türkiye'' konferansında konuşan Akışık, mali krizlerin makro ekonomik dengesizlikleri düzeltmek için bir fırsat doğurduğunu söyledi.

Türk bankacılık sistemine yönelik iyimser tahmin içerisinde bulunan Akışık önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yıllık büyümesinin yüzde 6 olurken, bankacılık sisteminin yıllık yüzde 35 büyüyeceğini söyledi.

KRİZDE SERMAYE GİTTİ
Önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü için en önemli konu olarak özsermaye yeterliliğini gösteren Vural Akışık, "Krizden önce 11 milyar dolarlık öz sermaye vardı ve bu 140 milyar dolarlık bilanço için yeterliydi. Ama gelecek yıllarda 500-600 milyar dolarlık bir bilanço beklemeliyiz. Bunun içinde de en az sermaye 40 milyar dolar olmalıdır" dedi.

Bunun da finans sektörüne yeni girişler gerektiği anlamına geldiğini kaydeden Akışık, "Geleceğe baktığımızda 6-7 banka piyasada yüzde 85 veya daha fazla paya sahip olacaklar. 600 milyar dolarlık bir piyasada yüzde 20 pazar payı 120 milyar dolarlık bilanço anlamına gelir ki bu bugünkü toplama eşit" diye konuştu.

"Özelleştireceğim" demeyi unuttu
YabancI yatırımcılara Türk bankacılık sistemini anlatan Akışık, konuşması sırasında kamu bankalarının "özelleştirme programını" anlatmayı unuttu.
Toplantının ardından yazarımız Metin Münir, Akışık'ın yanına gelerek, "Vural Bey, öyle bir anlattınız ki satmaktan vazgeçtiniz sandım"deyince Akışık, "Anlatacaktım son anda unuttum" dedi.

İlk aşamada yüzde 60'ı satılacak
Kamu bankalarının iki yıl içerisinde özelleştirilmeye hazır hale geleceğini söyleyen Vural Akışık, satış için ortaya bir formül de koydu. Akışık, kamu bankalarının bir aşamada özelleştirilmeyeceğini anlatarak, "Bu bankaların ilk etapta yüzde 40'ı kamuda kalıp, yüzde 60'ı özelleştirilebilir. Bununla iki sene sonra özelleştirmeye başlayıp üçüncü senede yüzde 60'ı özelleştirilmiş olabilir" dedi.

Akışık yüzde 60'lık satış için ise ikili bir formül düşünüyor. Yüzde 30'luk bölümün halka arz yolu ile kalan yüzde 30'lık kısmın ise yüzde 7.5'lik paylar halinde dört yatırımcı gruba satılabileceğini anlatan Akışık sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ortaklar da yönetimde yer alabilir ve banka kendine hedeflediği ana çizgiyi sürdürebilir. İleri bir aşamada ise geri kalan yüzde 40'lık kısmı ya halka arz edilir ya da stratejik ortaklara satılır. Burada hiçbir stratejik ortağın yüzde 10'dan fazla payı olması gerekmez. Ancak anlattığım bu formül kesin böyle olacak demek değil. Benim görevim kamu bankalarını özelleştirecek duruma getirmek, bunun nasıl olacağı kararı ise ilgili danışman firmalarla birlikte alınacak."

Küçük işletmelerle büyüyeceğiz
Akışık, kurumsal müşterilerde yüzde 35 oranında büyümenin yüzde 6 seviyesinde olacağını dile getirdikten sonra "Peki bu yüzde 30 büyüme nereden gelecek?" diyerek şu yanıtı verdi:

"Ben bankaların büyüyeceğine gerçekten inanıyorum . Ekonominin omuriliği olan orta ölçekli işletmeler GSMH'nin yüzde 35'inden fazlasını üretirken, bankacılık varlıklarından yüzde 2'sinden azını almaktadırlar. İşte mali sektör burada büyüyecek. Bir de bireysel bankacılık da bu çervede önem taşıyor.''

Akışık, Halk Bankası'nın odaklandığı işin tanımı açısından çok iyi bir konumda olduğunu ve piyasaya hizmet vermeye devam edeceğini de kaydetti.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır