kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

3.9 milyar dolar bavulla gelmeyecek


IMF'nin 3.9 milyar dolarlık kredisi sanıldığı gibi çuvalla gelmiyor. Türkiye'nin ABD Merkez Bankası hesabından muhabir banka aracılığıyla alınacak
Türkiye, IMF'den gelen destek açıklamasıyla derin bir "oh" çekti, ama bu kez paranın nasıl geleceği merak konusu oldu. 14.5 milyar dolarlık yardımın ilk dilimi olan 3.9 milyar dolar, ABD Merkez Bankası (FED) kanalıyla bugün geliyor. Ama tabii ki paralar çuvallara doldurulup gelmeyecek!

3.9 milyar dolarlık dış yardım, onay verilmesinin ardından IMF hesabından Türkiye hesabına geçirildi. Ancak fiziki bir para hareketi olmadı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Hem IMF'nin hem de Merkez Bankası'nın, Amerika Merkez Bankası'nda hesabı bulunuyor. Merkez Bankası, bu hesaptaki parayı Türkiye'ye getirmek için Bank of New York ya da Citibank gibi muhabir bankalardan en cazip şartı sunanı kullanacak. Türkiye bu parayı kullanmak istediği zaman muhabir banka havale yapacak. Para örneğin Ziraat Bankası'na verilecekse, muhabir banka parayı Ziraat'in ABD'deki muhabir bankasındaki hesabına havale edecek. Ancak bu havale de fiziki para gönderimi şeklinde olmayacak. Nakit ihtiyacı olursa Merkez Bankası özel kurye ile Türkiye'ye efektif getirebilecek.

Aslında sistem sade bir vatandaşın banka hesaplarının hareketi gibi. Örneğin bir kişi bankadan borç aldığında bu para kendisine nakten verilebileceği gibi o kişinin istediği banka hesabına da yatırılabilir. Söz konusu kişi bu hesabından tüm ödemelerini yapabilir. Gerek duyduğu kısmı banknot olarak da bankadan çekebilir.

Türkiye'nin IMF'den alacağı kredi takvimi
18 Mayıs3.9 milyar dolar
25 Haziran1.5 milyar dolar
25 Temmuz1.5 milyar dolar
20 Eylül3 milyar dolar
15 Kasım3 milyar dolar
Sistem IMF ve Dünya Bankası kaynaklarının aktarımı da böyle işliyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır