kapat
18.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Ziraat Bankası da İstanbullu olacak


Ziraat Bankası, Genel Müdürlüğü'nü İstanbul'a taşımayı planlıyor. Ama önce personel ve şube sayısı azaltılacak, bankanın verimliliği artırılacak
Kamu bankalarının yeniden yapılanma operasyonunun odak noktası olan Ziraat Bankası, reform niteliğinde bir karara daha imza atmaya hazırlanıyor. Banka, Genel Müdürlüğü'nü siyasi başkent Ankara'dan, ekonominin başkenti İstanbul'a taşımayı planlıyor. Böylece İş Bankası'ndan sonra ikinci banka da Ankara'dan İstanbul'a transfer olacak.

Bir yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan nakil işleminden önce, emekliliğe hak kazanmış personel yüzde 30 zamlı emekli ikramiyesi alarak ayrılacak. Verimsiz şubeler kapatılacak, performansı düşük ve birbirine yakın şubeler birleştirilecek, atıl kalan gayrimenkuller bir takvim dahilinde satışa sunulacak.

Türk bankacılık sisteminin, aktif büyüklüğü açısından lider bankası Ziraat, görev zararları nedeniyle şimdi bozuk bir mali yapıya sahip. Kamu bankaları operasyonu sonucu atılan neşterle ayağa kaldırılmaya çalışılan Ziraat, IMF'den gelecek dış yardımın kullanılacağı önemli bir adres olacak.

1863 yılında kurulan ve son yıllarda devletin kasası olarak tanımlanan Ziraat Bankası, özellikle 1984 yılından itibaren Hazine'nin yapması gereken çok sayıda görevi zorunlu olarak yüklendiği için zarar eden kuruluş haline düştü. Kamu bankaları operasyonu öncesinde yaklaşık 15 katrilyon görev zararı stoku bulunan Ziraat Bankası, Hazine ve Merkez Bankası'nın operasyonu ile bu yüklerden kurtarılma aşamasına geldi. Emlak Bankası'nı da Mayıs sonuna kadar bünyesinde tasfiye etmesi planlanan Ziraat'in, en geç 2003 yılında özelleştirilmeye hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin 2000 yılı Eylül sonu verilerine göre Emlak Bankası 9'uncu büyük banka ve aktif büyüklüğü 3.5 katrilyon lira seviyesinde. İki bankanın birleşmesiyle ortaya 18.6 katrilyonluk bir oluşum çıkacak. O tarihte Ziraat Bankası'nın mevduat büyüklüğü 12 katrilyon, Emlak ise 2.5 katrilyonluk mevduat sahibi olacak. İki bankanın toplam mevduat pastasından aldıkları pay yüzde 22 ulaşıyordu.

İSTANBUL'DA KURULDU
Aslında Ziraat Bankası'nın ilk tohumları İstanbul'da atıldı. Banka, bir süre Ticaret ve Nafia Nezareti'nin tarihi binasında faaliyet gösterdi. Daha sonra Ankara'ya taşındı ve Ulus'taki ünlü tarihi binası ile anılır hale geldi.

Emlak Bankası ay sonunda devrediliyor
IMF'ye verilen niyet mektubuna göre Emlak Bankası'nın devir işlemi mayıs sonunda tamamlanacak. Emlak'ın devri için çalışmalar hızlanırken, söz konusu karar Emlakbanklı'ları ayağa kaldırdı.

Dün devletin her kademesine fakslarla tepkilerini dile getiren Emlakbank çalışanları bugün 11.30'da şubelerinin kapısında kilit vurarak Maslak'taki Genel Müdürlük binası önüne gidecek. Genel Müdürlük önünde Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ı protesto edecek olan çalışanlara banka müfettişlerinin de destek vereceği öğrenildi.

İkinci eylem ise Anıtkabir'e yürümek olacak. 10 bine yakın çalışanı olan bankanın personelinin büyük bölümünün katılacağı bu eylemin 26 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Emlakbanklıların bir süredir pasif eylemde olduğu, siyah elbise giyip, kahve ve çay içmedikleri ifade ediliyor.

Mümtaz Soysal Emlak Bankası'nın tasfiyesini Danıştay'a taşıdı. KİGEM dün dava açtı.

Hacer GEMİCİ-Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır