Coca cola 115 yaşında
200 ülkede her yaş, cinsiyet ve ırktan insanın içtiği Coca-Cola 115 yaşında. 8 Mayıs 1886'da Dr. Pemberton'un Atlanta'da ürettiği Coca-Cola, şimdi günde bir milyar bardak tüketiliyor
Georgialı eczacı Dr. John S. Pemberton, 115 yıl önce, üç ayaklı pirinç bir çaydanlıkta serinletici bir şurup yaptı. Karbonatlı su ile karıştırdığı şurubu dostlarına ikram etti. Bu yeni şurup öylesine beğenildi ki, Dr. Pemberton Jacob's eczanesinin bahçesinde şurubunu bardağı beş cent'ten satışa sundu. Günlük satışı ortalama beş bardaktı. Bu yeni içeceğin tutacağı kesindi...
Bunun üzerine Dr. Pemberton'un ortağı Frank Robinson, iki C harfinin mükemmel bir estetik yaratacağını düşündü ve kendi el yazısıyla Coca-Cola'nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu yarattı.
29 Mayıs 1886'da ilk Coca-Cola reklamı The Atlanta Journal'da yayınlandı. İlanda kullanılan slogan yine "Nefis ve Serinletici" idi. Coca-Cola reklamlarında hep yaşamın birlikte geçirilen eğlenceli yanlarını ortaya çıkarttı. İlk nakliyat parlak kırmızı fıçılarla yapıldığı için, günümüzün en sevilen içeceğinin simgesi de kırmızı oldu.
Dr. Pemberton'un ölümünden sonra Coca-Cola'nın haklarını 2 bin 300 dolara satın alan Asa Candler, 1892'de 100 bin dolar sermaye ile kurulan şirketinin dünyanın 200 ülkesinde satılacak bir ürünü pazarlayacağını tahmin etmemişti. Sadece bir "ürün" mü? Elbette hayır. Çağa damgasını vuracak bir külttü yaratılan.
Damaklarda keyif ve eğlencenin adı olacak bu içeceğin ambalajı da özel olmalıydı. Coca-Cola'nın şişelenmesine 1894 yılında küçük bir şekerci dükkanında tek makine ile başlandı. Geniş çaplı şişeleme yöntemine ise beş yıl sonra geçildi. Ancak taklitlerinden ayırt edebilmek için farklı bir ambalaja ihtiyaç vardı. "Kırıldığında veya karanlıkta bile Coca-Cola şişesi olduğu anlaşılsın" arzusundan yola çıkılarak, Root Glass şirketinden bir tasarım çalışması istendi. Dönemin ünlü tasarımcıları Alexander Samuelson ve Earl Dean hemen çalışmalara başladı. Esin perileri onlara bir Cocoa tanesi taşıdı ve Coca-Cola şirketi "Orijinal Şişe"sine kavuştu. 1915 yılında dönemin gözde cam şirketi Root Glass tarafından geliştirilen ambalajla, bir ilke de imza atılıyordu... Dünyada ilk defa bir ambalaja patent alınmıştı.
TIME'A KAPAK
1920'ye gelindiğinde Coca-Cola artık bütün ABD'de pazarlanıyordu. Ardından uluslararası bir ürün olma yolunda ilk adım atıldı. Coca-Cola 20 yıl içinde Küba ve Porto Rico'da üretilmeye başlandı. Ardından Panama, Filipinler ve Guam, 1920'de de Fransa'ya ihraç edildi.
1950 yılında Coca-Cola Time dergisine kapak olan ilk ürün oluyordu. Time, Coca-Cola'yı "Dünya ve Dostu" manşetiyle tanımlıyordu. Aya ilk kez ayak basan Neil Amstrong, dönüşünde Times meydanında 'Coca-Cola'nın Evine, Dünyaya Hoşgeldiniz' pankartıyla karşılanıyordu.
Coca-Cola, Olimpiyat Oyunlarından Sir Edmund Hillary'nin Güney Kutbu fetih yolculuğuna kadar birçok organizasyonun sponsoru olarak karşımıza çıktı.
Bugün dünyada 200 ülkede satılan, herkesin tanıdığı Coca-Cola'yı üreten Dr. Pemberton acaba evinin bahçesinde yaptığı şurubu karıştırırken bu şurubun 114 yıl sonra tüm dünyanın bir numaralı içeceği olacağını aklından geçirmiş miydi?
Eğer şimdiye kadar üretilmiş tüm Coca-Cola şişeleri...
Saatte 60 bin litre boşaltma yapan bir kaynaktan boşalsaydı bu akış devamlı olarak 1.700 yıl sürerdi.
Art arda ve yan yana dizilse bu zincir 82 kere dünyayı dönerdi.
Dünyadaki her bir kişiye paylaştırılsaydı, kişi başına 678 şişe düşerdi.
Art arda dizilse aya 1057 kere gidip gelinebilir, günde bir tur yapıldığı takdirde bu iş 2 yıl 10 ay ve 23 gün sürerdi.
1.82 derinliğinde bir yüzme havuzuna boşaltılsa, bu havuzun uzunluğu 35 km, genişliği 13 km olur, havuz aynı anda 549 milyon kişiyi içine alabilirdi.
Niagara Şelalesi'nden su yerine aksaydı, kendi normal akış oranı olan saniyede 5.67 litre hızıyla 38 saat 46 dakika sürerdi.
Coca-Cola sokaklarda
Dünyadaki en büyük Coca-Cola panosu Japonya'da Nagoya tren istasyonunun önünde bulunuyor. Coca-Cola küresinin yapımında 46 ton çelik, 940 metreden fazla florosan ve 1.870'den fazla lamba kullanılmış.
Dünyanın en büyük üç boyutlu ışıklı Coca-Cola panosu Tokyo'dadır. 1.489 cm uzunluğundadır.
Atlanta'da bulunan Coca-Cola Dünyası Pavyonu'nda 1.407 ampül ve 1.906 florosandan oluşan büyük bir Coca-Cola yazısı bulunuyor.
Dünyadaki en büyük Coca-Cola panolarından birisi de Şili'nin Arica şehrindeki "El Hacha" tepesinde. Pano 70 bin, 7.37 cm'lik şişeden yapılmış.
Asya'daki en büyük Coca-Cola kutusu duvar boyaması olarak 6 bin 80'e 5 bin 472 cm ölçülerinde yapılmış. Bir ressam ve üç asistanı üç buçuk ayda resmi tamamlamışlar.
1894'te Cartersville, Georgia'da yapılan ilk Coca-Cola panosu hâlâ ayakta.
Mexico City'nin tarihi meydanı Zocalo'da sergilenen ilk marka Coca-Cola, 1989 yılından beri bu meydanda. Moskova, Puşkin Meydanı'nda sürekli yer alan ilk ticari marka olan Coca-Cola 1989'dan beri bu meydanda.
|