kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Modanın da ajanı var


Bir gün sokakta fotoğraflarınızı çeken birini görürseniz sakın kafasına taş fırlatmayın. Belki de o meraklı bir moda ajanıdır
Bir arkadaşım anlattı, İstiklal Caddesi'nde yabancı birinin fotoğraflarını çektiğini görmüş. Uzaktan uzağa fotoğrafını çeken adamın kendisinde neyle ilgilendiğini merak edip yanına yaklaşmış ve sormuş: "Pardon, neden fotoğrafımı çekiyorsunuz?" Adam önce özür dilemiş, sonra da boynuna doladığı eşarbı ilginç bulduğu için fotoğrafını çektiğini söylemiş. Arkadaşımın boynunda Urfa'da kullanılan poşulardan varmış. Meçhul fotoğrafçı, bir moda firması için çalıştığını ve dünyanın neresine giderse gitsin enteresan bir obje gördüğünde fotoğraflarını çektiğini, bazılarını daha sonra kendi tasarımları için kullandığını anlatmış.

Biraz ajanlık var bu moda işinde ve hemen hemen bütün markalar bu yolu benimsemiş. Hepsi ülke ülke gezip trend'leri gözemliyor, yerel objeleri saptıyor ve bunların yeni çizgiler içerisinde nasıl görüneceğini düşünüyorlar. Kimisi çoğu ülkeye 'elçiler' yerleştirmiş; onlar sayesinde olup bitenden haberdar oluyorlar. Bakalım kimmiş bu moda ajanları?

Gez, not et, 100 dolar kazan
İsterseniz siz de moda, daha doğrusu trend ajanı olabilirsiniz. 'http://www.look-look.com' adresli siteye girerseniz 'jobs' adı altında ayrı bir bölüm bulacaksınız. Burada farklı işkolları sunuluyor. Bunlardan biri field reporters, yani bölge raportörleri. Bu işe soyunanların işi yaşadıkları şehirde neler olup bittiğini bildirmek. Ellerinde bir kalem kağıtla dışarı çıkıyorlar ve başlıyorlar not tutmaya; yeni aktiviteler, hobiler, giyim ve saç modelleri, teknolojik ürünler, restoranlar, marketler, müzik türü, kitaplar... Bu kişiler siteyi haftada bir iki kez ziyaret edip yeni bilgiler vermek zorunda. Karşılığında ayda 100 dolar kazanıyorlar.

Bir başka iş kolu fotomuhabirlik. Onlar gördükleri her şeyi çekip dijital yolla siteye gönderiyorlar. Her iki işte de şimdiye kadar hiç görülmemiş bir kıyafeti, hareketi görüntülemek ya da not etmek ekstra puan, yani para kazandırıyor.

Bu ajanlar sizi gözetliyor!
Gianni Tosippi (Effetiemmedue markasının sahibi)

Tosippi Versace, Issey Miyake, Soprani gibi markaların dünya çapında ünlü olmasını sağlamış biri. 1984'ten beri Beymen kadın kreasyonlarını yapıyor. O da Türkiye'ye geldiğinde ya da diğer ülkelere gittiğinde gözlerini dört açanlardan. "Gün boyu sokaktaki, restoranlardaki insanları inceleyerek nasıl giyindikleri ve hangi renkleri tercih ettikleri konusunda fikir sahibi oluyorum" diyor. Türkiye'de en çok, elde işlenmiş kumaşlardan ve dokumalardan hoşlandığını söylüyor.

Francesco Morace
(Morace, Future Concept Lab isimli bir oluşumun içinde) Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye Mavi Jeans'in konuğu olarak Uçuk Mavi Günleri'nde konuşma yapmak için geldi. Future Consept Lab 40 kentteki 50 temsilciden bilgiler topluyor ve bunları trend belirlemede kullanıyor. Morace, New York, Paris, Tokyo, Seul, Cape Town ve diğer şehirlerdeki temsilcilerin, 'o topraklarda yaşayan antenleri' olduğunu söylüyor. "Onlar bize sokaklarda çektikleri fotoğrafları veriyor. Görsel olarak taramış oluyoruz bu merkezleri" diyor.

Isabella Codani (Benetton'un görsel sorumlusu ve Oliviero Toscani'nin yardımcısı)

Zaman zaman Türkiye'yi ziyaret eden Codani, işinin büyük kısmının gözlemden geçtiğini söylüyor. "Başka ülkelere gidip onların kültürlerini inceliyorum" diyor. İstanbul'u da gezen Codani'nin en beğendiği yerler semt pazarları. Buralardaki insanların neler aldığına bakıyor. Geçen yıl geldiğinde en çok Karadeniz berelerinden etkilenen Codani, bunu tasarımlarında kullandı. Kendisi konuşmamızda bunun müthiş bir aksesuvar olduğunu, farklı renklerle Benetton kreasyonuna çok yakışacağını belirtmişti. Codani'ye göre bizim her gün kullandığımız şeyleri dikkate almamamız normal; bu onun Türkiye'den topladığı bilgileri kullanmasını engellemiyor.

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır