kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Bahçeli'yi çıldırtan şart


Bakan Derviş'in Telekom konusunda Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile güç denemesine girmesi Bahçeli'yi kızdırdı
Telekom Yasa Tasarısı kapsamında IMF'ye verilen söz, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi küplere bindirdi. Niyet Mektubu'na eklenen bir cümle, koalisyonu sarsarken Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'le güç denemesine girdiği ortaya çıktı.

IMF'YE NE SÖZ VERİLDİ?
Bahçeli'nin, önceki günkü liderler zirvesi sırasında öğrendiği ve tepki gösterdiği gerçek, Telekom'un siyasi etkiden arındırılmasına yönelik olarak ustaca kaleme alınan bir cümleydi. Niyet Mektubu'nda, "Türk Telekom'un, piyasa koşullarında şirketleşmesini sağlamak ve özelleştirmeye hazırlamak için yeni bir yönetim kurulu atanacaktır" ifadesi dikkat çekiyordu. Oysa MHP kanadı, Telekom ana sözleşme değişikliklerinde Ulaştırma Bakanlığı'nı by-pass eden, sektörün geleceğini belirleyecek yeni yatırımcımlara lisans verilmesine ilişkin yetkiyi Telekomünikasyon Kurumu'na bırakan düzenlemelere güçlükle razı olmuştu. Bu kez, bir adım ileri gidilerek, üstelik ortaklara net biçimde açıklanmadan, IMF'ye açık taahhütte bulunulmuş ve Telekom yönetiminin MHP'li üyelerden arındırılmasını içeren hızlı bir süreç başlatılmıştı.

Koalisyondaki gerilimi farkeden IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ise Derviş'e, Telekom Tasarısı'ndaki kriz konularından biri olan 1. madde değişikliği için, "Sırf bu nedenle kriz çıkmasın. Bu konuda daha sonra düzenleme yapılacağına dair bir taahhütte bulunarak ertelenmesi sağlanabilir" önerisi getirdiler. Ancak Derviş'in, "Yok, bu sefer, bu resti görmeliyim" dediği bildirildi.

HAZİNE'NİN ATAĞI
Mevcut uygulamada, Türk Telekom'da kamuya ait payların Yönetim Kurulu adaylarını Ulaştırma Bakanı belirliyor. Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçiyor. Şirketin, genel müdürü ve yardımcıları ise Yönetim Kurulu kararıyla atanıyor. Şirketin olağan Genel Kurul toplantısı yılda en az bir defa yapılıyor. Hazine kurmayları, Niyet Mektubu IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülmeden önce 15 Mayıs günü Telekom Genel Kurulu'nu toplantıya çağırarak, yönetim değişikliği için düğmeye bastı. Böylece, Telekom yönetiminde "bahar temizliği" uygulamaya konuldu.

MHP'NİN KAYGISI
Koalisyonda Türk Telekom, MHP'ye bırakılan Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yer alırken, Ulaştırma Bakanı da, Telekom Yönetim Kurulu'nda ağırlıklı üyeleri belirleme yetkisini kullandı. Yönetim Kurulu genel müdür ve yardımcılarını da seçtiği için Telekom'a tam anlamıyla MHP damgası vuruldu. Derviş operasyonundan rahatsız olan MHP'liler "Şimdi Derviş kadrolaşıyor" dediler.

Ayının biri!..
Telekom'da gol yiyen Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün önceki gün Bahçeli'ye "İstifaya hazırım" dediği, ancak Bahçeli'nin istifayı engellediği öğrenildi. Öksüz, dün gazetecilerin "İstifayı düşünüyor musunuz?" sorusuyla karşılaşınca şu cevabı verdi: "Ayının biri arkadaşlarına, bu sene bal çok olacak, demiş. Arkadaşları sormuşlar, nereden biliyorsun, diye. Ayı, canım öyle çekti, demiş."

BAYKUŞ GİBİ!..
Bankacılık Yasası'nın önceki gece yapılan görüşmelerini son saatlerde esneyerek tamamlayan Kemal Derviş, sabah erken saatlerde güne tenisle başladı ve ardından Telekom Yasası için Meclis'e geçti. Telekom Yasası görüşmeleri gergin geçti. Oylamaya katılmayarak Genel Kurul'u terk eden FP'liler Derviş'i ilginç benzetmelerle suçladılar. Grup Başkanvekili Avni Doğan, "Amerika'dan gelen adam," "parfümlü adam" dediği Derviş'e son olarak "Maraş baykuşu" benzetmesi yaptı ve şöyle dedi: "Bu memleketin Ulaştırma Bakanı'nın, o Amerika'dan gelen adamdan daha fazla bu ülkeyi sevdiğini biliyoruz!" Telekom Yasası, sonunda Derviş'in istediği biçimde Meclis'ten geçti.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır