kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Geceyarısı pazarı


Topkapı'da 15 yıldır saat 24.00'den sonra kurulan pazarın her yaştan ve her meslekten müdavimleri var... Tek endişe satılanların hırsızlık malı olması...
Topkapı'da, eskiden otogarın bulunduğu boş alanda, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan geceyarısı dev bir ateş yakılıyor. Bu ateşin yanmasıyla birlikte, 15 yıllık geçmişine rağmen İstanbullular'ın pek de tanımadığı bir pazarın kurulma hazırlıkları başlıyor. Boş alanda yakılan bu ateşler hem gecenin zifiri karanlığını biraz olsun aydınlatıyor, hem de başında bir bardak çayla ısınmanın, sıcak bir sohbetin imkanını yaratıyor.

HERŞEY BULUNUYOR
Geceyarısı pazarında esnaf ve müşterilerin neredeyse hepsi birbirlerini tanıyor. Elektrik mühendisinden profesöre, işportacıdan öğrenciye kadar hemen her meslek ve yaş grubundan insanın buluştuğu bu pazarın en önemli özelliği, satılan eşyaların fiyatlarının çok düşük olması. Ancak bu insanları buraya çeken sadece fiyatların düşük olması değil... Öğretim üyesi, sahaflarda bile bulamadığı bir kitaba burada rastlayabiliyor. Ya da bir bilgisayarcı, aradığı ancak piyasada olmayan bir parçayı burada buluyor. Kimisi ise koleksiyon için gecenin bir yarısı buraya geliyor. Ancak hepsinin üzerinde fikir birliğine vardığı bir başka neden daha var: Merak... Buranın gizemli bir havası olduğunu söyleyen müdavimler, bir ihtiyaçları olmasa bile her hafta geldiklerini söylüyor.

FİYATLAR SUDAN UCUZ
Pazarda satılan eşyaların ucuzluğunun nedenini çalıntı olmasına bağlayanlar da var. Ancak esnaf bu yargıya katılmıyor. "Sattığımız bütün mallar çöpten toplanıyor" diyen esnaf, "Buradaki en pahalı eşyanın değeri 5-6 milyonu geçmez. Biz bu eşyaları 2-3 milyona alıyoruz. Bunun için hiç hırsızlık yapmaya değer mi!" diye konuşuyor. Esnaf, günün ilk ışıklarıyla birlikte tezgahlarını toplamaya başlarken, müşterileriyle de bir hafta sonra buluşmak üzere sözleşmeyi ihmal etmiyor..

İŞTE FİYATLAR
Hard disc 7 milyon

Antika tablo 8 milyon

Eski kitap 200 bin

CD 200 bin

Gömlek 300 bin

Cep telefonu kasası 250 bin

Cep telefonu tuşları 100 bin

Kapı zili 400 bin

Bilgisayar 5 milyon

Jant kapağı 1 milyon

Saksı 200 bin

Mala 300 bin

SEYHAN SEVİNÇ- CELAL YILDIZ

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır