kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Küfürlü seçim


Bugün sandık başına gidecek İtalya'da tarihin en seviyesiz seçim kampanyası yaşanıyor. Son yoklamalara göre sağın lideri Berlusconi, solcu rakibinin 11 puan önünde gidiyor
İtalya'da bugün yaklaşık 50 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Ancak İtalya, tarihinin en ilginç seçim kampanyasını yaşadı. İki cepheli, iki liderli, Amerikanvari seçim kampanyası öncesinde sağ-ittifak lideri Silvio Berlusconi ile sol ittifak lideri Francesco Rutelli, adamlarını Amerikan seçimlerini incelemeye gönderdi. Nitekim her iki liderin de giyiniş tarzlarından, sloganlarına; dağıttıkları hediyelik eşyalardan, söylemlerine kadar herşey Amerikan başkanlık seçimlerinin kötü bir kopyası gibiydi.

AMERİKAN SEÇİMİ GİBİ
Kendini Amerika eski Başkanı Bill Clinton ile özleştirerek 'Romalı Clinton' lakabını alan Francesco Rutelli, solun lideri olmaktan çok uzak. Berlusconi ise, suikaste kurban giden ABD eski Başkanı John Kennedy'yi örnek alıp medyanın karşısına fondöten sürerek çıkıyor. Böylece teni bronz görünüyor. Ayrıca, yine ABD eski başkanlarından Nixon'ın "kızıllara karşı mücadele" sloganını çalıp İtalyan seçim arenasına taşıdı. Hollywood formatlı bu seçimlerde doğal olarak entellektüel kesim de "Romalı Clinton"ın yanında yer aldı. İşte İtalyan seçimlerini bir söz düellosuna dönüştüren, liderler ve entellektüeller arasında yaşanan "seviyeli" eleştirilerden bazıları:

"SOKAKLARA DÖKÜLECEĞİZ"
* Solcu eski Başbakan Massimo D'Alema: Berlusconi herkese vergi indirimi vaadini tutamayacak. Böyle devam ederse sonunda ev kadınları kafasına makarna süzgecini geçirecek.

* Ayrılıkçı Kuzey Ligi lideri Umberto Bossi'den sol ittifak lideri Rutelli'nin Afrikalı evlatlık çocuğuna ilişkin açıklama: Ben hiç olmazsa çocuklarımın babasının kim olduğunu biliyorum.

* Gazetecilerin duayeni 90 yaşındaki Indro Montanelli: Merkez sağa inanan biri olarak kendimi Berlusconi'nin sağı ile özdeşleştiremiyorum. Ancak o kazansın diye adakta bulundum. Ondan kurtulmak için aşılanmak lazım. O hem ağlar hem de adamı si...

* Berlusconi'den rakibi Rutelli'ye: O atılmış boş bir şişe... Benim derdim O'nunla değil, kaybedeceklerini anlayıp Rutelli'yi sahneye itenlerle... Hükümete giremezsek sokaklara döküleceğiz..."

* Rutelli'den Berlusconi'ye: Yalanlarla ve boş sözlerle seçim kampanyası yürüttü. Kazanırsa ülkeyi ayrılıkçı Bossi yönetecek.

"HAYAT GÜZEL OLMAYACAK"
* Dünyaca ünlü "Gülün Adı" romanının yazarı Umberto Eco: Berlusconi ile birlikte İtalya'ya bir rejim gelecek. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir başbakanın hem özel hem de devlet televizyonlarını kontrol ettiği görülmedi."

* Oscarlı "Hayat Güzeldir" filminin oyuncusu Roberto Benigni: Bu yıl doğaüstü gelişmeler var. Bebekleri klonladılar, Papa ilk kez bir camiye gitti, bir de Berlusconi'nin Başbakan olma ihtimali var. Berlusconi kazanırsa artık 'hayat güzel olmayacak...'

* Nobel ödüllü tiyatro yazarı ve oyuncusu Dario Fo Berlusconi'nin yalanlarını "Bay Yalancı" adlı bir oyunla sahneye koydu.

SEÇİM NOTLARI
* 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonraki 59'uncu hükümeti belirlemek için 14'üncü seçimlere gidilecek.

* Meclise 475'i doğrudan, 155'i partilerin oy oranına göre toplam 630 milletvekili; Senato'ya ise 232'si doğrudan, 83'i partilerin oy oranına göre toplam 315 senatör seçilecek.

* Sandıklar sabah saat 06.30'da açılacak, 22.00'da kapanacak.

* Oy verme işlemi 60 bin 373 merkezde gerçekleşecek.

* İtalya'da milletvekili seçmen yaşı 18. Senato seçiminde oy kullanabilmek için ise 25 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

* Seçimlerde 57.7 milyon nüfuslu İtalya'nın yüzde 85'i oy kullanacak.

* Meclis seçimlerinde 49.356.763, Senato seçim-lerinde 44 milyon kişi oy verecek.

* 25.6 milyon kadın seçmeni karşı 23.7 milyon erkek seçmen bulunuyor.

Berlusconi: Sözümü tutamazsam giderim
1936 Milano doğumlu Silvio Berlusconi Forza Italia ve Casa Delle Liberta ittifakı liderliğini yapıyor. Evli ve 5 çocuk babası olan medya baronu, geçtiğimiz günlerde halkla senet imzaladı: "Bunlardan birini yapamazsam çeker giderim" dedi.

1- Vergi indirimi.

2- Suç sayısının mevcut 3 milyonun altına düşürülmesi.

3- Emekli maaşlarının ayda en az 500 dolara çıkarılması.

4- Yeni 1,5 milyon iş alanı yaratarak, mevcut işsizlik oranının yarı yarıya düşürülmesi.

5- 10 yıllık "Büyük Eserler" planı çerçevesinde yatırımların % 40'ının gerçekleştiril-mesi ve metro, yol, otoban, demir yolları şantiyelerinin açılması.

ÖZGÜRLÜKLER EVİ:
Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu La Casa Delle Liberta (Özgürlükler Evi) adlı 6 partili sağ ittifak, Berlusconi'nin partisi Forza Italia, Giancarlo Fini'nin liderliğindeki Alleanza Nazionale (Ulusal İttifak) ve Ayrılıkçı Kuzey Ligi Partisi Lega'yı kapsıyor. Eski Hristiyan Demokrat Parti'nin devamı olan CDU ve CCD'de bu ittifakta yer alıyor. Karizmatik, güçlü, medyatik bir lider imajı yaratan Berlusconi, yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre şimdiden bu seçimlerin galibi ilan ediliyor. İttifak'ın oy oranı yüzde 52.

Zenginin kâbusu
49 yaşında, Roma doğumlu, mimarlık fakültesinden terk, Roma belediye başkanı. Rutelli'nin seçim vaatleri ise şöyle:

1- Orta halli ailelerin vergilerini düşürmek ancak milyarderlere vergi indirimi yapmamak.

2- Kendi işini kuran gençlere ekonomik yardım.

3- Çevre kirliliği ile mücadele.

4- Yaşlılara yardım çeki.

5- Bütün okullara ve ailelere internet erişimi.

6- Düşük emekli maaşlarının artırılması.

7- Herkes için sağlık ve eğitim koşullarının iyileştirilmesi.

8- Kolay işten çıkarmalara hayır. Daha fazla garanti.f

ZEYTİN AĞACI İTTİFAKI:
1996 seçimlerini kazanan ve Çizme'yi 5 yıldır yöneten sol ittifak ise tam 10 partinin birleşiminden oluşuyor. Demokratik Sol, İtalyan Komunistleri, Yeşiller, Sosyalist Parti bu ittifakın içinde yer alıyor. Anketlere göre Merkez Solun lideri Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli oyların % 41'ini alacak.

Yasemin TAŞKIN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır