kapat
12.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

'Artık hatır kredisi yok'


Tevfik Altınok, fon bankalarının kredi verme ölçülerinin artık çok değiştiğini söyledi
Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu'na devredilen bankaların Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok ile sohbetimizin önemli bir bölümünü dün yayınlamıştık. Bugün kısa bir soru cevap trafiğiyle birkaç noktanın altını çizmekte fayda var. Öncelikle belirtmeliyiz ki Altınok, büyük tartışma yaratan ve Meclis'te görüşülen bankacılık yasa tasarısı hakkındaki sorulara, "Şu anda yorum yapmam doğru değil" demekle yetindi.

* Fon bankaları gerçekten bankacılık yapıyor mu?

Eski hacimde olmasa da bankacılık faaliyeti devam ediyor. Nakdi teminat ya da menkul kıymet teminatı aldığımız sürece kredi veriyoruz. Bankacılık sisteminde hatırlı müşterilere kredi verilir. Biz Fon'daki bankalarda bu uygulamayı kaldırdık.

* Yıl sonu itibarıyla Fon'da kaç banka kalmasını bekliyorsunuz?

Bence önemli bir bölümünü satmış olacağız.

* Satılamayan tasfiye mi edilecek?

Şimdi bu senaryoları konuşmak için çok erken.

* Sümerbank, şubeleri kapandıktan sonra elde kalan malları, otomobilleri satıyor...

Evet. Şu anda 470 otomobil sattık.

* Fiyatlandırma nasıl yapıldı? Defter değeri mi esas alındı?

Efendim bu çok önemli değil. Piyasa değeri neyse ona sattık.

* Stratejinizi anlayamadım...

Şimdi bu otomobilleri alırken "maliyetim ne" diye bakarsanız işin içinden çıkamazsınız. Bizim stratejimiz şu; zararı ne kadar çabuk durdurabilir ve elinizdeki malları ne kadar çabuk nakte dönüştürürseniz topluma ve bankanıza da o kadar hizmet etmiş olursunuz. Ayrıca satmadığınızda elde kalma maliyeti artıyor.

* Merak ettiğimi şu:. Buraya başkan olarak geldiniz ve bir tablo önünüze kondu. Harcama kalemlerini incelediniz. Sizi en çok ne şaşırttı?

Bankacılık herhangi bir üretim şirketine benzemez. Aslında benim aylık işletme giderlerim, zararın geldiği kalemlerle karşılaştırılamayacak kadar küçük. Şimdi "ne demek istiyorum" diye soruyorsunuzdur?

YÜKSEK MAAŞ YOK
* Ne demek istediğinizi anladım. Harcama kalemlerinde sizi şaşırtan bir şeyle karşılaşmadınız ve bu çok da önemli değil diyorsunuz...

Size bazı rakamlar verdik.

* Evet (dün yayındığımız rakamlar) Burada Nisan ayında fon bankalarının toplam personel ve işletme harcamalarının 42.8 milyon dolar olduğu yazıyor.

Bakın, aynı Nisan ayında, Fon bankalarının aylık zararı ise 1 milyar doların üzerinde. (Birikmiş zararı 4.3 milyar dolar.) Biz giderlerimizi düşürerek, yapmamız gerekeni yaptık. Ama bankacılık sanayi şirketlerine benzemez. Bir puan faiz artar, elinizdeki devlet kağıtlarının değeri bir gecede 1 trilyon düşer. Yani 1 trilyon zarar edersiniz.

* Devlet el koydu ama yöneticiler hâlâ yüksek maaş alıyor diye eleştiriler var.

Hani nerede yüksek maaşlar!
* Onu siz söyleyeceksiniz. Var mı yüksek maaşlar?

Ama bin kere anlattık. Yok öyle bir şey.

* Peki işletme giderleri bu kadar düşükse niye personel çıkarıyorsunuz?

Bir işletmenin gereği ne ise o kadar personelle çalışırsınız.

* Siz de gereğini mi yapıyorsunuz?

Bir örnek vereyim. Aynı yolun üzerinde 5 banka var. Bunları birleştirdik. O yol üzerinde tek bir şube bıraktık. Kalan şubenin de kadrosu 13 ise 13 kişi kalacak. 75 kişiyi tek bir şubeye dolduramam. Bankayı hantallaştıramam.

'Kriz zararımızı artırdı...'
* Ortada büyük bir zarar var. Bu nasıl çözülecek?

Şimdi onun tedbirleri alınıyor. Yeni yasa ile bazı imkanlara kavuşulacak diye tahmin ediyorum. Bunun en büyük çözümü pahalı paranın bünyeden çıkarılmasıdır. Mesela, iki kriz yaşamamış olsaydık, zararımız 12.4 katrilyon olmayacaktı.

* Onu soracaktım. Pekçok insan bu zarara bakıp, "Bankaların eski sahipleri ne kadar götürmüş" yorumu yapıyor...

Elbette buralardan götürülen rakamın zararda etkisi büyük. 2 bin küsur müşterinin 2.4 katrilyon lira geri dönmeyen ana parası var. Bunun yanı sıra bu bankalardaki hakim ortakların kendi şirketlerine aldıkları krediler de 2.4 katrilyonun kat be kat üzerinde. Bütün bu alacaklara ayrılan kaynaklar bankanın zararı olarak bilançoya yansımakta.

* Peki Fon bu paraları ne şekilde tahsil edilecek?

Bu nedenle yeni tasarıda bu alacaklar, amme alacağı haline gelsin istendi. Fon bu nedenle takipte bazı öncelikler tanınsın istedi. Ama Meclis nasıl karar verirse, öyle olacak.

* Bir de fon bankalarında geriye dönük piyasa ortalamasının çok üzerinde faiz işletilen hesaplara yönelik bir uygulama yaptınız. Yüksek faizleri ödemediniz. Hatta Kastelli olarak tanınan Cevher Özden çıkıp Fon yönetimini eleştirdi.

Bu uygulamayı yaptık. Bununla ilgili davalar devam ediyor. Kazandığımız menfi tespit davaları var, ama hukuk süreci devam ettiği için konuşmak doğru değil.

YAVUZ SEMERCİ

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır