kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İncir yaprağında balık


'Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü' kitabında, Sicilyalı gezgin Archestratus, dostu Moschus'a balık tarif ediyor: Balığın güzelini Byzantion'dan temin et. Onu, güzelce incir yapraklarına sar, kızgın küllere göm, fazla pişirme
Mutfak kültürü, bütün dünyada çok gözde. Bütün dünyada kitaplar yayınlanıyor, filmler çevriliyor, workshop, kongre, sergiler olmaksızın nerede ise gün geçmiyor. Bu sosyologların yükselen değer diye adlandırdıkları olgudan, hadi daha çok bilinen bir sıfat ile söyleyelim modadan Türkiye'nin etkilenmemesi düşünülemez.

Daha geçtiğimiz hafta, Homer kitabevinden yeni bir kitap yolladılar: Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü yazarları Andrew Dalby ve Sally Grainger.

Betül Avunç tarafından tercüme edilen kitabın bölümleri, Odisseus'un Şöleni, Akdeniz Pazarları, Makedonya'da Bir Düğün Şöleni, Çato'nun Çiftliği, İmparatorluğun Zenginliği, Hadrianus Duvarı ve Hamam Ziyafeti...

GEZGİNİN YEMEK MERAKI
Yazarlar, Apicius-Roma yemek kitabı hakkında çok yazılar olsa da şimdiye dek antik dünyanın bütünü hakkında yazan olmadığına dikkat çekiyor: Bizler Antik Çağ'ın genel coğrafyası ile günümüz arasında bir köprü oluşturmayı deneyeceğiz. Bakın nakledilenlerin yayıldığı coğrafya ve konular bütünü bunu doğruluyor: "Archestratus Sicilyalıydı. 'O açlığını, hatta kaba arzularını doyurmak için gemiyle dünyayı dolaştı' demiş Romalı bir bilgin. Archestratus'un yolculuk tiryakisi olduğu kuşkusuz. Sicilya'dan Karadeniz'e kadar, elliden fazla küçük kıyı kentinin spesiyalitelerinden başka nasıl haberi olurdu? Bu kentlerin çoğu, tarih kitaplarına bile zor girer; ancak, Archestratus'un söyledikleri doğru gibi geliyor, spesiyaliteleri, bazı yerlerde şimdi bile 2400 yıl öncesiyle aynıdır.

Süslü püslü akşam yemeği toplantılarına veya karmaşık yiyeceklere ayıracak zamanı yoktu. Yiyecekler hakkında yazarken, farklı sözcüklerle defalarca yinelediği başlıca kaygısı, yılın uygun zamanında doğru yerde seçilmiş taze ürünün gerçek tadının doğrudan ulaşmasına olanak verilmesi, baharat tabakaları ve güçlü çeşnileri gizlememesidir. Şimdi de, gelelim Archestratus'un tipik bir yemek tarifine:

Sonbaharda Pleiad'lar batarken bonito pişirebilirsin ve onu istediğin şekilde yapabilirsin. Niye sana yöntemleri açıklayayım ki? Denersen becerirsin. Ama bunun anlatılmasını istersen dostum Moschus, senin için bu balığın icabına bakmanın en iyi yolu, incir yaprağı ile taze kekik (fazla değil) kullanmaktır. Peynir yok, ıvır zıvır yok. Onu, güzelce incir yapraklarına sar, üstten iple bağla, sonra kızgın küllerin altına göm, pişeceği zamanı gözle. Sakın fazla pişirme. Lezzetli olmasını istiyorsan, balığı güzel Byzantion'dan temin et. Oraya yakın bir yerden alsan da olur. Dardanelles'den ötesi yaramaz!"

Böyle sürüyor. Bakın sadece tarihe, antik çağa evsahipliği yapmış en önemli toprakların mirasçısı olmak dahi bu kitaplara ilgi duymamızı zorunlu kılıyor.

ALİ ESAD GÖKSEL

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır