kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Üzerinde güneş batmayan gemi


Norveç'in Bergen şehri ile Avrupa'nın en uç noktaları arasındaki Hurtigruten gemi seyahatinin tam zamanı. 'Aquavit'i yudumlayıp, Lofoten adalarında yemek yedikten sonra güneş hiç batmayacak
Deniz yolculuğu Hurtigruten, ilk başta Norveç'in Bergen şehri ile Avrupa'nın en uç köyleri arasında posta hizmeti yapıp, Norveç'in ücra köşeleri ile irtibat sağlamak amacı ile başlatılmıştı. Ancak Norveç'in insanı hayran bırakan doğası ve bir kıtanın en uç noktasına seyahat etmenin verdiği heyecan, bu yolculuğu dünyanın en ünlü turistik yolculukları arasına soktu.

Şimdi Hurtigruten zamanı. Çünkü önümüzdeki aylarda, yani Mayıs ile Temmuz arasında Norveç'te gece sadece birkaç saat sürüyor. Hatta kuzeyde güneş hiç batmıyor. Yolculuk dünyanın en güzel şehirlerinden Bergen'de başlıyor. Bergen Oslo'dan uçak ile bir saat mesafede. Şehrin yakınındaki tepelere teleferik ile çıkmayı ve fiyordların bir dantel gibi işlediği kıyılara uzanan Bergen manzarasının keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin. Hurtigruten gemilerini web sitelerinden www.hurtigruten.com seçebiliyorsunuz. Eski tarz gemiler çok daha otantik bir ortam sunuyorlar.

Yolculuk Bergen'den akşamüstü başlıyor, ama güneş sadece birkaç saatliğine battığı için bütün gece fiyord manzaralarını seyredebiliyorsunuz. 1904 yılında tamamen yandıktan sonra Art Nouveau stilinde tekrar inşa edilen Aalesund, güllerin ve jazz festivalinin şehri Molde ve Kristiansund ikinci günün sabahı Trondheim'e varıncaya kadar uğranan limanlar... Trondheim, Norveç'in eski başkenti. Futbol takımları Rosenborg kadar Nidaros katedrali ile de ünlü.

Üçüncü gün akşamüzeri Lofoten adalarının sivri, buzlu tepeleri eşliğinde akşam yemeğini yiyebilirsiniz. Yemekler fena değil, bira ve şarap servisi var, ama sevdiğiniz içkileri yanınızda getirmenizde yarar var. Lofoten'de yemeğinizi yedikten sonra artık güneş hiç batmamaya başlayacak. Sonraki durak Tromsö'den Oslo'ya uçakla dönülebilir. Dönmezseniz, yolculuğun son noktası Vodsö ve ötesindeki Rusya. Bunların hepsi posta gemilerinin gelmesi ile canlanan ve insanı geçmiş günlere götüren balıkçı kasabaları.

Norveç'te pek sıcak beklemeyin. Hatta yağmur yağmaması için biraz şansa da ihtiyacınız olacak.

Bir nevi Schnaps
Norveç'in milli içkisi Aquavit'i Norveçli denizcilerin yaptığı gibi siz de deniz yolculuğunuzda içebilirsiniz. Aquavit İskandinav ülkelerine mahsus bir Schnapps. En ünlü marka Linie "çizgi" demek. Çizgi denizcilerin dilinde ekvator için kullanılırmış. Efendim, ondokuzuncu yüzyılda Uzakdoğu'ya giden bir Norveç gemisi ekvatoru iki kere geçmiş. Döndüklerinde gemicilerin içmeyi unuttukları bir fıçı aquavit'in çok daha lezzetli bir hale geldiğini görmüşler. İşte bu yüzden hâlâ Norveç'te damıtıldıktan sonra bir gemiyle ekvatora yollanıp geri geliyor. Anlatması bizden, içmesi sizden.

TEOMAN HÜNAL

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır