kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İçkiseverlerin dergisi çıktı!


Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto, çıktı. Gusto, şarapseverlerin ve kaliteli içki tutkunlarının bütün meraklarını gideriyor...
Türk et yemekleriyle uyumlu Türk şarapları hangileri?"... "Uzmanının kaleminden, adım adım şarabı öğrenme"... "Marketlerde satılan rakıdan ucuz viskilerin perde arkası"... "İçkiler ve ünlü tutkunları"...

Bu saydıklarım, yeni çıkan bir derginin, Gusto'nun bazı konu başlıkları. Genel yayın yönetmenliğini üstlendiğim "Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi" Gusto; dopdolu bir içerikle bayilerde. Gusto'nun yazı dünyasında içki ve gastronomi dünyasının ünlü kalemleri Tuğrul Şavkay, Ahmet Örs, Teoman Hünal gibi isimler de yer alıyor.

YENİ İÇKİLER
Batıdaki şarap, bira ve viski dergilerine benzer dergilerin ülkemizde olmaması, büyük bir boşluktu. Sizlerden gelen mesajlarda, sürekli içki kültürünü geliştirebilecek Türkçe kaynaklar önermem isteniyordu. Ve ne yazık ki, bu sütundaki bu yazı dışında başka yerli kaynak yoktu! Ama artık var... Gusto, bir şarapseverin, viski tutkununun, konyak meraklısının bilmek istediklerini sayfalarına taşıyan bir dergi.

Gusto'nun bir başka özelliği de referans olması. Nitekim her sayıda piyasaya çıkan ya da ithal edilen tüm yerli ve yabancı içkiler tadılarak özellikleri, fiyatları, nerelerde bulundukları belirtilecek, ayrıca yine her sayı bir içki kategorisi derginin yazarlarınca A'dan Z'ye karşılaştırmalı ve puanlamalı olarak tadılacak... Nitekim ilk sayıda piyasaya bu ay çıkan 13 tane yeni şarap ile bir viskinin tadım notları yer alıyor. Böylece bir ayda bile 13 tane yeni şarabın piyasaya çıktığı da görülebiliyor.

Bu ayın puanlamalı tadım konusu ise Boğazkere-Öküzgözü üzümlerinin kupajından yapılan şaraplar. Bu kategorideki sekiz şaraptan Doluca'nın Özel Kav'ı, "Üst düzey bir şarap, tavsiye edilir" anlamına gelen dört puanla en çok beğenilen şarap.

KEBAPLA ŞARAP!
Derginin kapak konusu ise Türk yemekleri ile şaraplarının eşleştirilmesi. Uzmanlardan oluşan sekiz kişilik jüri, Divan Restaurant'ta yapılan tadımda, Türk et yemeklerine uyan şarapları belirliyor. Sonuçlar ilginç: Mesela yanında genelde rakı içilen Adana kebabıyla, Gülor Sangiovese en iyi gidiyor. Adana kebabına en yakışan şarap, bir Adanalı'nın, Güler Sabancı'nın ürettiği şarap çıkıyor.

Dergide yeni açılan restoranlar, şarap ve sert içkiler dünyasından son haberler, etkinlikler, eski içki kitaplarından renkli bölümler, içki bulmacası ve bir de zengin rehber bölümü yer alıyor. Rehberde, içkileri zengin barlar, şarap servisi iyi restoranlar, puro mağazaları, şarap butikleri, içki üreticileri ve ithalatçıları portföyü, adresleri yer alıyor.

Kısacası, içki kültürüne merak duyan herkesi doyuracak bir dergi. Bu sütunlardaki haber ağırlıklı yazılarımdan tatmin olmayan, daha fazlasını bilmek isteyen okurlarla, Gusto'da buluşabiliriz...

MEHMET YALÇIN

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır