kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Develi'yi Etiler'de yemeli


Kebabın da mevsimi varmış meğer. Şu sıralar çağla aşının, keme, malta eriği ve sarmısak kebabının zamanıymış. Develi'ye nam-ı diğer "İkinci Bahar Kebapçısı"nın Etiler'deki yeni yerine gittik, öğrendik
Samatya'yı da Develi kebapçısını da bilmeyen kalmadı. Türkiye'yi altüst eden İkinci Bahar dizisi bize bu iki şeyi bir güzel belletti. Ali Haydar'ın Antep Sofrası'nda afiyetle yenilen kebaplar Develi'nin mutfağından çıkmaydı. Şener Şen de diziye başlamadan önce 15 gün boyunca şiş saplamasını, soğan kıymasını orada öğrendi.

Böyle nam saldı yılların kebap ustası Arif Develi ve dükkanı... O aslında 89 yıllık bir kebap saltanatının varisi. Babası 1912'de ilk dükkanı açmış. Arif Develi de geçen hafta İstanbul'daki üçüncü dükkanını Etiler'de açtı.

İŞÇİ BABASI ARİF DEVELİ
Etiler'deki dükkan diğer Develi'lerden farklı değil. Aynı sıcaklık burada da hissediliyor. Restorandan içeri girdiğinizde şişlere saplanmış kebaplar sizi karşılıyor. Her şey yine gözler önünde. Zaten Develi'nin hiçbir zaman turistik ya da sosyetik olmak gibi bir kaygısı olmadı.

Şu sıralarda yatırım yapana "saf" diyorlar. Arif Develi'ye neden Etiler'i şimdi açtığını sorduk. "Derviş'e destek olsun diye" yanıtını verdi. Yalan değil. Bütün firmaların işçi çıkarttığı günümüzde Develi'nin her dükkanında 90 personel çalışıyor. Çarpın üçle, hesap ortada...

Arif Develi, Etiler'deki restoranın başına Samatya'daki müdürü Erhan Konukoğlu'nu getirmiş. "Ben de Etiler'e sık sık geleceğim. Ama Samatya'dan asla vazgeçemem, orası benim evim" diyen Develi, Etiler'in mutfağıyla da bizzat ilgilenecek. Çünkü Develi'ye göre "herşeyin iyisini kullandığın zaman marka oluyorsun."

Yolunuz herhangi bir Develi'ye düşerse daha önce tatmadığınız lezzetleri deneyebilirsiniz.

Çünkü mevsim bahar. Develi bu mevsimde bahara özgü sebze ve meyvelerle kebap yapıyor. Çağla aşı, malta eriği, keme ve sarmısak kebabı bunlardan bazıları. İdda ediyoruz. Antep yuvarlamasına çağla koyularak yapılan 'çağla aşı'nı yediğinizde o anlamsız çağla meyvesine aşık olacaksınız. Malta eriği kebabını ise bir et, bir malta eriği mantığıyla yapıyorlar. Eriğin mayhoş lezzeti kebaba ayrı bir tat veriyor. Taze sarmısakla yapılan sarmısak kebabını ise yanınızda sevgilinizin olmadığı bir gün yemelisiniz. Gerçi pişince daha az koktuğu söyleniyor ama neticede ete sarmısağın lezzeti bulaşıyor.

Gelelim keme kababına. Keme bir tür mantar. Avrupa'da bu mantara 'truff' diyorlar. Ve çok pahalıya satıyorlar. Develi'de keme kebabı diğer kebaplarla aynı fiyata satılıyor. Ama hâlâ bir Arif Develi icadı olan fıstıklı kebap en çok satanlar listesinin bir numarasında.

Etiler Develi Tepecik Yolu No:22 Etiler-İstanbul Tel: (0212) 263 25 71

Her şeyin iyisi

Develi'nin mutfağı gerçekten de çok özel. İşte deliller:

Zeytin Gemlik'ten geliyor.

Biber Maraş'tan alınıyor.

Biber salçasını her eylül Antep'te kendisi yaptırıyor.

Nar pekmezi Antakya'dan.

Nane, firik bulguru ve fıstık Antep'ten geliyor.

Sade yağ Urfa'dan.

Sumak da Antakya'dan.

Pide, Söke Yeşili diye pahalı bir undan yapılıyor.

Antep'in biberi ve acuruyla Kayseri'de turşu basılıyor. Niye mi? Kayseri'nin suyu daha uygunmuş!

Künefe için özel tuzsuz peynir.

Eti Bandırma kuzusu veya Konya Karapınar'ın karamanı.

Cevizi ise Aydın'dan getiriyor.

SİBEL ARNA

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır