kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Al sana gerçek


Bir yandan Amerikan ruhunun karanlık yanlarına ayna tutan iki sergi, diğer yanda Oklahoma bombacısının idam tartışması... Amerikalılar 'acımasız gerçekler'le yüzleşme peşinde. Ya biz?
New Museum'daki Paul McCarthy sergisini dolaşırken bir yandan da Belediye Başkanı Gilliani'nin kulaklarını çınlatıyorum. Brooklyn Müze'sinde sergilenen ve İsa'yı çıplak siyah bir kadın olarak tasvir eden fotoğraf üzerine küplere binmişti, bunu görse ne olur acaba? Sergideki video enstalasyonlarından birinde, McCarthy'yi çıplak ve penisini bacaklarının arasına gizlemiş dans ederken görünce sırıtmadan edemiyorum. Hemen yanındaki, yerlerde sürünen penisiyle üç boyutlu kuklanın adı "Spagetti Man!"

KEÇİ FİGÜRÜ
Salonun ortasında üç boyutlu figürler; bir keçi, hemen arkasında duran bir erkek çocuk ve onun arkasında babası. Bizim geleneğimizde eşşek varsa, onların da keçisi var. Sadece girenlerin yüzlerindeki şoku yakalamaya çalışmak için bile gidilebilir bu sergiye. Herkeste "ne var canım bunda" havaları; ben dahil!

McCarthy aile içi şiddet, ensest gibi her türlü tabuyu ortadan kaldırmak, Amerikan ruhunun karanlık yanlarına ışık tutmak için yapıyor bunları.

Şu sıralar gerçekler üzerine kurulu bir başka sanat daha var şehirde: 1999'da silahsız olduğu halde dört polis tarafından 19 kurşunla öldürülen siyah göçmen Amadou Diallo'nun anısına Harlem'de yapılan grafitti. Duvar resminde davadan ceza almadan kurtulan dört üniformalı polis, Ku Klux Klan maskesi ile gösterildiği için hayli ilgi topluyor. Ressam Hulbert Waldroup maskeli polislerin yanında Özgürlük Heykeli'nin elinde meşale yerine bir silah tutuşturmuş, Amerikan bayrağını yanarken resmetmiş ve kurban Amadou'nun portresinin de yer aldığı resme "Amerikan Rüyası" adını vermiş. Şimdi, polis ressam Waldroup'u "polis kimliğini ayaklar altına aldığı" gerekçesiyle gözaltına aldı, resmin üzerine bir güzel beyaz badanayı sürdü sanıyorsanız yanıldınız. Genç Amadou'nun pisi pisine gittiği gerçeği, polisler Ku Klux Klan maskesiyle resmedildiği için hiç olmazsa biraz daha fazla konuşuluyor.

KAPALI DEVRE İDAM
Acımasız gerçekler konusunda, ölüm cezasına karşı olan Amerikalıların çıkış noktası da aynı: "En acımasız gerçekle en acımasız biçimde yüzleşelim!" Malum Oklahoma bombacısı, 168 kişinin katili Timothy McVeigh ayın 16'sında idam edilecek. McVeigh idamının toplum önünde gerçekleşmesini talep etmişti. İdamı katliamda ölenlerin yakınları kapalı devre yayınla izleyecekler. İdam karşıtları, "niye gözlerimiz kapatılıyor" diye soruyor. İstekleri, zehirli iğne McVeigh'in damarına girdikten sonra katilin son kıvranışlarını, boyun damarlarının nasıl şiştiğini seyredelim. Seyredelim ki, bir insanı öldürmenin bir cezalandırma olarak kabul edilemeyeceği anlaşılsın!

McCarthy sergisine, Harlem'deki Ku Klux Klan maskeli polis grafittisine ve idam karşıtlarının "seyredelim" fikrine bayıldım. Şimdi merakım, McCarthy sergisini Türkiye'ye taşımaya yürekli bir kürator; dahası yürekli sponsor çıkıp çıkmayacağı?

SEDA ERCAN

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır