kapat
06.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Tüp bebekler hızlı yol alıyor


Türkiye'de ilk embriyo ve dondurma işlemini gerçekleştiren doktor ekibi, anneler gününde iki bininci tüp bebeği doğuracak
Geçen hafta doğum yapan Caroline Koç'un doktoru, bir operasyon geçirdikten sonra minik kızı Zehra'yı dünyaya getiren Hülya Avşar'ın, üçüz annesi olan Neşe Erberk'in ve iki aylık gebe olan Hande Ataizi'nin doktorları da onlar. Kadın hastalıkları ve doğum konusunda iddialı ekibin uzmanlık alanı tüp bebek ve mikroenjeksiyon

Türkiye'de ilk kez 1988'de bir tüp bebek dünyaya geldiğinde, biraz da adından ötürü hepimiz bu konuya merak sarmıştık. Merakın ötesinde bu yöntem çocuk sahibi olamayan binlerce çift için bir umut olmuştu. Tıp alanındaki gelişmeler birbirini izledi. Tüp bebek uygulamasının yanı sıra mikroenjeksiyon yöntemi de uygulanmaya başlandı ve çok sayıda çift çocuk sahibi olabildi.

İşte 1990'lı yılların başlarından beri Türkiye'deki bu gelişmelerin içinde olan doktorların bir bölümü Amerikan Hastanesi'nde. Onlar şimdi Hülya Avşar, Neşe Erberk, Hande Ataizi ve Caroline Koç gibi ünlülerin de doktorları. Sakın bu isimleri yazdık diye hepsinin tüp bebek yöntemiyle gebe kaldığını sanmayın. Neşe Erberk dışında Hande Ataizi ve Caroline Koç normal yöntemlerle, Hülya Avşar ise bir operasyon geçirdikten sonra gebe kalmış.

Ankara'da Sevgi Hastanesi'nde yapılan başarılı çalışmaların ardından transfer olan doktor grubu Amerikan Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ni bir eğitim merkezine dönüştürüyor. 13 Mayıs Anneler Günü'nde 2 bininci tüp bebeklerini kutlayacak olan ekip 25 kişiden oluşuyor.

BOŞA UMUT VERMEK YOK
Doç. Dr. Bülent Urman'ın başkanlığında Dr. Alp Nuhoğlu, Dr. Senai Aksoy, Dr. Cengiz Alataş, Dr. Melih Gündüz, Dr. Ramazan Mercan ve embriyolog Başak Balaban'dan oluşan doktor kadrosu, Türkiye'de tüp bebek ve mikroenjeksiyon alanında "umut tacirliği yapmadan" başarıyı hedefliyor.

Umut tacirliği de nereden çıktı diyecekseniz, Türkiye'de 42'nin üzerindeki tüp bebek merkezinden başka ruhsatsız da bu işi yapan onlarca merkez de var. Doktorların uyarısı da dikkat çekici: "Her söylenene inanmayın. Gebelik oranları abartılıyor."

Merkezdeki çalışmalar, Amerika'nın SART merkezine bildiriliyor. Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yönteminde dünya standartları üzerinde başarı yakalayan ekip, Türkiye'nin en geniş klinik ve laboratuvar donatımını da kurmuş durumda. Merkez yılda yaptığı 1200-1500 tedavi ile dünya sıralamaısında. 1997 yılında Türkiye'nin ilk embriyo dondurma ve saklama işlemini de gerçekleştiren onlar. Başarıları nedeniyle hem yurtdışından hem de yurtiçinden birçok doktora da yardımcı olmuşlar.

Sperm ve yumurta bağışı bizde yok
Doç Dr. Bülent Urban: "Tıp alanındaki tüm gelişmelere rağmen herkesin çocuğu olur diyemeyiz. Ne yazık ki Türkiye'de hiç çocuk yapma olanağı olmayan çiftlere umut veriliyor. Kadın yumurta üretiyorsa, erkekte de testis içinde ya da menide sperm varsa olur çocuk. Bizlere başvuranlara fazla umut vermek yanlıştır. Ancak Türkiye'de birçok çift de çocuk sahibi olacakken, çok küçük nedenler yüzünden çocuk sahibi olamamakta. Biz çift razı olduktan sonra tüp bebek uygulamasını yapıyoruz. Mikroenjeksiyon da yapıyoruz. Yurtdışında başka bir yöntem de var. O da yumurta ya da sperm bağışı, bu Müslüman ülkelerde yasak. Medeni ülkelerde yumurta ve sperm bağışı yapılıyor. Bize göre kurallar dahilinde Türkiye'de buna izin verilmeli. Zaten birçok çift bu yöntem bizde uygulanmadığı için yurtdışına gidiyor. Amerika'da 350 tüp bebek merkezi var. Başarıları yüzde 10 ila 60 arasında değişiyor."

Kısır olan kim?
Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemi arasında çiftler üzerinde yapılan uygulamaların tamamı aynı. Fark yumurtaların laboratuvarda döllenmesinde. Tüp bebekte spermler yumurtaların yanına bırakılıyor, sperm kendinden yumurtanın içine giriyor. Mikroenjeksiyon yönteminde ise tek sperm yumurtanın içine mikroskop altında zerk ediliyor. Tüp bebek kadına ait kısırlıkta, mikroenjeksiyon ise erkek kısırlığında kullanılıyor.

Tüp bebek uygulaması 2750 dolar. Her denemede 500 dolar indirim yapılıyor. Embriyo dondurma işlemi ise 800 dolar. İstenirse üç yıllık donduruluyor.

ELİF ERGU

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır