kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İlginç karar


Ankara DGM, Beyaz Enerji davasının bir bölümünü Ağır Ceza'ya gönderirken, aksi halde hem DGM'nin yükünün ağırlaşacağına, hem de sanıkların aleyhine olacağına dikkat çekti
JANDARMA ile ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı karşı karşıya getiren "Beyaz Enerji" davasını ikiye bölen Ankara 1 Nolu DGM'nin karar yazısında ilginç detaylar ortaya çıktı. DGM'lerin görev alanını çizen 8 sayfalık karar, bundan sonra açılacak çete davaları açısından da emsal olacak.

Ankara DGM, Beyaz Enerji davasında rüşvet alma, verme, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanmaya ilişkin dosyalara ilişkin "görevsizlik" kararı vererek bu dosyaları, 8 sayfalık gerekçeli kararla birlikte Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Kararda, DGM'lerin görev alanının Anayasa ve DGM Yasası'nda açıkça belirlendiği vurgulanarak, bunun dışındaki suçlarla ilgili davalara "irtibatlı da olsa DGM'lerin bakmasının mümkün olmadığı" savunuldu.

DGM ASLİ GÖREVİNİ YAPAMAZ SANIKLARIN DA ALEYHİNE OLUR
Ankara 1. No'lu DGM, karar yazısında "aksi halde diğer mahkemelerin görevlerine giren suçların DGM'nin görev alanına alınmış olacağı, bu durumun DGM'lerin asli görevini yapmasını zorlaştıracağını" vurgularken, diğer yandan da DGM'deki yargılama usulünün sanıkların savunma hakkını kısıtladığını kaydetti. DGM, bu konuyu karar yazısında iki kez vurguladı ve şöyle dedi: "Asliye Ceza ve Ağır Ceza'ya giren bir suçun irtibat nedeniyle de olsa mahkememizde yargılanması mümkün değildir. Aksi takdirde sanıkların savunma hakları kısıtlanmış olur. DGM'lerin görevine giren bir suç işlenirken Sulh, Asliye ve Ağır Ceza'nın görevine giren bir suç işlendiği takdirde bu suçun DGM'de görülmesi DGM'nin işini çoğaltacağı gibi sanıkların savunma haklarını da kısıtlar. Özellikle gözetim süreleri, sorguda avukat bulundurma gibi DGM Yasası'nda belirtilen yargılama usulleri sanıkların aleyhinedir."

İZMİR'DEKİ ÖRNEK DAVA VE YARGITAY'IN KARARI
Ankara 1 No'lu DGM'nin kararında, İzmir'deki bir dava da örnek gösterildi. İzmir DGM ile İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi arasında çıkan görüş uyuşmazlığına bakan Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, DGM'nin görevine girmeyen suçların irtibat nedeniyle DGM'de açılan davayla birleştirilemeyeceği kararı verdiği kaydedildi. Ankara DGM, Anayasa'nın 143'üncü maddesini de kaydederek, bu maddeye göre DGM'lerin, "Devletin milleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü, hür demokratik düzen ve nitelikleri, Anayasa'da belirtilen cumhuriyet aleyhine işlenen, doğrudan doğruya devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren suçlara bakmakla görevli" olduklarını vurguladı.

BEYAZ ENERJİ DAVASINDA DURUM NASIL DEĞİŞTİ?
DGM'nin, "irtibatlı olsa da rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma" suçlarına Ağır Ceza Mahkemeleri'nin bakması gerektiği yolundaki kararın ardından, 15 sanıklı "Beyaz Enerji" davası DGM aşamasında 10 sanıklı hale geldi. Sanıklardan Muzaffer Selvi, Ünal Peker, Birsel Sönmez, Mustafa Mendilcioğlu, Osman İlhan, Yavuz Gürsoy, Hasan Hüseyin Çuhalan TCK'nın 313'üncü maddesi gereğince "cürüm işlemek için çete oluşturmak" suçundan DGM'de yargılanacak. Doğan Karadeniz, Vehbi Bilgin, Erhan Aygül ise "çete üyelerine yardım"dan aynı zamanda DGM'de yargılanacak.

Muzaffer Selvi, Ünal Peker, Birsel Sönmez, Mustafa Mendilcioğlu, Yavuz Gürsoy, Osman Ünsal, Hüseyin Çuhalan "rüşvet alma ve verme" suçundan ayrı olarak "ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma" suçlarından da DGM yerine Ağır Ceza'da yargılanacaklar.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır